Bursa se întoarce pe volume la minimele din luna iunie, adusă tot de stafia desființării Pilonului 2 de pensii. Brokerii speră că scăderea se oprește pe un suport tehnic

Bursa se întoarce pe volume la minimele din luna iunie, adusă tot de stafia desființării Pilonului 2 de pensii. Brokerii speră că scăderea se oprește pe un suport tehnic

Sursa foto: Lim Ozoom / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 sep 2017

Investitorii au vândut pachete consistente după ce premierul Mihai Tudose a declarat ieri că Pilonul 2 al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii va deveni opțional. Cu puțin după jumătatea ședinței scăderile erau de peste 2%. Indicele BET s-a oprit temporar pe un prag de suport tehnic la 7.800-7.900 de puncte. „Ar trebui să țină zona asta”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După ce acțiunile bancare au picat săptămâna trecută în urma asemănării făcute de primul ministru Mihai Tudose a unei instituții de credit cu banditul brăilean Terente, acum tot o declarație a acestuia a precipitat un declin bursier generalizat. Informația potrivit căreia Guvernul are în vedere ca Pilonul 2 de pensii – cel mai constant cumpărător de acțiuni – să devină opțional a antrenat ordine importante de vânzare.

Rulajul pieței de acțiuni de 110,24 milioane lei (23,97 milioane euro) a fost unul dintre cele mai mari din acest an și a venit într-un context negativ. „Se vinde momentan”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group. Practic, este o repetare a scenariului de la sfârșitul lunii iunie, când un investitor caracteriza drept „prăpăd” ce s-a întâmplat după de ministrul Finanțelor Publice a invocat pentru prima dată persectiva desființării Pilonului 2.

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense CITEȘTE ȘI Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense

Din nou, tonul declinului a fost dat de acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 2,20%, până la prețul de 2,2250 lei/acțiune, pe tranzacții de 32,34 milioane lei. Al 2-lea rulaj al zilei, de 13,63 milioane lei în piața reglementată, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au pierdut 0,80%, până la prețul de 12,36 lei/acțiune. Tranzacțiile speciale din piața deal în valoare de 9,21 milioane lei s-au încheiat încă și mai jos, la prețul de 12,20 lei/acțiune, nivel cu numai 2,69% peste ultima valoare de tranzacționare din 2016, de 11,88 lei/acțiune.

Piața mizează pe memoria de 200 de zile a bursei

Declinul era generalizat în jurul orelor 12-.00-14.00, când a fost atins și minimul în piață. Indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,46%, iar indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,44%, deși pe parcursul sesiunii deprecierea era chiar și de 2,4% pentru ambii indici. Valoarea de închidere a indicelui BET de 7.862,15 puncte este în zona unui prag de suport dat de minimele relative din lunile martie și iunie.

„Ar trebui să țină zona asta”, zice Raț de la BRK. El amintește că tot aici este și media mobilă exponențială de 200 de zile – care de regulă delimitează trendul mare – și care ar trebui să confere măcar un suport temporar. Dacă nu rezistă, va mai face câteva ședințe negative, avertizează el. „E și perioada asta în care nu vin rezultate financiare; știri pozitive nu prea avem.”

Bursa se întoarce pe volume la minimele din luna iunie, adusă tot de stafia desființării Pilonului 2 de pensii. Brokerii speră că scăderea se oprește pe un suport tehnic

Declinul pieței a fost, din nou, o poveste a pieței românești. Cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra care s-a depreciat cu 0,26%, bursele mature au avut închideri indecise: +0,00% pentru indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, -0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele PX de la Praga a avansat cu 0,19%, iar indicii WIG20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta au coborât cu 0,33% și, respectiv 0,49%.

În România și pe indicele de dobândă ROBOR a fost o tendință de apreciere, ceea ce inidcă o scumpire a costurilor de finanțare în economia locală. „Este îngrijorare; își face loc un sentiment de pesimism în piață”, spune Raț. El afirmă, însă, că au fost și investitori care au cumpărat în sesiunea de azi, de unde și volumele ridicate și închiderea peste minimul zilei.

Închideri divergente pe segmentul energetic

Unul dintre titlurile care revenit bine a fost cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a închis cu 1,46% peste referință, la prețul de 31,25 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,55 milioane lei, după ce în jurul prânzului atinsese și un minim de 29,70 lei/acțiune. Știrea care a aruncat acțiunea în sus a fost o solicitare de convocare a Adunării Generale a Acționarilor din partea Ministerului Energiei, acționarul majoritar, cu propunerea distribuirii de dividende în valoare de 750,00 milioane lei.

Un avans de 0,54%, până la prețul de 27,75 lei/acțiune, l-au avut titlurile Transelectrica (TEL), care au adunat volume echivalente cu 2,99 milioane lei. În ansamblu, sectorul energetic de la BVB a pierdut 0,79%, așa cum arată indicele BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a avut și cel mai important declin, de 2,18%, până la prețul de 0,2920 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,27 milioane lei.

Titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 1,79%, până la prețul de 385,00 lei/acțiune, pe transferuri de 4,51 milioane lei, iar cele ale Electrica (EL) au închis la prețul de 12,80 lei/acțiune, în scădere cu 1,84%, față de sesiunea precedentă, pe fondul unor schimburi de 2,09 milioane lei.

Fondul Proprietatea, pe minimele ultimelor 10 săptămâni, iar acțiunile SIF Oltenia, catapultate de dividende

Indicele financiar BET-FI a urcat marginal peste referință (+0,04%), până la nivelul de 36.201,64 puncte. Este o performanță care estre datorată creșterilor de pe titlurile SIF, pentru că cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a suferit un declin de 2,46% al capitalizării bursiere. Cotația a închis la nivelul de 0,8340 lei/acțiune o sesiune în care s-au tranzacționat pachete de titluri FP însumând 9,58 milioane lei, la o zi după ce compania a anunțat că a angajat grupurile financiare Citi și UBS drept consultanți într-o tranzacție preconizată de vânzare a deținerii sale de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica.

Prin contrast, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,72%, până la prețul de 2,0750 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,97 milioane lei. Este a 3-a ședință pozitivă pe acest emitent după ce a în AGOA a fost votată repartizarea câștigului net aferent anului 2016, respectiv un dividend brut de 0,0900 lei/acțiune și un program de răscumpărare de acțiuni proprii în valoare de 49,05 milioane lei, în scopul reducerii capitalului social.

Este o tendință de apreciere care s-a transferat și celorlalte SIF-uri. Tranzacții peste reperul de 1 milion de lei, s-au mai realizat și pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care au urcat cu 0,88%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
fondul proprietatea
bvb
bursa
razvan rat
brk financial
banca transilvania
brd