Germania și Franța intensifică presiunile pentru reformarea zonei euro

Germania și Franța intensifică presiunile pentru reformarea zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2018

Germania și Franța vor încerca să intensifice presiunile pentru reformarea zonei euro, la o reuniune a miniștrilor de Finanțe ai celor două țări care va avea loc în această săptămână la Paris, încurajate de acordul preliminar de formare a unei noi coaliții de guvernare la Berlin, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peter Altmaier, unul dintre cei mai apropiați aliați ai cancelarului german Angela Merkel, va face o vizită, joi, în Franța, pentru a discuta cu omologul său Bruno Le Maire, la o zi după ce economiști francezi și germani vor prezenta noi recomandări privind reformarea zonei euro, scrie News.ro.

Întâlnirea este un semn că Berlinul este pregătit să negocieze cu Parisul în paralel cu discuțiile lui Merkel cu Partidul SPD referitoare la coaliție, care ar putea începe spre sfârșitul lunii ianuarie, dacă membrii partidului de centru-stânga își vor da acordul la un congres al SPD programat duminica viitoare.

Mutări \ CITEȘTE ȘI Mutări "cu cântec" în ASF: petițiile, primite de cel mai mare contestatar al firmelor de asigurare, ajuns acum consilier al prim-vicepreședintelui Autorității

”Avem un guvern în exercițiu care poate acționa și care trebuie să continue să lucreze”, a declarat liderul adjunct al SPD în Parlament. El a spus că proiectul de coaliție convenit vineri va crea condițiile pentru o schimbare de paradigmă în Europa, urmând să renunțe la austeritate în favoarea investițiilor și a creării de locuri de muncă.

Proiectul de 28 de pagini a fost apreciat și de președintele francez Emmanuel Macron, ale cărui planuri pentru reformarea ambițioasă a UE, inclusiv o reformă a guvernanței zonei euro, au fost afectate de rezultatul neconcludent al alegerilor care au avut loc în Germania în septembrie anul trecut și de blocajul politic care a urmat.

Proiectul de coaliție din Germania prevede formarea unui buget pentru investiții destinat zonei euro, un răspuns la solicitarea lui Macron pentru un buget care să ajute zona euro să reziste șocurilor economice.

În plus, Mecanismul European de Salvare, ESM, ar putea fi transformat într-un Fond Monetar European, sub control parlamentar și cu respectarea legislației UE.

Macron a criticat însă, vineri, logica unui astfel de fond, subliniind necesitatea finalizării uniunii bancare a UE, un proiect vital menit să rupă legătura dintre băncile cu probleme și băncile de importanță sistemică. Autoritățile germane au fot reticente să treacă la etapa finală, care constă în înființarea unui sistem european de asigurare a depozitelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
franta
germania