Dan Paul (Asociația Brokerilor): Mișu Negrițoiu este prima barieră pentru piața de capital

Dan Paul (Asociația Brokerilor): Mișu Negrițoiu este prima barieră pentru piața de capital
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 feb 2017

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, spue că Parlamentul ar trebui să reia procedurile pentru demiterea șefului ASF, Mișu Negrițoiu. Autoritatea adaugă la lege și are cerințe diferite pentru brokerii români, față de cele mai permisive pentru cei străini. „ASF e o instituție care nu funcționează corect.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor și membru în Consiliul de Administrație al Bursei crede că președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mișu Negrițiu ar trebui să părăsească funcția pe care o deține cât mai repede. „Domnul Negrițoiu este prima barieră pentru piața de capital”, a declarat Paul la evenimentul „Piața de capital în România. Umătoarele dezvoltări capitale”, organizat de BVB la Banca Națională a României. Cu numai puțin timp înainte, șeful ASF vorbise de proiectul demarat în urmă cu 3 ani de îndepărtare a celor 8 bariere identificate de Bursă.

Reprezentantul Asociației Brokerilor a amintit că 4 comisii parlamentare i-au cerut în ultima parte a anului trecut demisia lui Negrițoiu. „Pentru că nu a avut bunul-simț să-și dea demisia, Parlamentul ar trebui să reia aceste proceduri”, mai spune Paul.

EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Moldova, obligată de instanță să restituie Asociației Investitorilor bani executați greșit, din fonduri europene

Principala nemulțumire a Asociației Brokerilor o reprezintă faptul că ASF vrea să preia atribuții de formare profesională a agenților de bursă care în prezent sunt în interiorul comunității de brokeraj și care constituie sursă de venituri pentru piață. Paul acuză că Autoritatea vrea să creeze Institutul pentru a angaja rude ale politicienilor: „Toți copiii și soții de politicieni lucrează la ASF.”

Autoritatea ar veni cu regulamente noi care să adauge la lege și ipocrit spune că a ridicat standardele de piață. Modelul nu este unul european, ci unul importat de la o Asociație care lucrează în domeniul asigurărilor.

Costuri prea mari de tranzacționare induse chiar de ASF

O altă nemulțumire a Asociației este aceea că supraveghetorul pieței a creat tratamente diferite între brokerii români și cei străini în ceea ce privește taxarea. Cei care tranzacționează de la distanță sunt, astfel, avantajați, față de brokerii locali, care plătesc la fondul de compensare a investitorilor, dar și sume suplimentare la ASF. Nu mai puțin de 25% din costurile finale de tranzacționare la nivelul clienților reprezintă taxele și comisioanele plătite către Autoritate. „Avem o piață scumpă și din cauza ASF-ului”, a declarat Paul.

Cât de europeană e bursa românească

Pe piața de capital sistemele de operare și unele reglementări s-au ameliorat în ultimii ani, numai că lichiditatea a rămas foarte mică. „E frumos că ne lăudăm între noi, dar nu știu cui folosește”, spune președintele Asociației Brokerilor. Pentru ca lichiditatea să revină ar fi nevoie de noi listări, aducerea la cota bursei a Hidroelectrica reprezentând cel mai important pas în acest sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociatia brokerilor
dan paul
asf
misu negritoiu
bursa
bvb
hidroelectrica