Indicele BET a pierdut 0,4%.
Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un raliu puternic pe principlalele burse europene, cele de la Londra, Paris și Frankfurt. Totuși, BVB nu s-a cuplat acestui raliu, piața fiind trasă înm jos de acțiunile gratuite de la Banca Transilvania (TLV) care au pus presiune la vânzare.
Pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 15,18 milioane lei, cotația a suferit un recul de 1,91%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 25,90 miliarde lei (5,21 miliarde euro). Prin contrast, Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 1,14%, până la prețul de 22,25 lei/acțiune, pe transferuri de 1,48 milioane lei.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
La nivelul indicilor, piața nu a rezistat impulsului adus de cea mai lichidă acțiune a ei și tabloul bursier a fost integral în nuanțe de roșu: -0,27% pentru indicele compozit BET-XT, -0,08% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.936,22 de puncte, -0,23% pentru indicele energetic BET-NG și -0,40% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 18.588,28 de puncte, păstrează intactă secvența specifică trendului ascendent, conform teoriei lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate.
Este a 2-a ședință de corecții consecutivă, după cea de la sfârșitul săptămânii precedente, aceasta având un rulaj de 53,16 milioane lei (10,69 milioane euro) al pieței de acțiuni. A 2-a activitate a zilei, de 5,99 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile Electrica (EL), ce au staționat la prețul de 16,26 lei/acțiune.
La același capitol de energie, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au retras cu 0,19%, până la prețul de 0,7825 lei/acțiune, și titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 127,30 lei/acțiune, ambele depășind cu puțin reperul unor volume echivalente cu 5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica au adus un randament de 40% într-un an. „Eram la BNR. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...”Pe schimburi însumând 4,03 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,15%, până la prețul de 0,3990 lei/acțiune. În piața certificatelor, un instrument derivat emis de Raiffeisen și având ca activ suport acțiunile Fondului (RCFPTL7) a cumulat tranzacții de 1,07 milioane lei.
Transferuri relevante, de 2,45 milioane lei, am consemnat pe unitățile de fond ale ETF-ului administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF). În rest, reperul unui rulaj de 1 milion de lei a mai fost trecut de 2 simboluri, respectiv titlurile Transport Trade Services (TTS), ce au staționat la prețul de 25,00 lei/acțiune și de titlurile Romgaz (SNG), ce au alunecat cu 0,17% sub referința de vineri, până la prețul de 5,9200 lei/acțiune.