Cea mai mare listare din Europa de la începutul anului: Noul proprietar al MPO România speră la o evaluare de 3,7 miliarde euro

Cea mai mare listare din Europa de la începutul anului: Noul proprietar al MPO România speră la o evaluare de 3,7 miliarde euro

Fabrica MPO România de lângă Pitești

scris 14 mar 2017

Furnizorul spaniol de componente auto Gestamp, despre care Profit.ro a anunțat în premieră că a intrat în România ca nou proprietar al fabricii de matrițe de presaj și ansamble MPO România, de lângă Pitești, intenționează să listeze la bursă un pachet de 25% din acțiunile proprii, în cadrul celei mai mari oferte publice inițiale anunțate de la începutul acestui an în Europa, care ar putea evalua compania la cel puțin 3,7 miliarde euro.

Gestamp, companie controlată de familia Riberas, a intrat în această lună pe piața din România prin achiziția fabricii MPO România, care livrează matrițe de presaj și ansamble pentru companii precum Dacia și Johnson Control.

Compania vrea să vândă, în al doilea trimestru al anului, un pachet de cel puțin 25% din acțiunile proprii pe bursele spaniole din Madrid, Barcelona, Bilbao și Valencia.

Șeful Snap a primit un bonus de 825 milioane dolari pentru listarea companiei CITEȘTE ȘI Șeful Snap a primit un bonus de 825 milioane dolari pentru listarea companiei

În baza sumei de 466,7 milioane de euro obținută anul trecut în urma vânzării unei participații de 12,5% către compania japoneză Mitsui, Gestamp speră la o evaluare de minimum 3,7 miliarde euro. Ar fi cea mai mare ofertă publică inițială anunțată pe piețele din Europa de la începutul anului, atât în ceea ce privește valoarea de piață a companiei, cât și suma atrasă, conform datelor Dealogic.

Japonezii își vor păstra acțiunile la Gestamp după listare, iar familia Riberas va menține o participație de control.

“Transformarea într-o companie publică reprezintă următorul pas pe traiectoria de creștere”, spune Francesco Riberas, președintele și directorul general al companiei. Riberas notează că listarea la bursă va permite Gestamp să atragă fonduri suplimentare, odată cu îmbunătățirea profilului și a capacității de a atrage noi angajați.

ING vede dobânzile din piață la nivel dublu la finele anului și triplu în 2018. Rata medie la Prima Casă ar crește cu un sfert CITEȘTE ȘI ING vede dobânzile din piață la nivel dublu la finele anului și triplu în 2018. Rata medie la Prima Casă ar crește cu un sfert

Fondată în 1997, compania spaniolă este unul dintre cei mai mari furnizori de componente auto la nivel mondial. Gestamp are un portofoliu de peste 800 de clienți, printre care Renault și Volkswagen, 36.000 de angajați și 98 de fabrici în 21 de țări.

Compania a raportat vânzări în creștere cu 7,3% în 2016, la 7,55 miliarde euro și un profit operațional de 841 milioane euro, în urcare cu 10,6%.

MPO România, fabrică preluată prin intermediul subsidiarei din Turcia, Beyçelik Gestamp, are 210 angajați, iar anul trecut a avut afaceri de 17 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gestamp
listare
oferta publica initiala
mpo romania