Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.". Așteptări optimiste pentru 2023

Anul financiar 2022 pentru TeraPlast - explicat de conducerea companiei. „Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri.". Așteptări optimiste pentru 2023
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 feb 2023

Deși profitul grupului TeraPlast a scăzut în exercițiul financiar precedent, anul 2022 a fost al 2-lea cel mai bun din istoria companiei. Directorul general Alexandru Stânean afirmă că investițiile în infrastructură amânate de stat ar urma să fie concentrate în următorii 2 ani, cu impact favorabil asupra activității companiei. Firma a bugetat o majorare cu 20% a cifrei de afaceri, la aproape 850 milioane lei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

La raportarea anuală preliminară, TeraPlast Bistrița (TRP) a indicat un declin de 64% al profitului net, la 15,4 milioane lei, și o scădere de 29% a câștigului pretaxare EBITDA, la 52,7 milioane lei, majorarea de 16% a afacerilor la 711 milioane lei venind mult din inflație, întrucât cantitățile livrate au coborât cu 4%.

„Deși a început foarte promițător, a avut o schimbare dramatică pe foarte multe niveluri odată cu începerea războiului din Ucraina”, spune despre anul 2022 directorul general Alexandru Stânean. Impactul conflictului de la Est s-a resimțit prin convulsii pe piețele de energie și de materii prime, cu presiune asupra marjelor.

Conpet și-a majorat profitul net cu peste 18% în 2022, însă estimează o reducere cu 22% în acest an CITEȘTE ȘI Conpet și-a majorat profitul net cu peste 18% în 2022, însă estimează o reducere cu 22% în acest an

Totuși, pus în context, 2022 este al 2-lea din istoria companiei, după un excepțional 2021 în care societatea a avut încasări și din vânzarea de business-uri. „N-a fost un an perfect, dar nici nu au existat disfuncționalități atât de mari la nivelul piețelor pe care activăm încât să ne vedem forțați să revizuim prognozele sau optimismul pe care îl avem față de orizontul pe termen lung”, spune Stânean.

Mai mult decât atât, faptul că cererea nu a fost la nivelurile așteptate pe segmentul vânzărilor pentru țevi de apă-canal anul trecut, ar urma să se răsfrângă pozitiv pe termen scurt. Volumele ar urma să fie mai ridicate în 2023 și anul viitor întrucât statul va viza cheltuirea banilor bugetați în proiectele de infrastructură.

„Nu a dispărut PNRR-ul, nu l-a suspendat Uniunea Europeană, programul Anghel Saligny merge în continuare, nevoia de ambalaje va fi în continuare din ce în ce mai mare, iar trecerea pe ambalaje biodegradabile e o tendință clară la nivel european”, explică miza pe creștere directorul de la TeraPlast.

ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013

Compania a bugetat pentru anul în curs o cifră de afaceri de 848 milioane lei, cu 20% mai mare decât cea din 2022, dar și o majorare de 42% a câștigului pretaxare EBITDA la 75 milioane lei. Important, această majorare va veni prin volume sporite, spune directorul financiar Ioana Birta, care vede și o ridicare a presiunilor pe costuri: „Ne așteptăm la o stabilizare a prețurilor la materiile prime.”

Baza de plecare este chiar anul care a fost perceput ca dezamăgitor de investitorii de portofoliu, dacă avem în vedere parcursul cotației pe bursă. „Ne-am fi dorit mai mult, dar am fi ipocriți dacă ne-am plânge prea tare”, spune despre 2022 directorul Stânean.

În exercițiul financiar precedent, compania a livrat 24 milioane metri liniari de țeavă, 13 milioane de fitinguri, 16.000 de tone de granule, 14.000 de tone de material reciclat, 3.000 de tone de ambalaje flexibile. 172.000 de ferestre, uși și accesorii. În total, 12.000 de tiruri au trecut în 2022 pe porțile fabricilor TeraPlast. „Numărul este absolut impresionant din punct de vedere logistic”, a conchis directorul Stânean.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa
alexandru stanean