Declinul bursei americane indică așteptări pentru victoria lui Trump

Declinul bursei americane indică așteptări pentru victoria lui Trump
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2016

Rareori în ultimii aproape 100 de ani s-a întâmplat ca un candidat al partidului la putere să câștige Casa Albă când scade bursa sau să piardă când crește bursa. Declinul din ultimele 3 luni a indicelui S&P500 al Bursei de la New York ne spune că nemulțumirile ar trebui să se catalizeze împotriva Administrației Barrack Obama și a candidatei Hillary Clinton.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicator de bine și de rău, bursa americană spune uneori și care este starea de spirit în rândul populației față de candidații în alegeri. Dacă piața crește, înseamnă că economia merge și, în mod normal, alegătorii mulțumiți ar trebui să meargă pe mâna partidului aflat la putere; dacă, dimpotrivă, prețurile acțiunilor scad, ceva e putred în America și este nevoie de o schimbare.

Ceea ce pare de bun simț se verifică la alegerile prezidențiale din SUA din anul 1928 încoace și, dacă ar fi să dăm crezare acestui indicator, prezentat de portalul financiar Zero Hedge, victorios în alegerile de azi ar trebui să fie republicanul Donald Trump. Declinul din ultimele 3 luni nu a putut fi recuperat de creșterea consistentă de ieri, de 2,22% a indicelui S&P500.

Dacă ar fi ca nemulțumirea față de mandatul lui Obama să se transfere către candidata Clinton, Trump ar fi beneficiar, iar istoria dă veridicitate acestui tip de măsurătoare. Din 22 de cicluri electorale, numai în 3 cazuri indicatorul a dat greș, respectiv în anii 1956, 1968 și 1980. Este o remarcabilă acuratețe de 86,4%. Mai mult decât atât, de la alegerile din 1984 încoace, bursa a fost un barometru constant corect al succesului sau insuccesului candidatului partidului aflat la putere, așa cum se vede pe graficul atașat.

Declinul bursei americane indică așteptări pentru victoria lui Trump

Dacă acceptăm butada veche americană că oamenii „votează cu buzunarele”, dezamăgirea față de democrați îi poate îndrepta pe alegători către Trump, actor pasiv în acet indicator insolit. Atunci când bursa a crescut, în 12 din 14 cazuri, candidatul partidului aflat la putere a câștigat, iar atunci când indicele S&P500 a avut un declin de 3 luni înaintea scrutinului, reprezentantul partidului care a deținut anterior administrația, a pierdut în 7 din 8 cazuri.

Revenirea recentă a bursei ar putea indica un câștig al lui Clinton, o excepție în care dinamica la 3 luni să nu surprindă bine starea de spirit privind activitatea economică. Aversiunea la risc față de necunoscutele prezentate de candidatul Trump ar putea fi, iarăși, un factor de distorsiune al indicatorului la alegeri pe care analiștii politici le consideră deosebite din foarte multe puncte de vedere.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
america
donald trump
barrack obama
hillary clinton
alegeri
criza
bursa