Bursa este la 1% de a se întoarce la nivelurile de dinaintea căderii din decembrie, însă volumele mici arată o apatie a investitorilor. „Te deprimă”, spune un broker

Bursa este la 1% de a se întoarce la nivelurile de dinaintea căderii din decembrie, însă volumele mici arată o apatie a investitorilor. „Te deprimă”, spune un broker

Sursa foto: Mantinov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 apr 2019

De 4 ședințe bursa românească urcă pe rulaje mici. Chiar și cele mai vizibile acțiuni, cele ale Băncii Transilvania, abia adună schimburi de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de la BVB au fost supraviețuitori ai prăbușirii de la cumpăna dintre ani. Cei care au avut cash pentru cumpărări suplimentare chiar au ieșit în câștig. Au perspectiva pentru încasarea unor dividende cu randamente bune. Cu toate acestea, nu există efervescență pe piața de capital românească. Lichiditatea este foarte mică, punând în umbră raliul accelerat din ultimele 2 luni și jumătate.

Și sesiunea de astăzi a fost pozitivă. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,32%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,28%, până la nivelul de 8.328,02 de puncte. Practic, piața mai este doar la un salt de 1,09% pentru atingerea reperelor la care se regăsea înainte de promovarea la sfârșitul anului trecut a așa-numitei „taxe pe lăcomie”, un conglomerat de măsuri normative pentru sectoarele bancar, energetic, telecom și a fondurilor de pensii administrate privat.

Bursa este la 1% de a se întoarce la nivelurile de dinaintea căderii din decembrie, însă volumele mici arată o apatie a investitorilor. „Te deprimă”, spune un broker

Așa cum se vede pe graficul atașat, din punct de vedere tehnic piața are liber pentru anularea integrală a picajului bursier, iar cotația este susținută puternic de mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt și care au însoțit indicele acțiunilor lichide românești pe întreg parcursul ascendent în ultimele 4 săptămâni.

Susținerea este, însă, slabă la cumpărare. „Volumele nu au convins”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. Într-adevăr, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,36 milioane lei (3,22 milioane euro), abia la o treime față de valoarea medie zilnică de tranzacționare de anul trecut.

Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali CITEȘTE ȘI Producția de gaze a OMV Petrom s-a micșorat cu 8%. Plafonarea prețului pentru populație va pune presiune pe importuri și va scumpi gazele consumatorilor industriali

Simptomatic pentru deficitul de lichiditate, astăzi, emitentul-fanion de la BVB a fost lăsat în părăsire. Au fost schimbate numai aproximativ 624.000 de acțiuni Banca Transilvania (TLV), echivalentul a numai 1,35 milioane lei. Cotația a suferit un recul de 0,46%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune. Mesaroș punctează „liniștea” de pe această acțiune. La orele prânzului, volumele erau doar pentru aproximativ 115.000 de acțiuni, iar către ora 16.00 erau transferate doar aproximativ 269.000 de acțiuni. „Te deprimă”, mai spune brokerul.

CONFIRMARE Alpha Bank România lansează obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro. Prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alpha Bank România lansează obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro. Prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,04 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,30%, până la prețul de 33,30 lei/acțiune. La același capitol energetic, al cărui indice BET-NG a avansat cu 0,22%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,97%, până la prețul de 10,42 lei/acțiune, într-un impuls susținut de propunerile de dividend.

Cu o zi înainte, producătorul de energie nucleară care operează centrala atomo-electrică de la Cernavodă a notificat astăzi piața că a realizat o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), în calitate de acționar minoritar. Astfel, repartizarea de câștiguri ar urma să fie majorată cu 15%, dacă se adoptă propunerea Fondului, la 438,62 milioane lei, de la 378,91 milioane lei. Dacă propunerea Consiliului de Administrație a fost pentru un dividend brut de 1,25670615 lei/acțiune, cu un randament net de 11,46%, varianta avansată de FP este pentru un dividend brut de 1,45474494 lei/acțiune, acum cu un randament net de 13,26%.

Emitentul care a venit cu propunerea de dividend de la Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea, a avut o zi pozitivă, câștigând 1,06% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,9560 lei/acțiune, în contextul celui de-al 3-lea rulaj al zilei, de 2,37 milioane lei. Este un impuls care a faavorizat și o performanță superioară pieței, +0,62%, pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 36.346,89 de puncte.

Profesorul universitar Mircea Coșea - desemnat președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica CITEȘTE ȘI Profesorul universitar Mircea Coșea - desemnat președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica

Piața locală este, practic, lipsită de un catalizator. Mesaroș de la Goldring sublinază că nici companiile listate care cad sub incidența ordonanței de urgență promovată de guvernanți nu au venit cu indicații pentru piață asupra efectelor acesteia asupra rezultatelor financiare pentru anul în curs.

Pe de altă parte, nici piețele externe nu dau o direcție pentru bursa românească. Sentimentul a fost pozitiv și astăzi pentru activele de risc, dar bursele europene nu au profitat de acest climat. Indicii principali continentali și regionali au avut evoluții mai degrabă neconcludente: +0,31% indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,25% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,70% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,44 % pentru indicele PX de la Praga.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
dragos mesaros
goldring
nuclearelectrica