Jerome Powell - numit din nou în funcția de președinte al Fed

Jerome Powell - numit din nou în funcția de președinte al Fed
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2022

Senatul SUA a confirmat menținerea în funcția de președinte al băncii centrale (Fed) a lui Jerome Powell, ales de Joe Biden pentru un al doilea mandat, în mijlocul unei serii de creșteri a dobânzilor în fața inflației puternice, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plenul Senatului s-a pronunțat, așa cum era de așteptat, în favoarea lui "Jay" Powell, cu 80 de voturi contra 19, scrie Agerpres.

EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului CITEȘTE ȘI EY aniversează 30 de ani în România și pune în lumină tema progresului

Jerome Powell, un fost avocat și bancher în vârstă de 69 de ani, guvernator al Fed din 2012, a fost numit șef al instituției în 2018 de Donald Trump. El i-a succedat atunci lui Janet Yellen, devenită, între timp, secretarul Trezoreriei în administrația Joe Biden.

Senatul l-a confirmat deja pe Lael Brainard în funcția de vicepreședinte (52 de voturi contra 43), precum și, ca guvernatori, pe Philip Jefferson (91-7) și Lisa Cook (51-50), devenită prima femeie de culoare care ocupă această funcție, în pofida opoziției republicanilor. Egalitatea voturilor dintre cele două tabere a necesitat votul vicepreședintei Statelor Unite, Kamala Harris, pentru a obține majoritatea.

Membrii Congresului urmează să se pronunțe asupra numirii lui Michael Barr în funcția de vicepreședinte pentru reglementarea bancară, după ce Sarah Bloom Raskin, aleasă inițial, a renunțat, din lipsă de sprijin suficient.

Prioritatea lor va fi lupta împotriva inflației, păstrând în același timp starea bună a economiei, un exercițiu de echilibrist.

Comitetul Monetar al Fed, după ce a considerat de multă vreme inflația ca fiind temporară, a fost nevoit să efectueze din martie două majorări ale dobânzilor cheie și a avertizat că altele sunt de așteptat pentru a reduce inflația record.

Decizia de a oferi lui Powell un al doilea mandat de patru ani a fost anunțată în noiembrie de Joe Biden. Numirea președintelui Fed este, din punct de vedere economic, una dintre cele mai importante decizii din mandatul președintelui Statelor Unite.

Fed, care este cea mai puternică bancă centrală din lume, decide politica monetară a țării. Ea supraveghează și reglementează sectorul financiar. Deciziile sale pot stimula sau încetini activitatea economică americană prin fixarea costului creditului, pot influența dolarul și, prin urmare, toate piețele financiare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
jerome powell
fed