Acționarii BVB au aprobat începerea negocierilor pentru fuziunea cu Sibex

Acționarii BVB au aprobat începerea negocierilor pentru fuziunea cu Sibex
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 apr 2016

La propunerea Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, acționarii operatorului de piață au aprobat astăzi de principiu demersurile în vederea unei fuziuni cu Bursa de la Sibiu. O propunere pentru accelerarea tranzacției din partea SIF Transilvania a fost respinsă în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor. În cadrul dezbaterii au existat și opinii potrivit cărora BVB nu ar trebui să inițieze niciun demers întrucât Sibex este de facto o companie fără clienți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dornici pentru crearea unei piețe a derivatelor. Așa par acționarii Bursei de Valori București care au votat astăzi în proporție de peste 90% două decizii care merg în această direcție, respectiv participarea la un proiect extern de creare a unei contrapărți centrale și achiziționarea Sibex, bursa de la Sibiu care acum 10 ani avea o piață destul de lichidă a tranzacțiilor futures în marjă.

O propunere a Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București pentru începerea negocierilor în vederea fuziunii celor doi operatori de piață a fost aprobată astăzi de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor. În condițiile unui cvorum de 51,01%, 92,80% dintre acționarii BVB s-au pronunțat pentru inițierea unui demers al cărui prim pas ar fi realizarea unui proces de „due dilligence” pentru a vedea oportunitatea acestei tranzacții și evaluarea prețului efectuării ei.

Legile capitalismului spun că BVB ar trebui să preia Sibex doar „în sânge”

La dezbaterea, destul de scurtă, din cadrul AGEA au fost și două voci împotrivă. Una dintre acestea i-a aparținut lui Laviniu Dumitru Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). În condițiile în care piața de la Sibiu nu mai are lichiditate, respectiva achiziție nu mai reprezintă o oportunitate.

„Sibex nu e o bursă; este o prostie care nu mai face nimic și a dat faliment”, a spus Beze. Pentru ca o astfel de tranzacție să se efectueze, ar fi cazul ca cei de la Sibiu să vină cu o propunere și nu Bursa de la București să vină să se roage de ei.

Lucian Anghel, încă un mandat în fruntea Bursei de Valori București CITEȘTE ȘI Lucian Anghel, încă un mandat în fruntea Bursei de Valori București

„De ce să-l salvez dacă a murit?! Nu sunt clienți acolo și nu vor mai fi până la sfârșitul vieții mele”, a afirmat președintele Asociației Investitorilor, în opinia căruia singurul lucru rațional ar fi ca cei de la Sibex să vadă ce active mai au și să vină cu o propunere ca acestea să fie cumpărate de BVB cu un discount de 50-90%. Nu este de datoria BVB să salveze niște acționari ai Sibex care au dat-o pe mâna brokerului Cristian Sima și au falimentat-o de facto, a mai spus el.

SIF Transilvania vrea să-și vândă mai repede activul

La polul opus, SIF Transilvania a propus urgentarea procesului. Trei puncte de pe ordinea de zi a AGEA vizau o aprobare a fuziunii prin absorbție, un termen de 120 de zile pentru finalizarea procesului de fuziune și împuternicirea Consiliului de Administrație de a semna tranzacția.

Prezent la Adunarea Acționarilor, Gabriel Antal de la SIF Transilvania a spus că propunerea lor vizează existența unor pași concreți pentru realizarea acestei tranzacții, fără de care proiectul ar rămâne ceva generic, o poveste fără finalitate.

Consiliul de Administrație al BVB, prin vocea președintelui Lucian Anghel, a recomandat acționarilor să voteze împotriva propunerilor SIF Transilvania. Acestea au avut voturi favorabile numai între 39,82% și 45,13% pentru cele trei propuneri vizând diversele secvențe ale procesului și ca atare au fost respinse de AGEA.

4 SIF-ur, între care și SIF Transilvania, controlează 15% din acțiiunile Sibex listate pe propria platformă încă de acum 20 de ani, așa încât o fuziune ar ajuta la lichidizarea unei participații fără multe șanse de vânzare în piața liberă. 

Fuziunea, un proiect vechi care dacă se realizează acum nici nu mai este mare știre

Proiectul de fuziune a celor două burse este unul vechi, fiind subiect de discuții în momentul în care la Sibex existau cel puțin două instrumente mai lichide, cotractele futures având activ suport acțiunile SIF Moldova (Sif2) și SIF Oltenia (SIF5), iar la BVB nu exista o piață a derivatelor. Proiectul de fuziune nu s-a realizat fie din orgoliu, fie din condiții de preț și a fost lăsat de o parte după venirea crizei financiare.

Ulterior el a devenit tot mai puțin relevant în condițiile scăderii dramatice de lichiditate pe piața de la Sibiu, unde acum activitatea de tranzacționare a ajuns aproape de irelevanță, mult mai slabă decât a unor „pool”-uri de forex.

Problema fuziunii dintre BVB și Sibex a fost readusă în discuție anul trecut de vicepeședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache, care a declarat că ân România nu este loc pentru existența a două burse și că cei doi operatori de piață ar trebui să caute o soluție pentru consolidare.

Chiar la câteva minute după câștigarea a încă unui mandat în fruntea Bursei de Valori București în AGA din decembrie, Anghel declara pentru Profit.ro ca unul dintre obiectivele sale este acela de explicare în rândul acționarilor a oportunității unei fuziuni cu Sibex.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
sibex
lucian anghel
sif transilvania
bursa
laviniu beze
aipc
asf
mircea ursache