AAGES își reduce veniturile cu o treime și trece pe pierdere la S1. Compania promite refacerea bilanțului odată cu livrările din a 2-a parte a anului

AAGES își reduce veniturile cu o treime și trece pe pierdere la S1. Compania promite refacerea bilanțului odată cu livrările din a 2-a parte a anului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2019

Listat acum 2 ani la BVB, producătorul de instalații industriale AAGES arată o fotografie negativă la jumătatea anului: declin al afacerilor, pierderi și creștere cu peste 50% a datoriilor. Acțiunile scad pe bursă. Compania spune că acest bilanț este o consecință a ciclului de producție și mizează pe corectarea acestuia în ultima parte a lui 2019 când va fi livrată producția în curs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna mai AAGES Târgu Mureș (AAG) propunea, contrar uzanțelor pieței, o majorare de capital cu un preț de exercitare peste cel din piața secundară, care ar fi urmat să ancoreze cotația mai aproape de prețul de 3,30 lei/acțiune al operațiunii de piață. Titlurile companiei se îndepărtează de acest reper în ziua raportării financiare semestriale, conform căreia compania înregistrează pierdere.

În prima jumătate a anului, AAGES, producător de instalații de încălzire prin inducție, a obținut venituri operaționale de 14,05 milioane lei, în scădere cu 29,49% față de cele de 19,93 milioane lei din perioada similară a anului precedent. În același interval de raportare, cheltuielile operaționale s-au redus cu 11,97%, la 14,25 milioane lei, de la 16,19 milioane lei.

Este contextul în care compania a înregistrat un rezultat operațional negativ de aproximativ 195.000 de lei, iar la nivel net o pierdere de aproximativ 291.000 de lei, față de profitul net de 3,14 milioane lei de la S1 2018. Sunt datele bilanțiere care au antrenat vânzări pe bursă ale titlurilor companiei, care au coborât la cotații cu 4-6% sub nivelul de referință de 3,26 lei/acțiune.

Alro raportează pierdere semestrială pentru care invocă prețuri mici la aluminiul primar și declinul economic din Europa. Reciclări de deșeuri de 400.000 de tone și investiție în Sierra Leone CITEȘTE ȘI Alro raportează pierdere semestrială pentru care invocă prețuri mici la aluminiul primar și declinul economic din Europa. Reciclări de deșeuri de 400.000 de tone și investiție în Sierra Leone

Declinul are legătură cu ciclul de producție al companiei, conform explicațiilor emitentului. Astfel, deși cifra de afaceri netă a coborât cu 51,74%, la 8,12 milioane lei, de la 16,83 milioane lei, aceasta nu reflectă producția în curs, care urmează să fie livrată în a 2-a parte a acestui an, când se vor înregistra și veniturile aferente acestei producții.

„Nerealizarea veniturilor la 30 iunie 2019 are impact direct asupra pierderii înregistrată în prima parte a anului, pierdere care va fi «corectată» până la finalul anului 2019, la livrarea efectivă a producției în curs în sold la 30 iunie 2019”, spune raportarea semestrială a societății.

Nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acedst lucru. Astfel, deși AAGES și-a dublat profitul în anul 2018, raportările trimestriale de pe parcursul respectivului an au fost afectate de ciclicitatea producției care presupune achiziția anterioară de materii prime și livrări la termene de aproxiamtiv 9 luni.

Conpet Ploiești, afaceri semestriale cu 8% mai mari și creștere de 44% a profitului net CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești, afaceri semestriale cu 8% mai mari și creștere de 44% a profitului net

Activele totale ale AAGES erau la jumătatea anului de 41,83 milioane lei, în creștere cu 9,60% față de cele de 38,16 milioane lei de la S1 2018. În același răstimp, datoriile au crescut cu 52,34%, la 17,29 milioane lei, de la 11,35 milioane lei. Iarăși, fortografia de moment ar urma să fie corectată avertizează compania: „Creșterea datoriilor comerciale pe termen scurt de la 4,7 milioane lei până la 10,4 milioane lei este determinată de achiziția de materii prime și materiale necesare produselor cu un ciclu de producție mai lung, care se regăsesc în producția în curs de execuție.”

Fondată acum un sfert de veac de un grup de ingineri și cercetători științifici care în anii ’80 au lucrat pentru filiala din Târgu Mureș a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE București, AAGES îl are ca acționar majoritar pe inginerul Gabor Molnar și la ultimul preț de închidere de pe bursă, de 3,2600 lei/acțiune, inferior cu 12,01% celui de 3,7050 lei/acțiune al ofertei publice de listare, capitalizarea de piață a societății este de 32,60 milioane lei (6,89 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
aages
bvb
bursa