De ce finlandezii de la KJK cer la Rompetrol Well Services dividende „de toți banii”. O pățanie cu 30 milioane lei plasați de emitent la deținătoarea creanței din Libia

De ce finlandezii de la KJK cer la Rompetrol Well Services dividende „de toți banii”. O pățanie cu 30 milioane lei plasați de emitent la deținătoarea creanței din Libia
scris 8 dec 2020

Cu istoric de investitori activiști la Zentiva România, cei de la fondurile KJK, înregistrate în Finlanda, solicită la Rompetrol Well Services, unde dețin 10% din acțiuni, distribuirea unui dividend-mamut din rezerve, reprezentând aproape 3 sferturi din prețul de piață al titlurilor furnizorului de servicii petroliere. Investitorii de portofoliu solicită un raport al tranzacțiilor cu afiliații din ultimii 3 ani și explicarea unui context. Precedentul unei pierderi de 25 milioane lei îi pune în gardă pe minoritari.

O propunere-șoc, într-un sens în care a mai fost formulată și în primăvară, vine de la fondurile de investiții KJK din Finlanda. Cu o deținere de 10,68% din acțiunile Rompetrol Well Services (PTR), aceștia solicită distribuirea unor dividende din rezervă în sumă de 84,37 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,3033 lei/acțiune, după o retragere prealabilă dintr-o firmă a grupului.

Propunerea a fost bine privită de piață, iar tendința inițială a fost pentru o creștere de 15%, dar acolo investitorii de pe bursă au plafonat mișcarea ascendentă la un preț în zona de 0,4150 lei/acțiune, superior doar cu puțin peste o treime valorii dividendului solicitat. Este și un semnal de prudență față de solicitarea finlandezilor.

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA CITEȘTE ȘI „AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

Aceștia au solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor prin vehiculul care deține participația, KJK Balkan Holding. Pe ordinea de zi propusă ar urma să figureze și prezentarea unui raport extins al tranzacțiilor cu părțile afiliate, de peste 200.000 de lei, din anii 2017-2020.

Unde sunt ținuți banii și cât poate muta acționarul majoritar

Acționarul minoritar este interesat de fundamentarea economică a transferului de numerar al companiei, suma de 83,89 milioane lei fiind înregistrată pe bilanțul societății KMG Rompetrol SRL, de garanțiile efective obținute pentru asigurarea respectivului cash și condițiile de retragere a sumei.

Rompetrol Well Services menționează în raportarea trimestrială că „începând cu anul 2014, s-a implementat un sistem de optimizare a disponibilităților bănești între companii din cadrul Grupului KazMunayGas International specific conceptului de cash pooling. Sistemul de cash pooling s-a implementat în legatură cu disponibilitățile bănești din anumite conturi bancare deținute de Societate, iar efectul direct se transpune în optimizarea disponibilităților bănești ale Societății cu impact în veniturile din dobânzi.”

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale

 „Este necesar să se aprobe instrucțiunile către conducerea companiei de a nu transfera numerarul companiei către conturile acționarilor companiei sau ale părților afiliate acestora, dat fiind faptul că astfel de tranzacții încalcă tratamentul egal al acționarilor și interesele companiei”, spune motivarea din solicitarea pentru convocarea AGA formulată de KJK Balkan Holding.

Aceștia au un precedent la Zentiva România (SCD), unde de asemenea au avut o participație consistentă și unde au cerut majoritarilor de atunci, francezii de la Sanofi, o mai bună delimitare între operațiunile propriu-zise și structurile bilanțiere ale firmei listate la BVB față de acționarul majoritar.

În cazul Rompetrol Well Services, compania încă prinde în bilanț o ajustare de valoare pentru creanțe cu afiliați de 29,86 milioane lei în raport cu Oilfield Exploration Business Solutions, fosta Rompetrol SA, deținătoarea creanței istorice din Libia.

În raport cu această poziție din bilanț, furnizorul de servicii petroliere are o scrisoare de garanție în valoare de 4,77 milioane lei obținută de la majoritarul KasMunayGas International, restul până la 25,09 milioane lei fiind o pierdere deja raportată de companie. Scrisoarea de garanție reprezintă o poziție bilanțieră de cash, fără a fi încasată.

După prezentarea analizei plasării banilor în sistem cash pooling și verificarea accesibilității acestora, cei de la KJK recomandă tragerea lor de la KMG Rompetrol SRL în vederea de distribuire de dividende din rezerve. Argumentul este acela că emitentul listat la cota Bursei de Valori București nu a accesat banii respectivi pentru investiții în ultimii ani și nici nu a comunicat acționarilor intenții legate de planuri investiționale pentru care ar avea nevoie de disponibilități bănești.

Folosind aceeași motivație, finlandezii au cerut și în primăvară un dividend-mamut din rezerve alături de suplimentarea dividendului aferent anului 2019 prin repartizarea întregului câștig net. În contextul unui echivoc în comunicare, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus și o sancțiune, acțiunile Rompetrol Well Services au explodat în aprilie în baza unor asumări greșite din piață că majoritarii kazahi sunt și ei la baza solicitărilor de dividende. Soluția de compromis a fost aprobarea dividendelor anuale în formula solicitată de KJK, dar păstrarea rezervelor. Cum cash-ul încă există pe bilanț, propunerea pentru dividende masive revine în piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol well services
bvb
bursa
kasmunaygas
kazahstan
petrol
kjk
dividende
asf