CONFIRMARE Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, este noul șef executiv SIF Transilvania, cu mandat pe 4 ani. Mihai Fercală pierde poziția după un sfert de secol

CONFIRMARE Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, este noul șef executiv SIF Transilvania, cu mandat pe 4 ani. Mihai Fercală pierde poziția după un sfert de secol
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 apr 2020

Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania a desemnat noua componență a directoratului începând cu 20 aprilie, iar aceasta îl are în frunte pe Marius Moldovan, fost președinte al Depozitarului Central. El mai are nevoie de avizul ASF. Acesta a notificat personal piața, prin intermediul Profit.ro, asupra deciziei boardului, în contextul în care directorul înlocuit Mihai Fercală, cu ștampila SIF-ului încă în mână, nu a transmis informația către Bursă. Moldovan denunță neinformarea corespunzătoare a acționarilor și investitorilor, completând că Fercală a fost revocat cu efect imediat, iar Consiliul de Supraveghere i-a încredințat lui mandatul de președinte executiv pentru 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mutarea de la vârful SIF Transilvania (SIF3) anunțată în această dimineață de Profit.ro este confirmată de o adresă către publicație trimisă de Marius Moldovan, cel care a primit pe data de 4 aprilie din partea Consiliului de Supraveghere un vot pentru ocuparea poziției de președinte executiv și director general în următorii 4 ani. Mandatul noului Directorat începe pe data de 20 aprilie, la o zi după expirarea celui al vechii conduceri, ce este, însă, deja descompletată.

Pe data de 30 martie, boardul îi revocase directorul Mihai Fercală și pe vicepreședintele Iulian Stan. „Hotărârile CS sunt executorii și trebuie duse la îndeplinire de membrii directoratului indiferent de opinia acestora. Aceasta este ierarhia de subordonare și control ierarhic în societățile administrate în sistem dualist, cum este și SIF Transilvania”, spune Moldovan, care anterior a ocupat poziția de președinte al Depozitarului Central, în prezent deținută de Fercală.

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Băncii Transilvania, valoarea deținerii fiind de aproape 1 miliard de lei

Directorul Fercală nu se dă bătut. Deși revocat, a avut ștampila în mână pentru mutări de ultim moment. Una dintre acestea este o notificare către Bursă că a obținut, miercuri, câștig în instanță pentru suspendarea unei decizii din 19 martie, care a determinat schimbări decisive în structura boardului, astfel încât acesta să piardă susținerea. Moldovan, spune, însă, că notificările către BVB, alături de datele remise către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și instanțele de judecată reprezintă "informări incomplete, trunchiate sau rupte din context".

Cele 2 voturi care au marcat schimbare conducerii executive au fost exprimate cu 4 opțiuni dintr-un total de 7 membri, alături de Moldovan mai fiind Crinu Andănuț din partea Allianz, omul de afaceri constănțean Frățilă și profesorul de economie din Sibiu Nicoae Petria. Este structura care se menține și care poate acorda oricând un vot în același sens, chiar dacă Fercală mizează în continuare că în justiție ar putea obține hotărâri cum că actuala revocare ar fi legală. El invocă faptul că îndepărtarea lui Ștefan Szabo din fruntea Consiliului de Supraveghere nu ar fi îndeplinit condițiile legale și din Actul Constitutiv.

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

Supraviețuitor în războaiele cu fostul arbitru de fotbal Frățilă, dar și într-o confruntare majoră din 2016, în care i-a avut oponenți pe Radu Toia, cu o carieră relevantă la supraveghetorul pieței, și cu Răzvan Rusu din zona Certinvest, Fercală a făcut noi mutări de ultim moment. Una dintre acestea este o propunere pentru modificarea Actului Constitutiv, în sensul ridicării pragului de deținere la 10%, de la 5%, într-o configurație, argumentată de directoratul revocat, ca o menținere a unui free-float ridicat și a captării interesului investitorilor de retail, dar care de facto ar avantaja vechea conducere, cu un status quo care să o mențină la frâiele SIF-ului din Brașov.

Sunt, însă, mutări care ar putea fi în aer, făcute de un director care tocmai și-a pierdut funcția. Moldovan afirmă că revocarea are efect imediat și vine în sensul întâmpinării deciziei ASF din 27 martiie prin care Fercală a fost sancționat cu 15.000 de lei, reținând că acesta "și-a exercitat mandatul cu lipsă de onestitate și diligență necesară". Nemulțumirea celui care va prelua frâiele SIF Transilvania după primirea avizului ASF este legată și de faptul că deciziile Consiliului de Supraveghere nu au fost comunicate pieței de către Directorat.

Dincolo de bătălia pentru șefia acesteia, societatea este momentan într-o poziție precară. Fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash, societatea se confruntă cu perspectiva de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde concentrează 3,26% din acțiuni, pachet de 22,70 milioane titluri a cărei valoare se ridică la prețul de închidere de ieri la 268,31 milioane lei. Dividendele care ar fi urmat să fie încasate s-ar fi ridicat la 37,23 milioane lei, însă propunerea de dividend brut, de 1,64 lei/acțiune, este sub semnul întrebării, nefiind susținută la momentul de față de acționarul majoritar francez.

Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.

Este un început de drum foarte dificil pentru Moldovan, care probabil vizează poziția de șef executiv și după AGA de bilanț. Acesta este deținător al unei diplome MBA la Universitatea din Viena. Imediat după absolvire, în februarie 2017, întrebat de Profit.ro unde se vede peste 10 ani, acesta răspundea că își leagă viitorul de bursa românească.  „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, afirma acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan
allianz