Marea Britanie o va nominaliza pe Lagarde pentru un nou mandat la șefia FMI

Marea Britanie o va nominaliza pe Lagarde pentru un nou mandat la șefia FMI
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 ian 2016

Ministrul britanic al Finanțelor, George Osborne, a anunțat joi că o va nominaliza pe Christine Lagarde pentru un al doilea mandat la conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI), în pofida acuzațiilor de neglijență în serviciu aduse oficialului FMI de către procurorii francezi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Într-o perioadă în care economia globală se confruntă cu un amestec periculos de riscuri, după cum am spus și anterior, cred că Christine are viziunea, energia și abilitatea de a ajuta la pilotarea economiei în următorii ani", a spus Osborne într-un comunicat, citat de Reuters.

FMI a anunțat, joi, că a demarat procedurile pentru selecția următorului director general al instituției, proces care ar trebui să fie finalizat până la începutul lunii martie. Actualul mandat al lui Lagarde în fruntea FMI expiră pe 5 iulie, iar fostul ministru francez al Finanțelor și-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a rămâne în funcție pentru un nou mandat de cinci ani.

Directorul FMI, Christine Lagarde, va fi judecată în Franța pentru rolul avut în \ CITEȘTE ȘI Directorul FMI, Christine Lagarde, va fi judecată în Franța pentru rolul avut în "Afacerea Tapie"

Momentan, Lagarde nu are concurenți pentru postul de director general al FMI și aparent beneficiază de sprijinul mai multor state, pe lângă Marea Britanie. Însă rolul pe care ea l-ar fi jucat într-un scandal de corupție din Franța, pe vremea când era ministru de finanțe, ar putea diminua șansele pentru obținerea unui nou mandat.  

Potrivit unei decizii din luna decembrie luată de un tribunal din Franța, Lagarde va fi judecată pentru rolul său în cazul cunoscut drept “Afacerea Tapie“. Ea este acuzată de neglijență în serviciu, pentru că a optat în favoarea soluționării unui litigiu din anul 2008 dintre omul de afaceri Bernard Tapie și statul francez într-o comisie de arbitraj și nu la tribunal. Potrivit anchetatorilor, Tapie a obținut la curtea de arbitraj despăgubiri mai mari decât cele care ar fi fost decise de instanțele judecătorești.

Lagarde a anunțat că va contesta decizia tribunalului.

Noul șef al misiunii FMI în România este Reza Baqir, care a înlocuit-o pe Andrea Schaechter CITEȘTE ȘI Noul șef al misiunii FMI în România este Reza Baqir, care a înlocuit-o pe Andrea Schaechter

"Autoritățile franceze o sprijină pe Christine Lagarde", a spus joi, la Davos, premierul Franței, Manuel Valls, care a precizat că ministerul francez al Finanțelor va face mâine o declarație oficială pe această temă.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Lagarde beneficiază și de sprijinul Spaniei.

Mai multe publicații franceze au relatat în această săptămână că înlocuirea lui Lagarde de la conducerea FMI ar fi fost deja decisă, următorul director general al instituției financiare urmând să fie Tidjane Thiam, directorul general al Credit Suisse. Într-un interviu pentru CNBC miercuri, Thiam a refuzat să comenteze, spunând doar că se va concentra pe misiunea sa la banca elvețiană.

Lagarde este director general al FMI din 2011, când a preluat conducerea instituției de la Dominique Strauss-Kahn. Ea a fost nominalizată pentru șefia FMI tot de Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
fmi
candidatura
marea britanie
george osborne