Infractorii au câștigat aproximativ 10 milioane de dolari anul trecut cu ajutorul tehnicilor de social engineering, aplicate în domeniul criptomonedelor

Infractorii au câștigat aproximativ 10 milioane de dolari anul trecut cu ajutorul tehnicilor de social engineering, aplicate în domeniul criptomonedelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2018

Dezvoltarea unei criptomonede nu atrage doar investitorii, ci și infractorii cibernetici care caută noi surse de profit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe parcursul primului semestru din 2018, produsele Kaspersky Lab au blocat peste o sută de mii de atacuri care au legătura cu criptomonede sau cu false schimburi valutare.

Inspirându-se din teme ca lansarea unui ICO (initial coin offering), investiții și distribuirea gratuită de criptomonede, infractorii cibernetici au reușit să profite atât de posesorii de monede virtuale, cât și de novici.

Banca Transilvania vrea să finalizeze fuziunea cu Bancpost în ritm similar cu preluarea Volksbank, deși e mult mai complexă. Tetik: „Clientul nu trebuie să simtă nimic spre rău\ CITEȘTE ȘI Banca Transilvania vrea să finalizeze fuziunea cu Bancpost în ritm similar cu preluarea Volksbank, deși e mult mai complexă. Tetik: „Clientul nu trebuie să simtă nimic spre rău"

Printre cele mai populare ținte se numără cei interesați de ICO, care vor să investească în start-up-uri, în speranța că vor obține profit pe viitor. Pentru acest grup de persoane, infractorii cibernetici creează pagini web false care imită site-urile unor proiecte ICO oficiale sau încearcă să câștige acces la rețeaua lor de contacte, ca să le poată trimite e-mail-uri de phishing cu numărul unui portofel electronic, pentru potențialii investitori. Cele mai de succes atacuri folosesc proiecte ICO foarte cunoscute. De exemplu, prin exploatarea ICO-ul pentru Switcheo, folosind o propunere de distribuire gratuită a monedelor, infractorii au furat echivalentul a peste 25.000 de dolari în criptomonede, după ce au răspândit link-ul prin intermediul unui cont de Twitter fals.

Un alt exemplu este crearea unor site-uri de phishing pentru proiectul ICO OmaseGo, care le-a permis escrocilor să câștige peste 1,1 milioane de dolari, în criptomonede. De un la fel de mare interes au fost zvonurile legate de ICO-ul pentru Telegram, care au dus la crearea a sute de site-uri false, unde se puteau face „investiții”.

O altă tendință din domeniul criptomonedelor este aceea a „cadourilor”. Metoda este următoarea: victimele sunt rugate să trimită o sumă mică în monede virtuale, în schimbul unei sume mult mai mari, pe care o vor primi pe viitor. Infractorii au folosit chiar conturile de social media ale unor persoane cunoscute, printre care Elon Musk și fondatorul Telegram, Pavel Durrov. Creând conturi false sau răspunzând unor tweet-uri din partea unor utilizatori legitimi de pe acele conturi false, infractorii reușesc să creeze confuzie în rândul utilizatorilor de Twitter, astfel încât aceștia să dea click pe răspunsurile provenite de pe conturile false. 

Potrivit estimărilor Kaspersky Lab, infractorii au reușit să câștige peste 21.000 de RTH (cripto-moneda Ether, care folosește blockchain-ul generat de platforma Ethereum) sau peste 10 milioane de dolari, la cursul de schimb din prezent, folosind tacticile descrise mai sus, pe parcursul ultimului an. Această sumă nu ia în calcul atacurile de phishing „clasice” sau exemplele care presupun generarea unor adrese individuale pentru fiecare victimă.

Pentru a-și proteja monedele virtuale, cercetătorii Kaspersky Lab le recomandă  utilizatorilor să respecte câteva reguli simple:
• Amintiți-vă că ofertele care par prea tentante ca să fie adevărate ar trebui privite cu scepticism.
• Verificați sursele oficiale în cazul informațiilor referitoare la distribuirea gratuită de criptomonede. De exemplu, dacă vedeți informații despre distribuirea de monede din partea ecosistemului blockchain Binance, recent atacat, mergeți la sursa oficială și clarificați această informație.
• Verificați dacă există terți care au legătură cu tranzacția de wallet în care urmăriți să vă transferați banii. O modalitate de a face acest lucru este prin intermediul browser-elor blockchain precum etherscan.io sau blockchain.info, care le permit utilizatorilor să vizualizeze informații detaliate despre orice tranzacție cu monede virtuale și să identifice dacă portofelul respectiv ar putea să fie periculos.
• Verificați întotdeauna adresele din hyperlink și datele din bara de adrese a browser-ului. De exemplu, ar trebui să fie „blockchain.info”, nu „blockchaen.info”.
• Salvați adresa portofelului electronic într-un tab și accesați-o de aici – pentru a evita să ajungeți, accidental, pe un site de phishing.

viewscnt
Afla mai multe despre
social engineering
criptomone