Încrederea analiștilor CFA în economia românească a scăzut în luna octombrie. Analiștii estimează că euro ar putea depăși nivelul de 4,75 lei în următoarele 12 luni

Încrederea analiștilor CFA în economia românească a scăzut în luna octombrie. Analiștii estimează că euro ar putea depăși nivelul de 4,75 lei în următoarele 12 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2018

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut în luna octombrie, față de luna anterioară, cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte, din cauza scăderii indicatorului anticipatiilor, arată datele publicate luni de CFA România. Analiștii CFA estimează că euro ar putea depăși nivelul de 4,75 lei în următoarele 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), scrie News.ro.

În luna octombrie 2018, față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 5 puncte.

VIDEO Cu zâmbet ironic, rușii vor să trimită o misiune spațială care să verifice dacă americanii au ajuns pe lună CITEȘTE ȘI VIDEO Cu zâmbet ironic, rușii vor să trimită o misiune spațială care să verifice dacă americanii au ajuns pe lună

Indicatorul condițiilor curente a crescut marginal, față de luna anterioară, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 62,5 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 3,4 puncte.

Însă, de cealaltă parte, indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,3 puncte, pâna la valoarea de 41,3 puncte. Față de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipațiilor a crescut cu 5,8 puncte, potrivit specialiștilor.

În ceea ce priveste cursul valutar, peste 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în raport cu euro.

”Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526”, se arată în comunicat.

În prezent, cursul afișat de Banca Națională a României (BNR) este de 4.6584 lei pentru un euro.

Totodată, rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a fost estimată la 4,50%.

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut în octombrie la 4,25%, de la 5,03% în septembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

”Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, și respectiv peste 66%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadența de 3 luni, anticipată peste 12 luni, este 3,85%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadența de 5 ani este de 4,91%”, se arată în comunicatul CFA.

Ca urmare, avand în vedere rata anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate n continuare dobânzi real negative, potrivit specialiștilor.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România și al candidaților pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
economie
euro