Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Ce va urma după „anul în care au crescut toate”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 ian 2020

Dacă în anul 2019 aproape toate clasele importante de active au înregistrat creșteri, unele chiar semnificative, o perspectivă clară nu este conturată clar în rândul investitorilor asupra traiectoriei piețelor financiare în 2020. Cu adevărat surprinzătoare ar fi o accelerare a economiei americane. Paradoxal, aceasta nu ar fi neapărat bună pentru burse, deoarece majorarea ratelor de dobândă într-un context de creștere ar putea pune presiune pe bilanțul companiilor listate. Anul electoral american lasă încă și mai multe neclarități, însă președintele SUA are o extraordinară putere de a influența oscilațiile acțiunilor de la New York prin doar câteva mesaje pe Twitter. „Donald Trump este cel mai bun cadou care s-a făcut bursei americane”, spune un analist financiar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul de tranzacționare a fost încă de la debut dominat nervozitate și de fluctuații puternice pe piețele financiare internaționale. Suflul pozitiv existent încă din decembrie dat de conturarea unei înțelegeri comerciale între SUA și China, care a adus noi maxime pentru bursa la New York în chiar prima ședință din 2020, a fost zdruncinat de tensiuni majore în Orientul Mijlociu, cu schimburi de atacuri cu rachete între americani și iranieni.

Așa-numita „de-escaladare” a acestui conflict a lăsat prilejul indicilor americani să se întoarcă pe noi valori record în toată istoria de peste 100 de ani de când este măsurată traiectoria acțiunilor la New York. Un consens încă nu există, însă mulți profesioniști ai pieței iau în calcul că anul excepțional din punctul de vedere al dinamicii 2019 este puțin probabil să se repete.

PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Nu este numai bursa. Mihai Nichișoiu, Business Strategist, la SSIF TradeVille, amintește că la sfârșitul anului trecut nicio clasă majoră de active nu înregistra deprecieri. Dimpotrivă, avans „formidabil” consemnau chiar și categorii de active care în mod normal, conform teoriilor economice, ar fi trebuit să ofere un joc de sumă nulă.

Astfel, indicele S&P500 a urcat cu aproape 30%, iar obligațiunile guvernamentale emise de Trezoreria SUA, cu un salt de 20%, au avut unul dintre cei mai buni ani din istoria pieței americane de bonduri. „În 2019 s-a cumpărat tot”, spune Nichișoiu care menționează creșterea de 10% a prețului aurului și dinamica pozitivă a cotațiilor țițeiului de tip Brent. Profit.ro pune în evidență pe graficul de mai jos, aprecierile în tandem din 2019 a respectivelor clase de active.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Este o imagine în oglindă cu cea din 2018, când la finalul anului, nicio clasă de active nu înregistra aprecieri. Atunci, declinul a început chiar după întrunirea celor mai influenți factori de decizie politică și economică de la Forumul de la Davos, în care un consens a fost că economiile lumii încep să-și coordoneze creșterea. S-a întâmplat exact opusul, iar investitorii au reacționat cu valuri de vânzări consistente.

Momentul care a marcat anul 2019 a fost un seminar obscur pe teme financiare ținut la Atlanta, statul american Georgia, și unde președintele Rezervei Federale Americane, Jay Powell, a vorbit în premieră despre tăieri de dobândă. Relaxarea politicii monetare pare a fi fost singurul motor al unui an care altfel nu a fost neapărat bun, cu tensiuni comerciale între cele mai mari 2 puteri economice ale lumii, cu estompări ale efectului stimulului fiscal din prima parte a mandatului președintelui Donald Trump și cu pierdere de forță a emitenților bursei americane (o treime din cele 500 de companii din structura indicelui S&P500 au înregistrat declin al profitabilității față de 2018, iar programele de răscumpărare de 480 miliarde dolari au fost în cuantum cu 20% mai mic). „Cred că bursa americană are totul să-i datoreze Fed-ului în 2019”, rezumă Nichișoiu.

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

Deși este de acord că suntem aproape de finalul ciclului economic de creștere, analistul de la TradeVille observă o breșă în anticipările din a 2-a parte a anului trecut care prefigurau intrarea în recesiune a SUA pe termen scurt. Alerta respectivă a fost ridicată la așa-numita inversare a curbei de randament, respectiv momentul în care dobânzile pe termen scurt sunt mai atractive decât cele pe termene extinse, contrar uzanțelor pieței. Este indicatorul care de obicei premerge unei etape recesionare.

Acest impas din piețele de bonduri nu este, însă, susținut și de investitorii de pe bursă, observă Nichișoiu. Acțiunile Ferrari sunt la valori record, titlurile General Electric au închis pe maximul anului, iar piața semiconductorilor a performat excepțional. Ar fi o poziționare foarte ciudată a piețelor de acțiuni ca să aștepte o recesiune cu expuneri majore pe o acțiune în domeniul bunurilor de lux, pe una din sectorul industrial și pe cele dintr-un domeniul foarte ciclic precum cel al semiconductorilor. Într-adevăr, conform CNBC, fondul închis de tip ETF VanEck Vectors Semiconductor a crescut cu 62% în 2019, ce mai bună performanță din 2003 încoace.

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea anunță ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane acțiuni. Operațiune de piață cu potențial de un sfert de miliard de lei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea anunță ofertă de răscumpărare pentru un număr de până la 200 milioane acțiuni. Operațiune de piață cu potențial de un sfert de miliard de lei

Element de soliditate pentru trend, acțiunile din domeniul tehnologic, care au condus actualul trend ascendent, își continuă parcursul pozitiv. Nichișoiu avertizează că aici nu este vorba numai de o poveste de creștere economică sau de poziționări pe un domeniu dinamic. De multe ori investitorii văd acțiuni precum Apple, Microsoft sau Google drept tilturi defensive, o veritabilă protecție la risc. Google, spre exemplu, dispune de resurse de cash de 117 miliarde dolari, a avut în 2019 un flux de numerar net de 30 miliarde dolari, iar pentru anul în curs estimările sunt de 40 miliarde dolari la același indicator. „Sunt văzute ca fortărețe ale bilanțurilor contabile”, spune analistul financiar care punctează că sunt entități care absorb cash-ul din economie așa cum erau altădată societățile de utilități.

Dincolo de această funcțiune duală, ca motor de creștere și pavăză la vreme grea, a celor mai lichide acțiuni, bursa americană mai are un punct de robustețe, în capacitatea de a elimina elementele de tensionare sau de aglomerare a traderilor într-o singură direcție. Nichișoiu observă că atunci când bursa americană se supraîncinge, vine un mesaj negativ al lui Trump pe Twitter despre războiul tarifar cu China sau pe alte teme, iar investitorii se repliază pentru o corecție. Dimpotrivă, când mișcarea descendentă se accelerează, de la Casa Albă vine un mesaj liniștitor sau o veste bună.

Contul de Twitter al lui Trump este acum un mecanism de transmisie către piața de acțiuni mai bun decât cel al dobânzilor pe care îl are banca centrală a SUA. Prin contrast, peste Oceanul Atlantic nu există așa ceva. „Tranziția este stricată în Europa”, spune analistul de la TradeVille, adăugând că băncile comerciale germane nu au capacitate de răspuns la pârghiile Băncii Centrale Europene.

„Donald Trump este cel mai bun cadou care s-a făcut bursei americane”, afirmă Nichișoiu. „Unul nesperat, neașteptat...” Într-adevăr, investitorii văd de multe ori în președintele SUA un furnizor de combustibil pentru bursa americană. O caricatură publicată la final de an pe portalul investing.com îl înfățișează pe Trump în chip de Moș Crăciun, conducând o sanie fermecată trasă de tauri – simbolul creșterilor bursiere – pe drumul către nivelul de 30.000 de puncte pentru indicele Dow Jones Average Industrial.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Președintele SUA se laudă în permanență cu performanțele economiei pe timpul mandatului său, însă consensul este pentru o decelerare a acesteia. Atât Rezerva Federală Americană, cât și Fondul Monetar Internațional dau estimări pentru o majorare cu 2% a Produsului Intern Brut al SUA în anul 2020. Dacă anii 2018 și 2019 au avut evoluții pe care puțin scontau inițial, surpriza de data aceasta ar fi o accelerare a economiei americane, spune Nichișoiu. Argumentele sunt politica monetară stimulativă, fiscalitatea relaxată și interesul guvernului pentru un elan consistent într-un an cu alegeri prezidențiale și în care Trump vrea să fie reales.

O mărire a ritmului de creștere a economiei americane, nu ar fi neapărat bun pentru bursă, avertizează analistul financiar. Avansul economic ar majora cererea de credit, iar creșterile costurilor acestuia dictate de piață ar avea un impact asupra bilanțurilor corporațiilor listate, afectându-le profitabilitatea. În același timp, o eventuală accelerare a economiei SUA ar avea efect de impulsionare a cotațiilor din piețele de mărfuri, pentru petrol, energie, cupru. Acestea sunt ținute jos exact de așteptările pentru o majorare a PIB-ului SUA de numai 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
mihai nichisoiu
tradeville
donald trump
bursa
petrol
aur
google
dobanzi