De ce program de răscumpărări și nu dividende la SIF Banat-Crișana

De ce program de răscumpărări și nu dividende la SIF Banat-Crișana
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mar 2016

Președintele SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi spune că derularea unui program de buy-back pentru achiziționarea din piață a 30,85 milioane acțiuni proprii este o metodă mai eficientă de a transfera valoare către acționari. Victor Savu de la Asociația Investitorilor afirmă că schema de compensare a managementului și salariaților este prea generoasă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

SIF Banat Crișana (SIF1) a suprins piața propunând derularea unui program de răscumpărare în locul distribuirii dividenelor cu care se obișnuiseră investitorii. Aparent, surpriza a fost neplăcută, titlurile societății coborând marți intraday chiar și cu mai mult de 2% sub nivelul de referință al sesiunii precedente, subperformând de peste 3 ori mediei pieței.

Președintele SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi spune că îngrijorarea existentă în piață și care i-a fost transmisă chiar în convorbiri personale este nejustificată, iar recurgerea la un program de buy-back după modelul Fondului Proprietatea (FP) este o modalitate chiar mai eficientă pentru a recompensa acționarii.

Faptul că va permite managementului să fie consecvent deciziei de a alcătui bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs fără vânzări de active pentru a marca profit, reducerea discountului de piață și o distribuire mai uniformă a câștigurilor către toți acționarii sunt principalele argumente invocate de Drăgoi în favoarea operațiunii de piață.

Profitul de 75,3 milioane lei obținut pe standardele europene de contabilitate IFRS ar fi permis distribuirea unui dividend, însă răscumpărarea este mai bună și va facilita conducerii SIF Banat Crișana să-și materialieze intenția de a alcătui un buget de venituri și cheltuieli pe 2016 care să nu includă vânzări de active, a explicat către piață Drăgoi, prin intermediul Profit.ro.

Răscumpărările, un mijloc pentru reducerea unui discount de piață de 50%

În cadrul operațiunii maximum 28,85 milioane de titluri, reprezentând 5,25% din capitalul social al societății, vor fi răscumpărate în vederea anulării, în timp ce 2 milioane acțiuni vor fi achiziționate în vederea distribuirii lor cu titlu gratuit către angajați și membri ai conducerii SIF Banat-Crișana, spune convocatorul pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor programată pe data de 25 aprilie.

Răscumpărările în vederea anulării au fost adecvate în așa fel încât la finalul operațiunii SIF Banat-Crișana să mai aibă un număr de 520 de milioane titluri, față de cele 548,85 milioane acțiuni din prezent, spune Drăgoi.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor blochează consolidarea acțiunilor SIF Moldova. Verdictul instanței: cu mijloace legale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor blochează consolidarea acțiunilor SIF Moldova. Verdictul instanței: cu mijloace legale

Președintele societății punctează și celălalt aspect care este reducerea discountului de piață: "Este în avantajul acționarului." Potrivit raportării de ieri, la nivelul lunii februarie, SIF Banat-Crișana avea un activ net de 1,73 miliarde lei (cel mai mare dintre SIF-uri), în scădere cu 5,34% față de cel de 1,83 miliarde lei consemnat la finele anului trecut.

La prețul de închidere de 1,528 lei/acțiune al ședinței de tranzacționare de ieri și raportat la valoarea unitară a activului net de 3,1516 lei/acțiune discountul de piață față de activul net este de 51,51%, cel mai mare dintre SIF-uri, cu excepția SIF Muntenia (SIF4) la care prețul de tranzacționare este cu 54,09% mai mic față de VUAN.

Bursa românească, o "fermă a animalelor"

Operațiunea de anulare în vederea răscumpărării nu este contestată de Victor Savu, investitor cu experiență de aproape 20 de ani pe piața de capital românească, însă el apreciază că distribuirea cu titlu gratuit a unui număr de 2 milioane acțiuni către angajați reprezintă o schemă de bonificare mult prea generoasă în raport cu recompensarea investitorilor care chiar își asumă riscuri pe banii lor.

Concluzia lui Savu, membru al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), după această mișcare pe care o vede în spiritul romanului "Ferma Animalelor" a lui George Orwell este dură: "SIF-urile nu au fost niciodată până acum pentru acționari și cu siguranță nu vor deveni de acum înainte"

Pentru ce unul ia cu titlu gratuit, altul pune la bătaie peste 200.000 de euro

Calculul său este simplu. La valoarea de piață actuală a titlurilor cu simbolul SIF1, pachetul răscumpărat în vederea acordării bonusurilor se ridică la aproximativ 3 milioane lei, ceea ce înseamnă o distribuire în medie de peste 61.200 de lei într-un singur an pentru fiecare din cei 49 de angajați ai societății.

Dacă ne uităm la nivelurile dividendelor distribuite în anii 2010, 2011 și 2014, de 0,1 lei/acțiune, rezultă că, în medie, un angajat SIF Banat-Crișana primește acțiuni gratuite, în echivalent repartiție la câștig de ca și când ar avea o investiție de portofoliu de 612.000 titluri. Savu consideră mult prea mare disproporția între riscul asumat pentru cel care face un plasament de asemenea dimensiune și ce obține un funcționar sau un manager al societății în care investește. "Ce o fi in sufletul unui investitor care a riscat 933.000 lei investind în acțiunea SIF1 și vede că iepurașul aduce cadou unui fericit angajat un bonus echivalent sumei uriașe neriscând niciun ban, făcându-și doar job-ul pentru care este plătit... regește?..."

Acțiunile preferențiale, de preferat acțiunilor gratuite

Investitorul, care nu mai are acum în portofoliu titluri SIF, dar care la începutul anului 2006 avea un pachet consistent la SIF Banat-Crișana, chiar este partizanul recompensării salariaților și conducerii cu acțiuni și îl consideră unul dintre punctele importante ale guvernanței corporative, însă afirmă că nu trebuie ca acțiunile să fie acordate cu titlu gratuit.

Mai întâi trebuie stabilite criterii clare de performanță, iar practica în piețele mature este ca managementul și angajații să aibă opțiunea de a achiziționa acțiunile cu un discount față de prețul din piață la momentul exercitării opțiunii (20-25%), corelat cu obligația de a nu vinde acțiunile un număr de ani (5-10 ani).

"Să îl văd pe Bogdan Drăgoi că pune 50.000 de lei pe masă și atunci știu și eu ca investitor de ce aș intra la cumpărare", spune Savu. "Credem că acest mod de implicare este cel corect pentru o companie listată ca să își motiveze angajații și managementul - bonusuri acordate în acțiuni preferențiale - însă pe baza de indicatori reali de performanță și pe bani, nicidecum în mod gratuit", conchide reprezentantul AIPC.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
bogdan dragoi
victor savu
aipc
bvb
bursa
rascumparari