ASF spune că a aflat de la Profit.ro și de pe site-ul tribunalului de executarea în cazul FNI și este pregătită să conteste, știind că obligațiile de plată ale CNVM au fost preluate de fosta AVAS

ASF spune că a aflat de la Profit.ro și de pe site-ul tribunalului de executarea în cazul FNI și este pregătită să conteste, știind că obligațiile de plată ale CNVM au fost preluate de fosta AVAS
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 sep 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite că a aflat de pe portalul instanțelor, după ce Profit.ro a prezentat informația, faptul că este executată silit pentru obligații de plată în cazul Fondului Național de Investiții (FNI), în contul fostei CNVM, arată că sentința a fost emisă fără citarea părților și este pregătită să efectueze toate demersurile procedurale necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime dacă va fi supusă unor proceduri de executare silită abuzivă, știind că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat de la fosta CNVM toate drepturile și obligațiile rezultate din actele juridice în baza unei legi din 2013.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Executorul judecătoresc nu a ajuns la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Despre o decizie de executare silită a instituției venită săptămâna trecută din partea Tribunalului Sector 5 București ASF a aflat din presă, cazul fiind semnalat în premieră de Profit.ro, cu mult înainte pe Profit Insider. Procesul pierdut în fața Asociației Naționale pentru Protecția Investitorilor, organizație în care s-au grupat păgubiți în frauda de la FNI de acum aproape 20 de ani, s-a desfășurat fără citarea părților, spune Autoritatea într-o comunicare trimisă redacției.

„ASF nu cunoaște în prezent care este titlul executoriu supus procedurii menționate sau care sunt documentele care se regăsesc la acest dosar, având în vedere că încuviințarea executării silite reprezintă o procedură necontencioasă, desfășurată fără citarea părților”, precizează supraveghetorul piețelor financiare nebancare.

Industria fondurilor de pensii reacționează la comentariile negative ale Asociației Brokerilor. „Au ales să paraziteze subiectul.” CITEȘTE ȘI Industria fondurilor de pensii reacționează la comentariile negative ale Asociației Brokerilor. „Au ales să paraziteze subiectul.”

Pe portalul Asociației Naționale pentru Protecția Investitorilor este precizat că entitatea a fost implicată acțiuni în justiție în vederea recuperării prejudiciului de la FNI. O parte dintre persoanele care au pierdut bani în scandalul financiar de la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000 s-au îndreptat inclusiv împotriva supraveghetorului pieței de capital de atunci Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Prin reorganizări succesive, CNVM a reușit să evite plata unor despăgubiri dispuse de instanțe. Asociația s-a îndreptat împotriva ASF, ca succesor al fostei Comisii. În comunicarea de azi, Autoritatea spune, însă, că obligațiile de plată ale CNVM în cazul FNI cad în sarcina fostei Autorități pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS), așa cum stipulează Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.

“Nu există temei legal, în prezent, pentru executarea silită a ASF în calitate de succesoare în drepturi și obligații ale CNVM, ASF nepreluând de la fosta CNVM nicio obligație aferentă calității de parte responsabilă civilmente în cauza FNI”, mai spune ASF.

Autoritatea menționează că în cazul în care va fi supusă unor proceduri de executare silită abuzivă, cu încălcarea prevederilor legale fără echivoc, va efectua toate demersurile procedurale necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
fni
executare silita