Indicele BET al Bursei de Valori a atins cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, dar rămâne sub nivelul maxim istoric

Indicele BET al Bursei de Valori a atins cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, dar rămâne sub nivelul maxim istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2017

Principalul indice al Bursei de Valori București (BVB), BET, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate zece companii, a ajuns la cel mai mare nivel din ianuarie 2008 până în prezent, în contextul în care valoarea medie zilnică de tranzacționare a depășit pragul de 9 milioane de euro, potrivit unui comunicat publicat vineri, dar este încă sub nivelul maxim atins în noiembrie 2007.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ianuarie 2008, cu nouă luni înainte de prăbușirea băncii Lehman Brothers, BET era peste nivelul de 8.000 de puncte, nivel pe care l-a mai atins abia în luna februarie a acestui an. În noiembrie 2007, indicele a atins valoarea maximă, depășind pragul de 10.000 de puncte, scrie News.ro.

Indicii BET și BET-TR, care include cele mai lichide zece acțiuni și dividendele distribuite acționarilor acestor companii, au crescut în februarie cu 12,49%. Valoarea medie de tranzacționare a depășit în februarie pragul de 9 milioane de euro, în creștere cu 14,83% față de ianuarie 2017 și cu 62,5% față de februarie 2016.

La finalul primelor două luni din acest an, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul cu acțiuni a crescut cu 35% și a ajuns la 8,5 milioane de euro comparativ cu primele două luni ale anului anterior. Toate cele 10 companii incluse în indicele BET au înregistrat creșteri după primele două luni din acest an, în principal datorită deschiderii tot mai mari către capitalul extern, consideră directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

„Ca urmare a modernizării continue a pieței de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaționale de capital, a creșterii atractivității pentru investitorii locali, România părăsește teritoriul evaluărilor scăzute și al activității reduse de tranzacționare”, a declarat Ludwik Sobolewski, în cadrul comunicatului.

Mitsubishi analizează varianta de a deschide o fabrică de motoare în Timiș sau Prahova. Are însă oferte și din Ungaria și Slovacia CITEȘTE ȘI Mitsubishi analizează varianta de a deschide o fabrică de motoare în Timiș sau Prahova. Are însă oferte și din Ungaria și Slovacia

Președintele BVB, Lucian Anghel, consideră că investitorii sunt acum răsplătiți pentru încrederea lor în piața de capital, în contextul în care BVB a depășit în doar opt săptămâni nivelul estimat de cei mai optimiști analiști abia pentru finele anului.

”Optimismul investitorilor are la bază cel puțin trei aspecte: evoluția macroeconomică mult peste creșterea economică la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente în urma unui an cu rezultate pozitive și perspectiva promovării la un nou statut al pieței”, a afirmat Lucian Anghel.

Președintele BVB a susținut că au existat randamente ale dividendelor și creșteri ale prețului acțiunilor de aproape 30% în ultimii trei ani.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a fost de 153 miliarde lei la finalul lunii februarie 2017, din care capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 84 de miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
indice bet
bursa de valori