Adrian Tănase ajunge la șefia Bursei printre dărâmături. Casele de brokeraj sucombă în condițiile lichidității mici

Adrian Tănase ajunge la șefia Bursei printre dărâmături. Casele de brokeraj sucombă în condițiile lichidității mici

Sursa foto: Sergey Khakimullin / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2018

În efortul de atragere de noi investitori, Bursa de Valori București mizează pe aportul comunității de brokeraj. Noul director general al BVB este conștient de etapa dificilă pe care o traversează societățile de servicii financiare. „Brokerii mari își restrâng activitatea; brokerii mici dispar.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șocul post-criză nu a putut fi recuperat de piața de capital din România, bursa românească nereușind să recupereze dinamica și volumele pe care le avea acum un deceniu. Activitățile operaționale ale caselor de brokeraj sunt tot mai greu de susținut la actualul nivel de lichiditate de la Bursa de Valori București. Anul trecut, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a fost de numai 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro), potrivit ultimului raport al operatorului de piață BVB.

Este peisajul în care Adrian Tănase, fost manager timp de peste 8 ani la fondurile de pensii administrate NN și ING, ajunge la șefia Bursei. În prima sa ieșire publică, el a spus că piața de capital locală are o secvență încurajatoare a listărilor unor noi companii, dar că rulajul pieței secundare a rămas destul de mic, fenomen cu impact asupra industriei de intermediere.

Miliardarul Paul Singer, vânzări de aproape 120 de milioane lei la BVB de la începutul anului CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer, vânzări de aproape 120 de milioane lei la BVB de la începutul anului

Tănase consideră că piața de brokeraj se consolidează, dar nu prin fuziuni și achiziții, ci prin restrângeri. Aplicarea și în România a normelor directivei MiFID II pentru piețele de capital a pus presiune pe costuri, la un business care deja era în repliere. „Brokerii mari își restâng activitatea, și știm cu toții cazul Raiffeisen. Brokerii mici dispar. Este un lucru rău pentru Bursa de Valori”, spune Tănase.

Anul 2017 a fost marcat, într-adevăr, de retrageri importante pe piața de brokeraj. Astfel, Intercapital Invest, una dintre cele mai vizibile societăți de intermediere de la BVB și-a transferat divizia de brokeraj la SSIF TradeVille. De asemenea, SSIF Romintrade din Brașov, unul dintre cei mai vechi intermediari a anunțat că se retrage din piață. Volumele slabe, costurile ridicate cu tranzacționarea și menținerea reglementărilor face tot mai grea rămânerea în piață pentru casele de brokeraj mici.

Chiar și intermediarii mari se repliază. Raiffeisen Bank, al 3-lea broker de la BVB, cu tranzacții intermediate în valoare de 2,30 miliarde lei, a decis în decembrie să renunțe la activitatea de brokeraj de retail, menținându-și doar clienții premium pe care i-a transferat către Viena.

Tănase spune că “în vârful listei” mandatului său figurează majorarea lichidității, astfel încât aceasta să fie mai ofertantă pentru industria brokerajului. Pe lângă listări, care nu depend de bursa, BVB vizează eliminarea oricăror opreliști de la accesarea pieței de către investitorii străini, precum și lansarea unei piețe a derivatelor, astfel încât toate ideile de investiții să poată fi tranzacționate la bursa.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian tanase
bvb
bursa
nn
ing
raiffeisen bank
tradeville