Bursa închide săptămâna cu o sesiune de corecții. Investitorii încă sunt circumspecți față de semnificația atingerii maximelor post-criză. Fondul Proprietatea a ieșit din Conpet

Bursa închide săptămâna cu o sesiune de corecții. Investitorii încă sunt circumspecți față de semnificația atingerii maximelor post-criză. Fondul Proprietatea a ieșit din Conpet

Sursa foto: Sureeporn Teerasatean / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 apr 2018

Indicele titlurile blue-chip de la BVB a pierdut o treime de procent, corectându-se din maximul ultimilor 10 ani. Piața încă este marcată de ezitare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București escaladează noi vârfuri post-criză în anonimat. Săptămâna în care au fost atinse noi culmi nu a electrizat neapărat investitorii, volumele fiind modeste, iar oscilațiile mici la nivelul indicilor, mai mici de 0,40% în fiecare din cele 5 sesiuni de tranzacționare. În plus, închiderea nu este în forță, ultima zi de tranzacționare fiind una „roșie”.

Indicele compozit BET-Plus a pierdut 0,24%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 0,36% sub referință, la nvelul de 8.920,49 de puncte. Piața s-a corelat cu bursele regionale care au avut deprecieri pe linie: -1,14% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,61% pentru indicele PX de la Praga. Prin DAX de la Frankfurt care a suferit un declin de 0,21%, tendința a fost mai degrabă pozitivă: +0,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,54% pentru indicele FTSE100 de la Londra și +0,39% pentru indicele CAC40 de la Paris.

Fondul Proprietatea și-a lichidat deținerea la Conpet

Peste o treime din rulajul de 31,66 milioane lei (6,79 milioane euro) a fost asigurat de schimburile însumând 11,32 milioane lei cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,83%, până la prețul de 0,9520 lei/acțiune. Emitentul a notificat astăzi piața că și-a lichidat și ultima parte a deținerii la Conpet Ploiești (COTE), vânzând un pachet de aproximativ 524.000 de acțiuni, reprezentând 6,05% din capitalul social al transportatorului de țiței prin conducte la prețul de 101,00 lei/acțiune, suma încasată ridicându-se la 52,96 milioane lei (11,39 milioane euro).

Cu o zi înainte s-a aflat că pachetul a fost achiziționat de către distribuitorul de materiale de construcții Dedeman controlat de frații Adrian și Dragoș Pavăl și care a ajuns astfel la o participație de 7,41% din titlurile societății care la prețul tranzacției se cifrează la 64,83 milioane lei (13,92 milioane euro).

Acționarii BVB aprobă de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru o contraparte centrală, prima condiție a pieței derivatelor. Broker: Este un vot de foame CITEȘTE ȘI Acționarii BVB aprobă de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru o contraparte centrală, prima condiție a pieței derivatelor. Broker: Este un vot de foame

Recent, la același preț, fondul finlandez KJK Fund II SICAV-SIF își înstrăina participația sa de 7,07% din acțiunile Conpet, principalul cumpărător fiind SIF Banat Crișana (SIF1), care a ajuns astfel la o participație de 6,5%. KJK a încasat 61,80 milioane lei (13,28 milioane euro), pentru un pachet pe care l-a achiziționat în cea mai mare parte, respectiv aproximativ 390.000 de acțiuni, tot de la Fondul Proprietatea la sfârșitul anului 2014, la prețul de 48,75 lei/acțiune al ofertei publice accelerate de vânzare. Profitul marcat de finlandezi este triplu dacă avem în vedere și dividendele încasate în răstimpul de 3 ani trecut de la tranzacțiile de cumpărare.

Spre deosebire de Fondul Proprietatea, acțiunile SIF au avut o ședință pozitivă, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI pentru o închidere cu 0,25% peste referință la nivelul de 40.107,27 puncte. Cei 6 emitenți din structura sa au raportat pentru trimestrul I câștiguri cumulate de aproximativ 315 milioane lei, din care ponderea covârșitoare o deține FP, cu un rezultat al exercițului de 293,71 milioane lei.

Sectorul energetic – ajutor de la petrol, nicovală de la Consiliul Concurenței și ANRE

Al 2-lea rulaj al zilei, de 6,59 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 0,72%, până la prețul de 0,3520 lei/acțiune, un nou maxim al ultimilor aproape 3 ani. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 9,48%. Acțiunile companiei petroliere au beneficiat de evoluțiile din piața internațională a energiei, unde la Londra prețul țițeiului de tip Brent a urcat în această săptămână în zona de 75,00 dolari/baril, un maxim al ultimilor 3 ani.

Indicele energetic BET-NG de la BVB a suferit astăzi un recul de 0,34%, în linie cu media pieței. Acesta a fost tras în jos de acțiunile Electrica (EL), care au scăzut cu 2,79%, până la prețul de 11,16 lei/acțiune, pe transferuri de 2,84 miloane lei. Cotația a fost afectată de știrile nefavorabile venite pentru piața distribuitorilor de energie.

Astfel, tarifele la electricitate ar trebui să scadă, după ce o investigație a Consiliului Concurenței a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înțeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor, conform declarațiilor președintelui instituției Consiliului, Bogdan Chirițoiu. De asemenea, un document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) menționează că furnizorii de energie electrică ar trebui să fie obligați să factureze consumul real, nu pe cel estimat, al clienților cărora le-au fost instalate contoare inteligente de măsurare a energiei de către operatorii de distribuție regionali.

Avocatul Gheorghe Piperea, care și-a sporit notorietatea în urma litigiilor susținute pentru clienții sistemului bancar care au reclamat clauze abuzive sau practici înșelătoare, a declarat că acum clienții distribuitorilor pentru energie se pot îndrepta cu procese colective pentru a recupera sumele încasate în exces de companiile din energie pentru anii din urmă.

EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului

Tot la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,67%, până la prețul de 37,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,07 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) a staționat pe nivelul de preț de 415,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,21 milioane lei. Profit.ro a publicat în premieră faptul că transportatorul de gaze naturale național a ieșit din competiția pentru achiziția, într-un consorțiu internațional, a 66% din compania similară elenă, DESFA. Încă de luni publicația noastră a menționat că autoritatea de privatizare diun Grecia anunțase că solicitase o ofertă ameliorată doar de la consorțiul concurent format din companiile Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia).

Tranzacții de aproape 5 milioane lei și pe acțiunile bancare

Interes a existat și pe segmentul bancar. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au corectat cu 0,51%, până la prețul de 15,60 lei/acțiune, care conferă dividendului brut de 1,6400 lei/acțiune votat ieri de acționari un randament de 9,99%. Pe fondul unor schimburi de 1,22 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat cu 0,38%, până la prețul de 2,6550 lei/acțiune, care coferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,52 miliarde lei (2,47 miliarde euro). Banca a convocat în această săptămână acționarii pentru a aproba într-o AGA în 23-24 mai emiterea âde obligațiuni în sumă de până la 350 milioane euro, cu scadența la 10 ani și care ar urma să fie listate la BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
compet
dedeman
bvb
bursa
romgaz
omv petrom
electrica
transgaz