Lira sterlină și euro s-au apreciat după majorarea dobânzilor de către Banca Angliei și reducerea măsurilor de stimulare de către BCE

Lira sterlină și euro s-au apreciat după majorarea dobânzilor de către Banca Angliei și reducerea măsurilor de stimulare de către BCE
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Lira sterlină și euro au crescut joi, după ce Banca Angliei a devenit prima bancă centrală majoră care a majorat ratele dobânzilor de la începutul pandemiei, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că va continua să-și reducă achizițiile de obligațiunile care au rolul să susțină economia zonei euro în timpul pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira sterlină a crescut cu 0,7%, până la un maxim de două săptămâni de 1,3368 dolari pe unitate, după ce Banca Angliei și-a majorat rata principală a dobânzii la 0,25%, de la un minim istoric de 0,1%, scrie News.ro.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Euro a crescut cu 0,35%, până la 1,13350 dolari pe unitate, în urma anunțului BCE că va reduce achizițiile de obligațiuni în cadrul Programului său de achiziții de urgență în caz de pandemie, de 1.850 miliarde de euro, și va încheia programul, așa cum era de așteptat, în martie.

Totuși, BCE va intensifica cumpărarea de obligațiuni în cadrul Programului de achiziție de active (APP) de lungă durată, dar mai rigid.

”BCE a surprins piața cu dimensiunea relativ limitată a achizițiilor lunare APP în viitor, deși în declarația sa există elemente conciliante cu privire la reinvestițiile PEPP și la faptul că acesta ar putea fi reluat”, a spus Jane Foley, șeful de strategie pe piețe valutare la Rabobank, în Londra.

Piețele monetare au intensificat pariurile pentru majorarea ratelor dobânzilor de către BCE după comunicatul băncii centrale, iar așteptările sunt acum pentru o creștere de 0,15 puncte procentuale până în decembrie 2022, față de 0,08 puncte procentuale mai devreme în cursul zilei.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Într-o zi plină pentru băncile centrale, Banca Națională Elvețiană și-a menținut neschimbate ratele dobânzilor ultra-scăzute, în timp ce Norges Bank și-a majorat rata de referință, la o zi după ce Rezerva Federală a SUA și-a dezvăluit propriile planuri de înăsprire. BNS și-a menținut dobânda cheie la -0,75%, în timp ce Banca Norvegiei și-a ridicat rata dobânzii de referință la 0,50% și a declarat că vor urma probabil mai multe creșteri anul viitor.

Francul elvețian a scăzut cu 0,15% față de euro, până la 1,0454, nu departe de cel mai ridicat nivel din iulie 2015, în timp ce coroana norvegiană a crescut cu 0,4% față de dolar, până la 8,94 coroane pentru un dolar.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlină
euro