FOTO Negocierile legate de Brexit au început oficial. Lira este în creștere modestă, semn că investitorii sunt optimiști

scris 19 iun 2017

Lira sterlină este în creștere modestă luni, prima zi de negocieri pe tema Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie, semn că investitorii sunt optimiști în privința condițiilor în care Regatul Unit se va desprinde de blocul comunitar.

“Deși perspectiva unui Brexit ușor susține lira sterlină, consider că moneda rămâne vulnerabilă la viitoare aspecte negative legate de confuzia și incertitudinea din jurul Brexit. Din punct de vedere tehnic, perechea liră-dolar rămâne sub presiune în graficele zilnice”, spune analistul financiar Lukman Otunuga, de la FXTM.

Negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE au luat startul astăzi, la Bruxelles. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că dorește să creeze un “parteneriat puternic și special, cum nu a mai existat în istorie” cu Uniunea Europeană, potrivit BBC.

Ministrul britanic David Davis și negociatorul UE Michel Barnier încep dezbaterile. Sursa foto: The Guardian

Ministrul britanic David Davis și negociatorul UE Michel Barnier încep dezbaterile. Sursa foto: The Guardian

„Începem negocierile pe un ton pozitiv și constructiv", a adăugat Davis.

Marea Britanie are la dispoziție mai puțin de doi ani pentru a negocia termenii divorțului și liniile mari ale viitoarei relații cu UE, în condițiile în care desprinderea oficială de blocul comunitar va avea loc la sfârșitul lui martie 2019. Ambele părți au nevoie de un acord pentru a permite continuarea comerțului între cel mai mare bloc comercial al lumii și a cincea economie la nivel mondial.

Lira sterlină se tranzacționează în prezent pentru 1,2793 dolari, în creștere cu mai puțin de 0,1% față de vineri, în raport moneda americană. În cursul zilei de astăzi, lira a atins 1,28 dolari.

Avansul lirei este temperat și de un atac terorist care a avut loc duminică noaptea la Londra, mai multe persoane fiind rănite, iar una ucisă, după ce o dubă a intrat într-un grup de pietoni de lângă o moschee.

viewscnt
Afla mai multe despre
michel barnier
david davis
brexit
ue
marea britanie
negocieri
lira