Acțiunile, insensibile la manifestațiile de stradă. Reflectă un dezinteres pentru bursă

Acțiunile, insensibile la manifestațiile de stradă. Reflectă un dezinteres pentru bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 feb 2017

Indicele BET a avut oscilații zilnice mici într-o săptămână tensionată pe scena politică și cu manifestații în stradă, închiderea săptămânală, reprezentând o deviație de 0,04% față de vinerea trecută. Faptul că bursa nu a înregistrat corecții în momentele delicate nu este un fapt pozitiv, ci reflectă dezinteresul pentru bursă, spune analistul financiar Liviu Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a închis săptămâna cu o ședință de tranzacționare cu volume modeste, rulajul pieței de acțiuni de 14,14 milioane lei (3,13 milioane euro) fiind unul dintre cele mai reduse din acest an. În absența ordinelor consistente, nici piața nu a avut un impuls deosebit. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,21%, în timp ce indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,26%, până la nivelul de 7.492,76, valoare cu numai 0,04% sub închiderea de 7.495,74 puncte de vinerea trecută.

„Apatie”, caracterizează comportamentul pieței Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a bursei locale și a piețelor financiare internaționale. El remarcă faptul că deși în România sunt multe proteste de stradă și există instabilitate politică, investitorii de la BVB nu au reacționat. Faptul că nu am avut corecții pe piața locală de acțiuni nu este neapărat un fapt pozitiv. Dimpotrivă, reflectă un dezinteres față de bursă, mai spune Moldovan, timp de aproape 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Fondul Proprietatea convoacă acționarii pentru a aproba reducerea capitalului social cu peste 500 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea convoacă acționarii pentru a aproba reducerea capitalului social cu peste 500 milioane lei

Aprecierea de atăzi a fost la o treime față de cea de medie din piețele europene. Indicele Euro Stoxx 50 a urcat cu 0,60%, potrivit Bloomberg. O avans ceva mai atenuat, de 0,20%, l-a avut indicele DAX de la Frankfurt, în timp ce celelalte 2 burse mature au avut aprecieri de o amplitudine apropiată mediei pentru titlurile blue-chip: +0,67% pentru indicele FTSE100 de la Londra și +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris.

La nivel regional, ziua a fost „verde” pe linie: +0,53% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,33% pentru indicele PX de la Praga.

Iarna și prețul la energie au avantajat acțiunile de pe segmentul energetic

Începutul de an la BVB, observă Moldovan, a fost marcat de creșterea acțiunilor unor companii pe sectorul energetic. Astăzi indicele a pierdut 0,01%, însă închiderea este cu 8,16% peste ultima valoare de tranzacționare din decembrie 2016. Este o creștere susținută de iarna geroasă care a mărit consumul, în timp ce tensiuni noi s-au adăugat după ce guvernul a anunțat că dispune de rezerve mai mici decât cele la care se așteptau. „Prețul a țâșnit”, rezumă Moldovan.

Companiile vând mai bine, ceea ce s-a reflectat în aprecierea titlurilor Electrica. Cea mai mare amplitudine au avut-o titlurile Nuclearelectrica (SNN) care și astăzi au urcat cu 1,67%, până la prețul de 6,10%. De la începutul anului, această acțiune oferă un randament de 26,95%, într-un trend puternic surprins pe graficul atașat mai jos. Moldovan spune că vremea se va ameliora, iar tarifele majorate nu vor putea fi susținute, ceea ce pune sub semnul întrebării sustenabilitatea cotației Nuclearelectrica după saltul recent. „Nu se justifică. Mă aștept la corecții serioase.”

Acțiunile, insensibile la manifestațiile de stradă. Reflectă un dezinteres pentru bursă

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, cele mai multe transferuri pe segmentul regular s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) , care s-au corectat cu 0,18%, până la prețul de 27,20 lei/acțiune, pe transferuri de 3,92 milioane lei. Tot în sector, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,35%, până la prețul de 0,2830 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi însumând 2,33 milioane lei, s-au regăsit titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au câștigat astăzi 0,56%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune, investitorii fiind în așteptarea ofertei publice de accelerare a programului de răscumpărări pentru un număr de până la 640 milioane acțiuni și care ar urma să primească săptămâna viitoare avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Moldovan nu crede că mai există spațiu pentru creșteri mari susținute de această operațiune de piață. „Știrea ar fi să nu facă ofertă.” Indicele financiar BET-FI a a avut o apreciere sub media pieței, de 0,08%, până la nivelul de 31.265,89 puncte.

Titlurile bancare, închirere „verde”

Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,42%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,90 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,71%, până la prețul de 11,38 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 826.000 de lei.

Moldovan nu se așteaptă la un suflu important pe bursa local: „Aceeași apatie. Nu văd motiv pentru care să se dezmorțească ceva.” Semne de oboseală au dat și piețele externe. S-au odihnit, iar creșterea s-a reluat, Azi indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York avansa cu aproape 1%, pe fondul unor știri pozitive din piața americană a muncii unde în ianuarie au fost create la nivel net 227.000 de locuri de muncă, sensibil peste așteptările pentru un avans de 170.000 de slujbe. O contribuție la un astfel de rally l-ar putea avea titlurile bancare, în condițiile în care industria financiară ar urma să beneficieze de politica de dereglementare avută în vedere de administrația Donald Trump.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
bursa
bvb
banca transilvania
romgaz
brd
liviu moldovan
fondul proprietatea