Patria Bank închide pe pierdere de 2,4 milioane de lei primul trimestru

Patria Bank închide pe pierdere de 2,4 milioane de lei primul trimestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2020

Patria Bank a încheiatprimul trimestru cu pierderi de 2,4 milioane lei, ușor mai mari decât cele din perioada similară din 2019, când rezultatul negativ a fost de 2,3 milioane lei. Până la finele anului trecut, banca reușise să treacă pe profit, cu un câștig net de 5,3 milioane lei, de la o pierdere de 267.000 lei în 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca a transmis Bursei de Valori București raportul trimestrial în care vorbește despre "impactarea rezultatului net al trimestrului I 2020 de anumite evoluții ale pieței și comportamentului clienților ca urmare a contextului pandemiei Covid-19 declanșată în cursul lunii martie 2020. Astfel, banca a raportat o pierdere netă de 2,4 milioane lei în principal pe fondul unor elemente de natură nerecurentă și a impactului cauzat de pandemia Covid-19 în valoare de -3,4 milioane lei".

Reprezentanții Patria Bank spun că fără aceste elemente extraordinare rezultatul net la trimestrul 1 2020 ar fi fost profit net 1 milion lei.

"În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost deja impactată de pandemia Covid-19, dar efectele pot fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluțiile piețelor financiare sau de măsurile de relansare economică inițiate de Guvern. Contextul actual aduce efecte negative, dar poate genera și oportunități de business și dezvoltare. Banca a absorbit impactul negativ din trimestrul I, toți indicatorii prudențiali se situează peste limitele reglementate chiar și fără modificarea recentă a cerințelor privind amortizarea capitalului, banca deținând resurse pentru susținerea activității", se arată în raport.

Ministrul de Finanțe: Nu va fi austeritate, așa cum a fost definită ea în 2010, nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau alte decizii CITEȘTE ȘI Ministrul de Finanțe: Nu va fi austeritate, așa cum a fost definită ea în 2010, nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau alte decizii

Portofoliul de credite (valoare brută) înregistrează o creștere cu 52 milioane lei (+3%) față de 31 decembrie 2019, până la 1,75 miliarde lei, iar față de martie 2019 creditele brute au crescut cu 34 milioane lei (+2%).

Totalul activelor la 31 martie 2020 înregistrează o scădere cu 7% față de 31 martie 2019, la 3,06 miliarde lei.

În primele trei luni ale anului 2020 activitatea de creditare a generat credite noi de aproximativ 180 milioane lei din care aproximativ 77% acordate persoanelor juridice.

"Deși a existat o anumită presiune generată de gradul de realizare a bugetului de vânzări în special datorită diminuării cererii de creditare determinate de efectele pandemiei Covid-19, acest volum de credite noi a asigurat o creștere a soldului brut de credite comerciale performante de 36 milioane lei față de finalul anului 2019", se menționează în raport.

În ceea ce privește activitatea de carduri, în trimestrul I 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut banca a înregistrat rezultate pozitive atât în ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate cu cardurile din portofoliul Patria Bank, cât și în ceea ce privește volumul acestora. De asemenea, s-a înregistrat o creștere cu 32% a numărului de tranzacții efectuate în medie lunară/card Patria Bank. De asemenea, valoarea tranzacțiilor totale a crescut cu 9% în trimestrul I 2020 față de trimestrul I 2019.

Banca face și previziuni pentru aces an incluzând impactul economic generat de pandemia Covid-19.

"Considerând gradul mare de incertitudine asupra crizei economice cauzate de pandemie și a efectelor secundare asupra populației și mediului de afaceri, banca se află în curs de analiză și cuantificare a impactului asupra rezultatelor financiare pentru întreg anul 2020. Previziunile băncii anticipează următoarele efecte: Reducerea cererii de creditare cu impact în volumul de credite noi acordate; Presiune asupra surselor comerciale, clienții fiind nevoiți să apeleze la economii pentru a contracara diminuarea veniturilor; Reducerea veniturilor nete operaționale cauzată de diminuarea activității de creditare coroborat cu un volum de tranzacționare mai redus din partea clieților și evoluția descrescătoare a indexului de dobândă (Robor); Cheltuieli operaționale-se anticipează că nivelul acestora să fie redus prin măsuri de eficientizare procese, renegociere a unor contracte și optimizări; totodată, sunt categorii de costuri unde este așteptată creșterea acestora datorită condițiilor și regulilor impuse de pandemie; Cheltuieli cu ajustările de depreciere a activelor financiare - este anticipat un nivel mai ridicat considerând dificultățile cu care se confruntă clienții; Fonduri proprii -potențialul efect dereducerea profitabilității inițial planificate față de planul bugetar ar putea eroda nivelul fondurilor proprii împreună cu impactul volatil al marcării la piață a portfoliului de titluri care este surprins în rezervele din reevaluare", se arată în raport.

Criza Covid-19 a impactat activitatea băncii, efectele resimțindu-se în special la nivelul volumelor de creditare în scădere în lunile martie și aprilie, urmare pe de o parte a limitărilor impuse de starea de urgență și, pe de altă parte, a scăderii apetitului clienților pentru produsele de creditare pe fondul sentimentului de incertitudine specific perioadei.

Banca a derulat anul trecut un program de optimizare prin care a remodelat rețeaua teritorială de la un număr de 81 de unități la 46 de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
pierdere