NN Pensii - scădere cu 7% a unității fondului de Pilon II în primul trimestru: 90% cauzată de căderea bursei, 10% de evoluția obligațiunilor

NN Pensii - scădere cu 7% a unității fondului de Pilon II în primul trimestru: 90% cauzată de căderea bursei, 10% de evoluția obligațiunilor
Oana Osman
Oana Osman
scris 3 apr 2020

Valoarea unității fondului de pensii administrat privat NN, cel mai mare din țară, a scăzut cu 7% în primul trimestru al anului. Aproximativ 90% din această scădere a fost determinată de evoluția negativă a bursei în primele trei luni (când indicele BET a înregistrat o scădere cu 25%) și, într-o proporție de aproximativ 10%, de evoluția obligațiunilor, explică NN Pensii deprecierea recentă, pe care o apreciază ca fiind temporară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În medie, un sfert din banii administrați de NN Pensii sunt investiți în acțiuni și fonduri de acțiuni, iar restul în obligațiuni și alte instrumente financiare reglementate de cadrul legal. Acțiunile sunt în general menite să genereze câștiguri mai ridicate în perioade de creștere economică, dar pot fi supuse temporar la fluctuații, cum se întâmplă acum în contextul răspândirii coronavirusului. Obligațiunile asigură stabilitate mai mare în perioade volatile, arată compania.

Recent, autoritățile au estins la 100%, de la 70% limita în total plasamente pe care fondurile private de pensii le pot face în titluri de stat, în condițiile în care și Minsiterul Finanțelor găsește tot mai greu cumpărători pentru titlurile sale, obligațiunile guvernamentale fiind vândute masiv de investitorii care vor să facă rost de lichidități în această perioadă și afectând astfel randamentul acestor instrumente. NN Pensii avea circa 62% din plasamente în titluri de stat și aproape 12% în obligațiuni. 

Valoarea unității de fond este unitatea de măsură în care sunt transformați banii din contribuții pentru a fi investiți și determină valoarea la un anumit moment a conturilor personale din Pilonul II.

INFOGRAFIC Evoluția pieței asigurărilor. Primele brute subscrise au atins aproape 11 miliarde lei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Evoluția pieței asigurărilor. Primele brute subscrise au atins aproape 11 miliarde lei

“Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar atât NN Pensii, cât și sistemul de pensii private în general au obținut randamente bune, peste inflație, în perioade de timp mai extinse”, arată NN Pensii. Administratorul amintește că  Pilonul II este o soluție de economisire pe termen lung, prin care oamenii beneficiază de o sursă suplimentară de venit la pensie, în completarea pensiei publice. Banii sunt investiți timp de zeci de ani, pe durata de viață activă a participanților. Deși în acest interval pot apărea fluctuații de valoare cauzate de ciclurile economice, este indicat ca performanța fondurilor să fie privită pe perioade lungi, dincolo de situații atipice cum este, în prezent, pandemia de Covid-19.

Până în luna ianuarie, fondurile de pensii au beneficiat de performanțele foarte bune ale actiunilor listate la Bursa de Valori București, însă din februarie scăderile de pe bursa au început să le afecteze evoluția, în special pe componenta de acțiuni a acestora. În raportul lunar pentru ianuarie 2020, media de creștere pe ultimele 12 luni a celor șapte fonduri de Pilon II era de 13,0%, iar mediana 13,1%. Din februarie, situația a început să se deterioreze, activele totale administrate în piață scăzând cu 0,3% față de ianuarie. NN Raporta la finele lui februarie o performanță la 12 luni de 8,3%, pentru ultimii 5 ani de 22,6%, iar pentru ultimii 10 ani de 87,3%. Luna martie a adus o prăbușire a cotațiilor bursiere mult mai amplă, odată cu acutizarea clizei cauzate de coronavirus.

NN Pensii spune că urmărește să obțină câștiguri pentru viitorii pensionari pe termen lung și, pentru aceasta, investește prudent, în limitele prevăzute de lege, urmărind ca valoarea conturilor să aibă o evoluție sustenabilă, deși uneori pot apărea fluctuații temporare.

NN Pensii are gestionează active de aproximativ 20 de miliarde de lei pentru aproape 2 milioane de români.

Compania amintește că economiile participanților la Pilonul II sunt protejate de legislație, prin garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete. Pentru a putea oferi o astfel de garanție, administratorii constituie provizioane și contribuie la Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn pensii
scadere
pilonul ii
coronavirus