AGA la vreme de coronavirus. Companii listate la bursă cer printr-o asociație de profil reglementări pentru desfășurarea adunărilor acționarilor în contextul epidemiei

AGA la vreme de coronavirus. Companii listate la bursă cer printr-o asociație de profil reglementări pentru desfășurarea adunărilor acționarilor în contextul epidemiei

Sursa foto: Amlan Mathur / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mar 2020

Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) solicită ministerelor economice și reglementatorului ASF flexibilizarea elementelor care țin de adunările generale ale acționarilor. Emitenții vor eliminarea obligativității publicării convocatorului în Monitorul Oficial, exprimarea exclusiv a votului prin corespondență, posibilitatea schimbării în termen scurt locației și reducerea prezenței reprezentanților companiei. Solicitările vin pe fondul impactului epidemiei asupra opiniei publice, însă, nu exprimă neapărat o problemă majoră întrucât, cu câteva excepții, adunările se țin oricum cu o prezență foarte redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMV Petrom (SNP) a publicat în această dimineață convocatorul pentru Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din 27 aprilie, însă a recomadat acționarilor să opteze pentru votul electronic prin corespondență în contextul epidemiei de COVID-19. Preocuparea nu este singulară, iar emitenții listați la Bursa de Valori București cu acționariat mai dispersat au întrebări legate de felul cum acestea se pot desfășura fără a crește expunerea mai multor persoane la potențiala contractare a coronavirus.

În acest context, Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) solicită Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și Autorității de Supraveghere Financiară prevederi mai flexibile legate de modalitatea de organizare și derulare a adunărilor generale ale acționarilor ordinare și extraordinare.

EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia va contesta în instanță AGA de la SIF Banat Crișana în care a fost decisă eliminarea pragului de deținere. Cronica unei Adunări caracterizată de gazde drept circ

Companiile solicită în primul rând eliminarea obligativității publicării convocatorului în Monitorul Oficial în cazul în care este necesară deplasare fizică pentru acest demers, precum și reglementarea alternativelor de publicare online (website-ul companiei, platformele BVB, ASF, etc.). De asemenea, acestea solicită organizarea AGA exclusiv prin vot prin corespondență sau mijloace de participare la distanță, respectiv introducerea votului prin corespondență pentru autoritatea publică tutelară, în cazul companiilor de stat.

Asociația mai menționează o solicitare privind posibilitatea schimbării locației desfășurării adunării deja convocate și completarea convocatorului cu noi modalități de vot.

Reducerea prezenței persoanelor este iarăși o preocupare a companiilor listate. Astfel, există o solicitare pentru derularea AGA fără secretar de ședință ales dintre acționari, pentru ipoteza în care fie are loc exclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, fie la AGA nu se prezintă fizic nici un acționar, dar și eliminarea obligativității participării tuturor membrilor boardului sau directoratului.

Asociația mai invocă și  măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului la locul de desfășurare a AGA, respectiv (distanța corespunzătoare, măști, mănuși etc.), pentru a evita situații discriminatorii care să împiedice participarea fizică a tuturor acționarilor în cadrul AGA.

Solicitările au corespondență în realitate în cazul unor adunări generale ale acționarilor cu prezență sporită precum la Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP), Bursa de Valori București (BVB) sau SIF Transilvania (SIF3), dar, în general, chiar la AGA de bilanț, Profit.ro a documentat în ultimii ani o prezență foarte restrînsă la companii precum Oil Terminal (OIL), SIF Banat Crișana (SIF1), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Romcarbon (ROCE), Unirea Shopping Center (SCDM), Alro Slatina (ALR) sau Zentiva România (SCD), unde participanți sunt de cele multe ori până la o mână de investitori de portofoliu, iar la evenimentul corporativ nu sunt prezenți toți membrii boardului; în unele cazuri au lipsit chiar directorul general sau președintele Consiliului de Administrație.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
arir
oil terminal