Căderea de la BVB din ultima parte a primăverii s-a răsfrânt în portofoliile fondurilor închise de investiții. Recul agregat de peste 1 miliard de lei al activelor nete în numai 2 luni

Căderea de la BVB din ultima parte a primăverii s-a răsfrânt în portofoliile fondurilor închise de investiții. Recul agregat de peste 1 miliard de lei al activelor nete în numai 2 luni

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iun 2018

În raportările la 5 luni, Fondul Proprietatea și SIF-urile vin cu active nete în scădere față de cele de la T1, în condițiile scăderii prețurilor la acțiunile listate pe fondul știrilor negative privind fondurile de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința de creștere din prima parte a anului de la Bursa de Valori București a antrenat o majorare a valorii contabile prinse în bilanțurile celor 6 emitenți din componența indicelui financiar BET-FI, însă declinul accelerat început la sfârșitul lunii aprilie a anulat bună parte din acest câștig. Fondul Proprietatea (FP) și SIF-urile au resimțit din plin deprecierile pe segmentul societăților cotate pe care le au în portofolii.

Dacă la finele primului trimestru valoarea agregată a activelor nete se ridica la 18,78 miliarde lei, aceasta a suferit un recul de 1,10 miliarde lei, până la nivelul de 17,68 miliarde lei la finele lunii mai, conform raportărilor emitenților din aceste zile.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii

Cel mai consistent picaj, de 17,11%, îl înregistrează SIF Banat Crișana (SIF1), care la 5 luni are un activ net de 2,29 miliarde lei, față de cel de 2,76 miliarde lei la T1. Societatea care a obținut un câștig net de 42,40 milioane lei este tranzacționată în piață cu un discount de 39,02%, rezultat din ecartul între prețul de piață de 2,7000 lei/acțiune și valoarea unitară a activului net de 4,4279 lei/acțiune.

Un recul ceva mai atenuat al activului net, de 1,75%, însă consistent din punct de vedere nominal, l-a consemnat Fondul Proprietatea, care a raportat suma de 9,62 miliarde lei, față de 9,84 miliarde lei de la finele primelor 3 luni ale anului. Societatea deține și ponderea covârșitoare a profitului, cu un rezultat al exercițiului de 609,29 milioane lei. Procentajul societăților cotate din portofoliul Fondului, după vânzările masive din ultimii ani, mai reprezintă doar 20% din total activ, ceea ce explică și impactul mai scăzut al declinului bursier asupra valorii intrinseci a emitentului. La prețul de piață de 0,8950 lei/acțiune, Fondul se tranzacționează cu un discount de 31,35% față de VUAN-ul de 1,3038 lei/acțiune.

Ecou al unor vânzări bursiere

Tendința de apreciere de la BVB s-a frânt la sfârșitul lunii aprilie, după ce indicele reprezentativ BET atinsese un nou maxim post-criză la nivelul de 9.006,10 puncte. Știrile contradictorii privind o probabilă reducere a schemei fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii de la așa-numitul Pilon II a pus presiune pe cotații. Declinul s-a oprit pentru o etapă de consolidare, dar s-a reluat cu putere în ultima parte a lunii mai, așa cum se vede pe graficul atașat, ceea ce face și ca raportările fondurilor închise de investiții să arate rău.

Căderea de la BVB din ultima parte a primăverii s-a răsfrânt în portofoliile fondurilor închise de investiții. Recul agregat de peste 1 miliard de lei al activelor nete în numai 2 luni

Activul net al SIF Moldova (SIF2) a coborât în 2 luni cu 10,23%, la 1,74 miliarde lei, de la 1,93 miliarde lei. Totuși, raportat la prețul de piață de 1,4000 lei/acțiune, societatea are cel mai mic discount, de 19,32%, față de valoarea unitară a activului net de 1,7353 lei/acțiune. Societatea a obținut în primele 5 luni din 2018 un profit net de 4,27, cel mai slab dintre SIF-uri.

Aceasta nu înseamnă că este pe ultimul loc. SIF Muntenia (SIF4) raportează o pierdere de 14,73 milioane lei. Societatea, deși are sub media fondurilor închise plasamente în societăți cotate, a înregistrat o scădere a activului net de 9,71%, la 1,30 miliarde lei, de la 1,44 miliarde lei. De asemenea, SIF-ul este cel mai penalizat de piață, cu un discount de 53,04%, diferența dintre ultimul preț de pe bursă de 0,7600 lei/acțiune și VUAN-ul de 1,6183 lei/acțiune.

Un discount apropiat, de 51,00%, între cotația bursieră a închiderii de vineri de 0,2185 lei/acțiune și VUAN-ul de 0,4459 lei/acțiune, îl are SIF Transilvania (SIF3). Societatea are cel mai mic activ net, de 967,71 milioane lei, în scădere cu 5,51% față de cel de 1,03 miliarde lei prins în contabilitate la sfârșitul primului trimestru. Compania ar urma să înstrăineze un nou activ, participația sa de la IAR Brașov (IARV) pentru care a acceptat o ofertă de retragere și unde ar urma să primească echivalentul a aproximativ 1,5 milioane euro.

Paradoxal, dintre SIF-uri, cel mai robust portofoliu l-a avut SIF Oltenia (SIF5), societatea cu una dintre cele mai mari expuneri în titluri lichide. Astfel, activul net a coborât cu numai 0,75%, la 1,77 miliarde lei, de la 1,78 miliarde lei. Societatea a obținut și cel mai mare profit dintre SIF-uri la 5 luni, de 55,43 milioane lei, având și o penalizare de piață sub medie. Discountul este de 36,01%, rezultat al ecartului în prețul de pe bursă de 1,9500 lei/acțiune și valoarea unitară a activului net de 3,0475 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
sif banat crisana
fondul proprietatea
sif muntenia
sif transilvania
sif moldova