Peste 50.000 de români au împrumutat statul cu circa 2 miliarde de lei, prin programul de titluri de stat destinate populației, sub obiectivul ambițios. Dobânzile sunt peste cele oferite de bănci la depozite

Peste 50.000 de români au împrumutat statul cu circa 2 miliarde de lei, prin programul de titluri de stat destinate populației, sub obiectivul ambițios. Dobânzile sunt peste cele oferite de bănci la depozite
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 dec 2018

Statul a împrumutat anul acesta, direct de la populație, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit la început de an, obiectiv care va rămâne, probabil, la nivel orientativ și pentru anul următor. Dobânzile la titlurile vândute populației sunt semnificativ mai mari față de ce oferă băncile la depozite, iar veniturile din dobânzi nu sunt impozabile. Vânzarea de titluri de stat către populație va continua și în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au atras anul acesta 2 miliarde în contextul în care au vândut titluri de stat doar în cursul a câteva săptămâni din lunile iunie, august și decembrie.

"Dovada interesului crescut al populației față de această metodă de economisire este numărul mare de români, 52.239, care au ales să investească peste 2 miliarde de lei în titluri de stat. Aceasta este cea mai mare sumă investită în titluri de stat destinate exclusiv populației. Titlurile de stat au fost achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, precum și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, astfel:

  • prin Trezorerii: 1.734.314.674 de lei (40.759 investitori)
  • prin Poșta Română: 338.477.753 de lei (11.480 investitori)", potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.
Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int

Titlurile de stat au o valoare nominală de un leu și au putut fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente majore la data efectuării subscrierii.

Prima emisiune a avut o dobândă de 5% pe an și scadența la 5 ani, cea de-a doua o dobândă de 4,5% pe an și scadența la 3 ani, iar cea de a treia o dobândă de 4,5 pe an și scadența la 2 ani. Veniturile obținute în urma tranzacționării titlurilor de stat sunt neimpozabile. Finanțele vor continua și în 2019 emiterea de titluri de stat destinate exclusiv populației.

Totodată, Ministerul Finanțelor a desemnat cei 1.000 de câștigători ai bonusului de dobândă din cadrul celei de a treia emisiune Tezaur- ediția CENTENAR, cea derulată în luna decembrie. Pentru bonusul de dobândă în valoare de 5000 de lei s-au calificat 18.071 de investitori persoane fizice. Câștigătorii au fost desemnați prin tragere la sorți, pe baza CNP-ului. Cei mai mulți sunt din București, Bacău, Iași, Prahova și Argeș.

Până pe 9 ianuarie 2019, investitorii vor fi notificați la domiciliu cu privire la câștigarea bonusului de dobândă, iar banii pot fi ridicați de la Unitățile Trezoreriei Statului începând cu 10 ianuarie 2019. Investitorii vor avea la dispoziție circa un an, până la 20 decembrie 2019, pentru a revendica premiul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
titluri de stat
populatie