O parte a țărilor din Africa de Vest, pregătite să adopte o nouă monedă, eco, în 2020

O parte a țărilor din Africa de Vest, pregătite să adopte o nouă monedă, eco, în 2020
scris 10 iul 2019

Țările din Africa de Vest care respectă criteriile de convergență urmează să se pronunțe dacă adoptă din 2020 eco drept monedă comună, a anunțat președintele Coastei de Fildeș Alassane Ouattara în urma unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

”Șefii de stat din cadrul (Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest) CEDEAO au decis ca împreună, în 15, să creeze o nouă monedă care se numește eco. Francul CFA se va numi eco”, a anunțat Ouattara marți, evocând decizia anunțată la 29 iunie într-un summit Cedeao la Abuja în vederea adoptării acestei monede comune, arată news.ro.

”Sperăm ca acest lucru să aibă loc cât mai rapid posibil, aceasta este dorința populațiilor”, a adăugat el.

Dan Bucșa, UniCredit: Legea pensiilor nu poate fi aplicată în forma actuală. Nu sunt bani! Vor crește alte taxe. Cota unică va fi prima care va cădea, poate chiar din 2020 CITEȘTE ȘI Dan Bucșa, UniCredit: Legea pensiilor nu poate fi aplicată în forma actuală. Nu sunt bani! Vor crește alte taxe. Cota unică va fi prima care va cădea, poate chiar din 2020

Însă nu toți vor putea adopta această monedă nouă în 2020, a subliniat președintele ivorian.

”Acest lucru depinde de voința fiecărui stat. Coasta de Fildeș respectă criteriile de convergență în 2020, alții le respectă, însă numeroase țări nu le respectă. Este necesar ca criteriile de convergență să fie atinse de către toate țările înainte”, a avertizat el.

În schimb, ”am hotărât că țările care sunt pregătite, ca cele din zona (Uniunii Monetare Vest-africane) UMOA și care au făcut eforturi importante de bună gestiune, de bună guvernanță, de stăpânire a deficitelor, de stăpânire a datoriei, vor fi pregătite fără îndi=oială în 2020. Le va reveni șefilor de stat din această zonă să ia o hotărâre, nu mie îmi revine să spun”, a conchis el.

Întrebat dacă această hotărâre ar condmna francul CFA, liderul ivorian a răspus că ”nicio monedă nu este condamnată, monedele trăiesc în ritmul statelor”.

Deficitul bugetar pentru primele 5 luni este aproape dublu față de anul trecut. Guvernul a cheltuit cu peste 10% mai mulți bani decât a strâns din taxe și impozite CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar pentru primele 5 luni este aproape dublu față de anul trecut. Guvernul a cheltuit cu peste 10% mai mulți bani decât a strâns din taxe și impozite

Paisprezece țări africane cu 155 de milioane de locuitori - între care 12 foste colonii franceze - și care constituie două uniuni monetare distincte folosesc în continuare francul CFA drept monedă oficială.

Opt dintre aceste state se află în Africa de Vest - Benin, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Guineea Bisau, Mali, Niger, Senegal și Togo -, iar șase în Africa Centrală - Camerun, Repiblica Centrafricană, Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială și Ciad.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
africa
moneda
eco