Investitorii au vândut acțiuni de 30 miliarde dolari în ultima parte a lunii, cel mai mult într-o săptămână de la criza financiară

Investitorii au vândut acțiuni de 30 miliarde dolari în ultima parte a lunii, cel mai mult într-o săptămână de la criza financiară
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 iun 2018

Tensiunile geopolitice și protecționismul în creștere la nivel global au stârnit îngrijorări în rândul investitorilor din piețele de capital și au condus la mișcări ample de repoziționare a portofoliilor în ultima parte a lunii, relevă o analiză a Bank of America Merrill Lynch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii au vândut acțiuni valorând în total aproape 30 miliarde de dolari în săptămâna 20-27 iunie, al doilea cel mai important val de vânzări la nivelul unei săptămâni din istorie și cel mai mare de la criza economică și financiară din 2008.

Cele mai însemnate ieșiri au avut loc pe piața de capital din SUA, unde investitorii au vândut acțiuni de 24,2 miliarde de dolari, a treia cea mai mare valoare săptămânală de până acum.

Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia CITEȘTE ȘI Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia

Președintele SUA, Donald Trump, și-a contrariat aliații tradiționali cu o serie de decizii politice și economice în ultima lună, printre care retragerea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și neexceptarea Canadei, Mexicului și a Uniunii Europene de la noile tarifele pe importurile de oțel și aluminiu. Majorarea dobânzilor din SUA și creșterea cotațiilor petrolului au influențat, de asemenea, mișcările din piețele de capital.   

În Europa, vânzările de acțiuni s-au ridicat la 3,9 miliarde de dolari în perioada analizată, potrivit băncii americane, citată de MarketWatch. Piața de capital din Japonia a făcut notă discordantă, cu intrări nete de 2,6 miliarde de dolari.

Investitorii s-au retras din toate tipurile de fonduri de acțiuni, cu excepția celor din sectorul tehnologic, preferând în schimb plasamentele în titluri de stat și fonduri monetare, acestea din urmă consemând intrări de 27 miliarde de dolari în intervalul menționat. Achizițiile de acțiuni tech s-au ridicat la 19 miliarde de dolari, comparativ cu vânzări de 9 miliarde de dolari în celelalte sectoare.

Între timp, deținerile de certificate de trezorerie în rândul clienților Merrill Lynch au urcat la maximul ultimilor 10 ani, potrivit băncii.

Ce mai trebuie făcut pentru prelungirea până la Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni, prin care România vrea să exporte gaze în Republica Moldova. Presa de peste Prut a scris că Gazprom blochează proiectul CITEȘTE ȘI Ce mai trebuie făcut pentru prelungirea până la Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni, prin care România vrea să exporte gaze în Republica Moldova. Presa de peste Prut a scris că Gazprom blochează proiectul

Totodată, investitorii au renunțat la acțiuni și obligațiuni din piețele emergente, considerate mai riscante, după ce în primele luni ale anului au investit puternic în aceste active, atrași de randamentele superioare.

Vânzările de acțiuni pe piețele emergente s-au situat la 8 miliarde de dolari în mai și la 18 miliarde de dolari în iunie, valori care rămân însă sub cele consemnate atât în 2008, cât și în vara anului 2015, când temerile privind o eventuală încetinire a economiei chineze au provocat ieșirea în forță a investitorilor.

În săptămâna 20-27 iunie, fondurile de acțiuni din piețele emergente au înregistrat ieșiri de 3,1 miliarde de dolari, în timp ce vânzările de titluri de stat au atins 3,2 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
vanzari
obligatiuni
protectionism
sua