Oficial BCE: Bitcoin este mult prea instabil pentru a fi acceptat drept instrument de plată oficial. Piața criptomonedelor – o bombă cu ceas

Oficial BCE: Bitcoin este mult prea instabil pentru a fi acceptat drept instrument de plată oficial. Piața criptomonedelor – o bombă cu ceas
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 iul 2017

Bitcoin este o monedă mult prea instabilă și vulnerabilă la atacuri speculative pentru a fi acceptat drept instrument oficial de plată, avertizează Ewald Nowotny, guvernator al băncii centrale a Austriei și membru în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernele mai multor state din întreaga lume analizează diverse modalități pentru a reglementa și clasifica moneda virtuală, a cărei valoare a urcat recent la un maxim istoric de aproape 3.000 de dolari, notează Reuters.

În aprilie, Japonia a inclus cea mai populară criptomonedă în categoria mijloacelor de plată recunoscute legal, parte a strategiei guvernamentale privind stimularea economiei inclusiv prin utilizarea tehnologiilor financiare (fintech).

Întoarcere la 180 grade: Banca centrală a Rusiei testează mai multe tehnologii în vederea lansării unei monede digitale naționale CITEȘTE ȘI Întoarcere la 180 grade: Banca centrală a Rusiei testează mai multe tehnologii în vederea lansării unei monede digitale naționale

Însă bitcoin este deficitar la capitolul care definește o monedă bună – și anume stabilitatea, spune Nowotny.

"Bitcoin este supus speculațiilor", a declarat oficialul BCE într-un interviu pentru cotidianul australian Kleine Zeitung

Tranzacțiile cu Bitcoin și celelalte peste 900 de criptomonede aflate în circulație în spațiul virtual nu sunt reglementate de nicio autoritate centrală. În schimb, transferurile sunt verificate și înregistrate de o rețea formată din mii de computere la nivel mondial, un protocol denumit blockchain.

Investitorii și băncile comerciale s-au arătat în ultimii ani tot mai interesați de tehnologia blockchain, atrași de evoluția spectaculoasă a bitcoin și a altor monede virtuale, printre care ethereum, despre care unii analiști au spus că ar putea concura cu active precum aurul.

Potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanță în domeniul tehnologic Magister Advisors, bitcoin ar putea deveni, până în anul 2030, a șasea cea mai utilizată monedă din lume pentru constituirea rezervelor valutare la nivelul băncilor centrale din întreaga lume, alături de euro, dolar, lira sterlină, yen și dolarul canadian.

Discuțiile despre Brexit cu înalți oficiali români, caracterizate drept \ CITEȘTE ȘI Discuțiile despre Brexit cu înalți oficiali români, caracterizate drept "nesofisticate" într-un raport oficial al City of London

Însăși BCE experimentează cu tehnologia blockchain, după cum a declarat, în aprilie, Yves Mersch, mebru în board-ul băncii, însă oamenii ar trebui să fie conștienți de riscurile la care se expun investind în criptomonede, spune Nowotny.

Și BNR și-a reieterat recent avertismentul cu privire la volatilitatea ridicată a bitcoin și a celorlalte monede virtuale.

“Deținătorii de monedă virtuală nu au o garanție că o vor putea schimba în viitor pentru bunuri si servicii ori în monedă legală”, arată banca centrală într-un document consultat de Profit.ro.

Piața criptomonedelor – o bombă cu ceas

Bitcoin a pierdut nu mai puțin de o cincime din prețul de aproape 3.000 de dolari la care se tranzacționa în luna iunie, însă valoarea monedei rămâne cu circa 250% peste nivelul consemnat acum un an.

Ethereum, a doua cea mai puternică criptomonedă în funcție de capitalizare, a avut o evoluție încă și mai fulminantă. Prețul monedei a crescut cu aproape 1.852% în ultimele 12 luni, de la 11,63 dolari pe unitate, până la 227 dolari la închiderea tranzacțiilor de ieri, arată datele Investing.com.

Miercuri la prânz, ethereum era cotat la 232,65 dolari, cu 23,7% peste referință.. În weekend însă, moneda a coborât sub 160 dolari.

Bitdefender: Gruparea DarkHotel fură secrete de stat de la politicienii cazați în hoteluri CITEȘTE ȘI Bitdefender: Gruparea DarkHotel fură secrete de stat de la politicienii cazați în hoteluri

Interesul crescut pentru criptomonede în rândul investitorilor din întreaga lume este dat și de ofertele inițiale de monede virtuale, cu ajutorul cărora companiile finanțează dezvoltarea de tehnologii bazate pe blockchain.  

Companiile au atras în acest an 1,3 miliarde de dolari din vânzărea de criptomonede, sumă de peste 6 ori mai mare decât cea consemnată la nivelul anului 2016, potrivit firmei de cercetare Autonomous Research, citată de Bloomberg.

“Lumea spune că ofertele inițiale sunt bune pentru ethereum, dovadă prețul la care este cotată moneda, însă vorbim despre o bombă cu ceas”, spune Charles Hoskinson, unul dintre fondatorii ethereum.

Companiile lansează prea multe monede noi, când ar putea obține același rezultat folosind tehnologiile blockchain existente, susține Hoskinson.

“Oamenii sunt orbiți de banii făcuți repede și ușor”, acuză el.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
bce
ewald nowotny
ethereum