Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligațiuni denominată în yuani

Noua bancă de dezvoltare a statelor BRICS va emite prima emisiune de obligațiuni denominată în yuani
scris 15 apr 2016

 Boardul Noii Bănci de Dezvoltare (NBD) a principalelor economii emergente (BRICS) a aprobat emiterea unei emisiuni de obligațiuni în yuani, cu scadența la cinci ani, a anunțat vineri ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, pentru agenția de presă Interfax, transmite Reuters.

"NBD va obține fondurile de pe piața chineză și după ce va primi un rating de la agențiile de evaluare financiară, va accesa și piețele internaționale", a declarat Siluanov.
În prezent, Noua Bancă de Dezvoltare beneficiază de un rating "AAA" din partea agențiilor interne de evaluare financiară.

Aceasta va fi prima emisiune în yuani vândută pe piața interbancară de obligațiuni a Chinei și vine la mai puțin de 12 luni de la lansarea oficială a NBD, care ar urma să concureze cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Cele cinci state participante (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) vor contribui în mod egal la capitalul inițial al băncii, de 50 de miliarde de dolari (46,1 miliarde de euro). Această sumă va fi dublată în următorii ani iar operațiunile vor începe în 2016.

Profitul Citigroup a scăzut cu 27% în primul trimestru, însă a depășit estimările pieței CITEȘTE ȘI Profitul Citigroup a scăzut cu 27% în primul trimestru, însă a depășit estimările pieței

În următorii doi ani, noua Bancă de Dezvoltare intenționează să emită obligațiuni de până la 1,5 miliarde de dolari. Câștigurile vor fi folosite la finanțarea unor proiecte de energie regenerabilă, în orice stat BRICS.

Sediul instituției va fi în Shanghai, centrul financiar al Chinei, iar India va deține președinția băncii în primii cinci ani, fiind urmată de Brazilia și Rusia.

Liderii BRICS negociază din 2009 înființarea băncii de dezvoltare, dar sunt presați de ieșirile masive de capital de pe piețele emergente, care au început anul trecut, pe fondul retragerii măsurilor de stimulare în SUA. NBD reflectă sporirea influenței statelor BRICS în lume, ele reprezentând aproape jumătate din populația lumii și aproximativ o cincime din PIB-ul global.

Liderii principalelor economii emergente au declarat, în repetate rânduri, că Banca Mondială și FMI nu acordă suficiente drepturi de vot statelor în curs de dezvoltare. Unul dintre obiectivele băncii va fi majorarea fondurilor împrumutate statelor în curs de dezvoltare pentru a stimula construirea unor proiecte majore de infrastructură.

Statele BRICS au înființat și un Fond de rezerve valutare comune - în valoare de 100 miliarde de dolari - destinat protecției împotriva volatilității cursului de schimb, afectat de așteptata decizie a SUA de a retrage măsurile de stimulare monetară. Aceste rezerve valutare comune vor permite țărilor BRICS să lupte împotriva influenței negative a fluctuațiilor de pe piețele valutare. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
brics
yuani