Desființarea ASF, o idee vehiculată și pe piața de capital, și în interiorul Autorității

Desființarea ASF, o idee vehiculată și pe piața de capital, și în interiorul Autorității
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 feb 2017

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, neagă însăși necesitatea instituției pe care o reprezintă și spune că mai mult sens ar avea o organizare după model european, în care supravegherea și reglementarea piețelor de asiguri, de capital și a fondurilor de pensii sunt realizate de entități diferite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Să se desființeze ASF? Paradoxal, o astfel de variantă vine chiar din interiorul instituției. Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, spune că mai nimerită ar fi existența unei entități separate de supraveghere și control pentru piața de capital. El pune la îndoială hotărârea de înființare a unei enități unice pentru toate cele 3 piețe financiare nebancare din anul 2013. „Decizia luată acum 4 ani a fost dictată de nevoia acestei pseudo-coordonări”, a declarat Ursache, la evenimentul „Piața de capital în România. Umătoarele dezvoltări capitale”, organizat de BVB la Banca Națională a României.

„Sunt, în continuare, un militant al unui proiect european”, a continuat acesta indicând existența unor instituții diferite pentru piețele specifice: bancară, de capital, a asigurărilor și pensiilor, respectiv European Banking Authority (EBA), European Securities and Markets Authority (ESMA) și European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă

Ursache afirmă că disfuncționalitățile recente pe diversele piețe sunt chiar „efectul acestei comasări”. El nu este la prima declarație în acest sens. La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, într-un seminar pe teme financiare ținut la Sinaia, vicepreședintele ASF care conduce segmentul piețelor de capital declara, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, că ar fi o variantă ca Autoritatea să se spargă. „Nu am înțeles de ce noi am inventat și am înființat această entitate în 3”, spunea atunci Ursache.

Un sentiment există și la nivelul brokerilor, că piața de capital ar trebui reglementată și supravegheată de o instituție dedicată în acest sens. Prezent la eveniment, Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, a declarat că era mai bine înainte de existența ASF, când reprezentanții pieței de capital se puteau adresa mai rapid Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), existau persoane cunoscute și timpul de răspuns era mai scurt.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea ursache
eiopa
eba
esma
asf
bvb
bursa
dan paul
asociatia brokerilor