Numărul restanțierilor la bănci și IFN-uri a fost în februarie cel mai mare din ultimele 5 luni

Numărul restanțierilor la bănci și IFN-uri a fost în februarie cel mai mare din ultimele 5 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2016

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a crescut la 715.299, în februarie, fiind cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Un număr mai mare al persoanelor cu restanțe a fost înregistrat în septembrie 2015, când erau 716.236. Față de luna ianuarie, în februarie numărul restanțierilor a crescut cu 0,19%.

În ceea ce privește valoarea restanțelor, acestea se ridicau, în februarie, la 11,36 miliarde lei, din care peste 4,43 miliarde lei erau în moneda națională, 4,77 miliarde lei echivalent în euro, 2,11 miliarde lei echivalent în alte valute și 49,7 milioane lei echivalent în dolari.

În funcție de categoria de întârziere, restanțele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 7,67 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanțe de 51,7 milioane lei cu o întârziere de 61 - 90 de zile, respectiv de 58,6 milioane lei, între 31- 60 de zile.

Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanțului depășea 1,45 miliarde lei, iar 2,12 miliarde lei - la colectare.

Fotbaliștii români vor merge la CE din Franța în costume Viggo, semnate de Botezatu CITEȘTE ȘI Fotbaliștii români vor merge la CE din Franța în costume Viggo, semnate de Botezatu

Rata creditelor neperformante, potrivit definiției ABE, a fost de 13,57%, în ianuarie, în scădere cu 0,04% puncte procentuale față de nivelul înregistrat la finalul anului 2015, potrivit datelor Băncii Naționale a României.

Față de luna decembrie 2014, indicatorul este mai mic cu 7,14 puncte procentuale.

Potrivit definiției ABE, implementată în cadrul național prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc o serie de criterii, precum expuneri semnificative cu scadența depășită cu mai mult de 90 de zile. De asemenea, pentru expunerile neperformante se consideră că, în lipsa executării garanției reale, este improbabil ca debitorul să își achite integral obligațiile din credite, indiferent de existența oricărei sume, restante sau numărul de zile de întârziere de plată.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
ifn
restante credite