De ce nu vin antreprenorii pe bursă

De ce nu vin antreprenorii pe bursă

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mai 2016

Teama de transparență și așteptarea unor prețuri nerezonabile de ieșire sunt explicații pentru care nu avem listări private pe piața de capital românească enunțate astăzi la Financial Forum, organizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimii 6 ani nu au mai fost listări importante pe bursă ale unor companii private cu excepția firmelor mici și medii care au accesat sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, în timp ce ultima ofertă publică notabilă, cea a Adeplast, nu s-a întâlnit cu piața. Explicații pentru această realitate au fost încercate astăzi în cadrul evenimentului Profit Financial Forum, organizat de Profit.ro.

Unul dintre motivele principale pentru care companiile private nu vin către bursă este frica de transparență, spune Florentina Boboc, director al Direcției Autorizare Reglementare din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Nu sunt obișnuiți să publice rezultatele sau să dea socoteală investitorilor, a afirmat reprezentanta ASF, adăugând că instituția pe care o reprezintă vrea să ajute la schimbarea mentalităților. De asemenea, autoritatea de resort încearcă să reducă cerințele legislative, astfel încât costurile de raportare să nu limiteze accesul firmelor pe piața de capital.

Prăbușirea pieței din ultimii ani ar fi o altă explicație. Pur și simplu, antreprenorii nu pot trece psihologic peste „ofertele de neimaginat” pe care le-au primit în anii 2006-2007 și le-au refuzat, spune Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC). Acum piața alte prețuri și stă pe alte realități, investitorii de portofoliu fiind mai prudenți și plătind prețuri la multiplii mai mici.

Antreprenorii nu înțeleg să-și înstrăineze firmele la prețuri care sunt la numai 5% din valoarea ofertelor pe care le-au primit sau pe care scontau în anii de „boom”. Prin urmare, nu vine cu societatea către piață, ceea ce este întrucâtva de înțeles. „E toată viața lui; e copilul lui”, a conchis Beze.

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
laviniu beze
florentina boboc
asf
listari
bvb
bursa