Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 dec 2015

Semnale tehnice indică o istovire a trendului pozitiv al principalului indice de la BVB început în anul 2009. Dintre acestea, cel mai alarmant este străpungerea liniei de trend multianuale, semnalată de Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest. El spune că o orimă regrupare a cumpărtorilor se poate realiza în jurul reperului de 6.800 de puncte, iar dacă și acesta este doborât un prag de suport foarte important este la 6.100 de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La cumpăna dintre ani, indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri de la Bursa de Valori București, este presat între o tendință pe termen scurt descendentă și reperele unui trend ascendent multianual care dă semne de oboseală, dar despre care nu avem dovezi că s-ar fi încheiat. Scăderile recente, adăugate celor din august, au deteriorat o serie de indicatori tehnici.

Semnal de alertă, o linie de trend ascendent multianuală a fost străpunsă în acest decembrie. Graficul săptămânal extins oferit pentru Profit.ro de Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, arată că acest reper deja a fost doborât. Este momentul să reanalizăm perspectivele Fondului Proprietatea, a titlurilor bancare și energetice, covârșitoare în componența indicelui pentru a vedea care este probabilitatea următoarelor mișcări ale bursei.

Cât de

Șerdean este în gardă. Secvența de maxime și minime în creștere care a însoțit trendul recent nu a fost cu totul întoarsă, pentru aceasta fiind nevoie de o spargere a minimelor din luna august. Pe de altă parte, tendința pe termen scurt este destul de clar descendentă. Indicatorul MACD în formula sa clasică (12, 26, 9) arată acest parcurs trecând în teritoriu negativ.

Același grafic săptămânal, însă la o scară mai mare și cu indicatori grafici suplimentari, ne dau noi semnale de scădere. Prețul este sub media mobilă de 20 de săptămâni, iar banda Bollinger inferioară este deschisă. Doar o închidere favorabilă în această săptămână (echivalent pentru o lumânare "bullish engulfing") ar schimba perspectiva.

Cât de

Șerdean a trasat însă o linie de trend prin ultimele două minime. Este primul suport la care ar trebui să se regrupeze cumpărătorii, în zona de 6.750-6.800 de puncte. De aici indicele BET ar putea ricoșeze însă întoarcerea tendinței negative pe termen scurt nu ar fi validată decât de o depășire a ultimului maxim relativ de 7.390 puncte de la începutul lunii noiembrie.

Trendul i se pare "cam obosit" și de aceea ia în calcul o spargere nivelului de repliere imediat. În acest caz, un prag de suport foarte solid ar fi cel de 6.100 de puncte, echivalent cu maximul din 2005, punctul de oprire temporară a picajului în 2008, cu maximele relative din 2010-2011, retestate ca suport la începutul anului 2014, înainte de avansul recent.

La ce emitenți să ne uităm

Dincolo de reperele tehnice, brokerul de la Deva al IFB Finwest amintește că trebuie să luăm fiecare emitent în parte pentru a vedea ce perspective are. Cu un procent de 20,18% în structura indicelui Fondul Proprietatea (FP) încă nu a venit cu nicio veste privind o ofertă de răscumpărare așteptată de piață. Șerdean crede că oricum aceasta nu are un potențial de apreciere a cotației cu mai mult de 4-5% a cotației.

Cât de

Acesta este contextul în care suntem invitați să ne uităm către alți emitenți. "Va fi o luptă între bănci și energetice", comentează Șerdean, fondator în anul 2005 al primului club al investitorilor din România. El amintește că prețurile acțiunilor bancare a coborât puternic atunci când a fost votată de Parlament legea dării în plată. Trimiterea la reexaminare de căre președinte poate fi consdeirată ca un semnal pozitiv, spune brokerul.

Titlurile Electrica, Transelectrica sunt pe tendință negativă, acțiunile OMV Petrom (SNP) sunt trase în jos de cotația scăzută a petrolului din piețele internaționale, iar Romgaz merge din minime în minime. Sunt niveluri la care cei care vând marchează pierderi, amintește Șerdean. Randamentul dividendului este bun, așa încât, aparent, singura explicație este că cei care vând speră că vor recumpăra mai ieftin.

Trei scenarii

Este de ajuns ca titlurile care acum performează slab să revină pe o tendință pozitivă și indicele poate întoarce trendul negativ pe termen scurt, enunță un prim scenariu interlocutorul nostru.

Scenariul negativ-moderat, aparent cel mai probabil conform semnalelor tehnice, ar presupune ca acțiunea OMV Petrom să-și continue declinul în paralel cu menținerea trendului de scădere ale cotațiilor petrolului în piețele internaționale, iar acțiunile bancare să fie din nou lovite de o reîntoarcere din Parlament a unei variante asemănătoare cu cea actuală a legii dării în plată.

Pe de altă parte, scenariul extrem în care pragul de suport de 6.100 de puncte să fie doborât poate surveni doar pe fondul unei corelații puternice cu piețele externe în care bursa americană să se înscrie pe un trend de scădere. Altfel, economia românească nu merge atât de prost, încât să genereze vânzări așa de puternice.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu serdean
bursa
ifb finwest
bvb
romgaz
fondul proprietatea
omv petrom