DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020

DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 iun 2020

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, va fi în acest an de - 6,79%, față de -6,7% cât prevăzuse Guvernul la rectificarea bugetului, adoptată la finele lunii aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Limita deficitului bugetar a fost amendată joi în acest sens de către Parlament, care a adoptat cu o serie de amendamente ordonanța de urgență a Guvernului privind rectificarea.

Isărescu: Dobânzile încă mai ridicate în România sunt consecința situației economico-financiare. Vom canaliza măsurile pe furnizarea de lichiditate CITEȘTE ȘI Isărescu: Dobânzile încă mai ridicate în România sunt consecința situației economico-financiare. Vom canaliza măsurile pe furnizarea de lichiditate

Astfel, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat va fi de -59,4 miliarde lei, față -58,5 miliarde lei cât fusese stabilit la rectificare.

Totodată, plafonul nominal al soldului bugetului general consolidat va fi de -73,4 miliarde lei, față de -72,5 miliarde lei cât a fost stabilit la rectificare, iar plafonul nominal al soldului bugetului de stat va fi de -75,2 miliarde lei, față de 74,3 miliarde lei cât fusese stabilit la rectificare. 

Aleșii au stabilit, totodată, că plafonul nominal al cheltuielilor totale pentru bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale va fi de 78,9 miliarde lei.

DECIZIE Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020 CITEȘTE ȘI DECIZIE Restructurarea financiară, extinsă astfel încât să acopere datorii către stat restante până la 31 iulie 2020

Plafonul a fost modificat ca urmare a faptului că aleșii au stabilit că se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930 milioane lei, astfel:

a) 373,6 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;

b) 43 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului București;

c) 513,3 milioane lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor și sectoarelor municipiului București.

Potrivit președintelui comisiei de buget, social-democratul Sorin Lazăr, 850 miloane lei vor fi alocate consiliilor județene în funcție de numărul de locuitori, iar 80 milioane lei sunt alocați pentru București, din care 40 milioane lei reprezintă sume pentru echilibrare bugetară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit
buget
rectificare
parlament
guvern