FMI: Cererea de bancnote de 100 de dolari este în continuă creștere la nivel mondial

FMI: Cererea de bancnote de 100 de dolari este în continuă creștere la nivel mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2019

În 2017, când bursele au înregistrat în ianuarie cele mai bune performanțe din ultimii ani, bancnota de 100 de dolari a devenit cea mai utilizată bancnotă din lume, depășind-o pentru prima oară pe cea de 1 dolar. Doi ani mai târziu, volumul bancnotelor de 100 de dolari aflate în circulație continuă să crească puternic, potrivit datelor Rezervei Federale americane, citate într-un raport de Fondul Monetar Internațional (FMI), relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Rezervei Federale, numărul bancnotelor de 100 de dolari a crescut de aproape două ori după criza financiară globală, în pofida numărului mare de opțiuni fără numerar, cum sunt Venmo și PayPal, și percepția că bitcoin și alte criptomonede vor fi utilizate pe scară largă în viitor, arată news.ro.

Cererea puternică pentru bancnotele de 100 de dolari nu provine însă din interiorul Statelor Unite. FMI subliniază că majoritatea cererii, respectiv 80%, provine din străinătate. Totodată peste 60% din totalitatea bancnotelor americane sunt deținute în străinătate, comparativ cu până la 30% în 1980.

Isărescu: Sunt bani în bănci și nu au ce să facă cu ei CITEȘTE ȘI Isărescu: Sunt bani în bănci și nu au ce să facă cu ei

Unul dintre motivele acestei cereri ar putea fi instabilitatea geopolitică, întrucât cererea de cash din partea altor țări tinde să crească în perioadele de incertitudini. Din acest punct de vedere, dolarul american este considerat ca fiind sigur în regiuni ca Venezuela, Orientul Mijlociu și alte zone.

Un alt motiv este utilizarea numerarului în activitățile ilegale.

”Economia subterană, economia informală, economia ilegală, toate acestea contribuile la atractivitatea bancnotelor cu valoare mare”, afirmă în raport consilierul general adjunct al FMI, Nadim Kyriakos-Saad.

Ken Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, fost economist șef al FMI, a apreciat că ar putea exista și un alt motiv.

”Cererea subterană de bancnote a crescut în parte și din cauza dobânzilor și inflației foarte scăzute. Dolarul este acum singura monedă globală; euro a stagnat, iar yuanul este la decenii depărtare de a deveni o provocare”, a apreciat profesorul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
dolari