Ministrul francez de Finanțe cere UE să sprijine băncile din Italia

Ministrul francez de Finanțe cere UE să sprijine băncile din Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2016

Ministrul de Finanțe francez, Michel Sapin, a afirmat luni că autoritățile europene ar trebui să arate solidaritate cu eforturile Italiei de refacere a încrederii în sectorul bancar al țării, relatează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful băncii centrale a Italiei, Ignazio Visco, a apreciat săptămâna trecută că sectorul bancar italian ar putea avea nevoie de intervenția statului, după ce investitorii au vândut masiv acțiuni ale instituțiilor financiare ale țării, din cauza temerilor legate de nivelul ridicat al creditelor neperformante, scrie News.ro.

Băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro.

UE a înăsprit în ultimii ani reglementările, pentru ca guvernele să nu mai salveze băncile cu bani publici.

În unele cazuri însă regulile UE permit guvernelor să salveze băncile fără ca pierderile să fie suportate mai întâi de acționari, deținătorii de obligațiuni și deponenții neasigurați.

Ghid de finanțare: Antreprenorii pot primi până la 40.000 euro pentru înființarea unui start-up CITEȘTE ȘI Ghid de finanțare: Antreprenorii pot primi până la 40.000 euro pentru înființarea unui start-up

”Este un motiv de îngrijorare pentru guvernul italian, care ia măsurile necesare pentru a crea încredere în întregul sistem bancar italian. Cred că este datoria noastră să arătăm solidaritate”, a spus Sapin.

Acesta a făcut comentariile înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Finanțe europeni, care ar urma să susțină și un punct de vedere al Comisiei Europene, că Portugalia și Spania nu iau măsuri suficiente pentru reducerea deficitelor bugetare.

Sapin a mai spus că Europa ar trebui să aibă răbdare cu ambele țări, în condițiile în care Spania încearcă de mult să formeze un guvern stabil, în timp ce Portugalia a făcut eforturi uriașe pentru echilibrarea finanțelor.a

Procedurile UE ar putea conduce, în ultimă instanță, la sancționarea financiară a Portugaliei și Spaniei.

viewscnt
Afla mai multe despre
michel sapin
banci