ASF a respins prospectul redactat pentru consolidarea valorii nominale a acțiunii emise de SIF Moldova

ASF a respins prospectul redactat pentru consolidarea valorii nominale a acțiunii emise de SIF Moldova
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 oct 2016

Acțiunile SIF Moldova reintră mâine la tranzacționare, Autoritatea de Suprabeghere Financiară (ASF), respingând astăzi prospectul pentru consolidarea titlurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia de respingere este argumentată inclusiv pe faptul că prețul oferit acționarilor trebuie să fie unul serios și echitabil, iar valoarea aprobată în cadrul AGEA a societății pentru a fi restituită acționarilor care nu optează pentru întregirea aportului la capitalul social este valoarea nominală, istorică, neținând cont de prețul de tranzacționare a acțiunilor și putând astfel afecta/prejudicia interesele legitime ale acționarilor societății care nu optează pentru completarea aportului la capitalul social.

Profit.ro a anunțat ieri, în exclusivitate, că Asociația Investitorilor a depus la supraveghetorul pieței o adresă în care contestă operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova, despre care spune că este o expropriere în măsura în care îi scoate din acționariat pe unii acționari minoritari. Pentru că promovează o operațiune fără temei legal, intermediarul Banca Transilvania ar trebui exclus din piața de capital românească, mai spune documentul AIPC. Asociația reușise la începutul anului să blocheze acțiunea într-un proces la Tribunalul Bacău.

Condițiile de desfășurare a acțiunii sunt cele care îi fac pe cei de la Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) să susțină că este vorba despre o „procedură de expropriere a acționarilor minoritari”. Organizația afiliată la organizația internațională Better Finance a trimis astfel o nouă adresă către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în care contestă, din nou, operațiunea de piață.

SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală CITEȘTE ȘI SIF Moldova câștigă procesul cu AIPC. Tribunalul Bacău spune că operațiunea de consolidare a acțiunilor este legală

Documentul obținut de Profit.ro menționează faptul că SIF Moldova a depus un prospect pentru ofertă chiar după ce vicepreședintele supraveghetorului pieței Mircea Ursache spunea că o astfel de operațiune nu poate fi derulată decât după schimbarea legislația primară. Pentru cei de la AIPC această înseamnă „fie că SIF Moldova acționează într-un profund dispreț al ASF, fie că reprezentanții ASF susțin un lucru în public și altul față de emitenți”.

Adresa către Autoritate are atașat un link pentru un articol publicat pe portalul Profit.ro în care era preluată o declarație a vicepreședintelui Ursache dintr-o conferință organizată la jumătatea lunii trecute. Potrivit afirmației respective, operațiuni de tipul celei solicitate de SIF Moldova nu vor fi autorizate în actualul cadru legislativ. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, spunea Ursache, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

AIPC cere excluderea BT Capital Partners de pe piața de capital românească

Asociația Investitorilor își mai exprimă nedumerirea pentru faptul că această operațiune de piață este girată de un intermediar respectabil precum este grupul Banca Transilvania, în contextul în care este obligația brokerului să cunoască legalitatea tranzacțiilor pe care le intermediază. „Nu numai că temeiul legal lipsește (așa cum a precizat însuși vicepreședintele ASF), dar operațiunea în cauză este de natură să prejudicieze nu numai acționarii minoritari, ci și bugetul de stat”, spune documentul AIPC care estiează la un milion de euro paguba pentru Fiscul românesc.

Sunt condițiile în care Asociația Investitorilor - entitate ce a reușit într-o primă fază să bloceheze, la începutul acestui an, un demers similar al SIF Moldova prin acțiune în instanță la Tribunalul Bacău – cere sancțiune drastică pentru intermediarul care a depus oferta. „Singura acțiune care s-ar impune din partea ASF este pur și simplu eliminarea sa de pe piața de capital românească”, conchide adresa AIPC către reglementatorul pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
asf
mircea ursache
banca transilvania
bt capital partners