Lira sterlină a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la finele lunii septembrie după victoria lui Trump și reducerea temerilor legate de Brexit

Lira sterlină a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la finele lunii septembrie după victoria lui Trump și reducerea temerilor legate de Brexit
scris 11 nov 2016

Lira sterlină înregistrează o revenire față de dolarul american și euro, vineri fiind a treia ședința consecutivă în care moneda britanică are o evoluție pozitivă, susținută atât de temerile mai mici în legătură cu Brexitul, dar și de victoria neașteptată a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, care a provocat o volatilitate ridicată pe piețele financiare, transmite Bloomberg.

“Asistăm la un peisaj mai complex acum și nu mai avem niciun factor care să ducă la scăderea lirei. Temerile legate de un Brexit dur erau deja în scădere, în condițiile în care pozițiile din piață sunt unidirecționale. Când nu mai există impuls, aceste poziții sunt lichidate la un moment dat”, spune Manuel Oliveri, care se ocupă de strategie valutară la Credit Agricole în Londra.

Traderii și-au redus pozițiile short pe lira sterlină în așteptarea audierilor la Curtea Supremă a Marii Britanii legate de începerea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană. Luna aceasta, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că premierul Theresa May nu poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona fără acordul prealabil al Parlamentului. Guvernul britanic a anunțat că va face apel împotriva deciziei, iar Curtea a stabilit perioada 5-8 decembrie pentru audieri în acest caz.

În jurul orei 12:30, lira se tranzacționa pentru 1,2652 dolari, în creștere cu aproape 0,8% față de joi, după ce a atins un maxim de 1,2674 dolari, cel mai ridicat nivel din 6 octombrie. În raport cu euro, moneda britanică înregistra un avans similar, la 1,1619 euro. Pe parcursul ședinței, lira a urcat până la 1,1672 euro, maximul consemnat din 23 septembrie.

Aceasta este a treia ședință consecutivă de creștere pentru lira sterlină, atât în raport cu euro, cât și față de moneda americană.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
lira sterlina
lira
euro
dolar
trump
brexit
may