Dividendele, pavăză pentru investitorii de la BVB într-o perioadă de restriște pentru bursele mari. Profitul de la BRD a tras în sus bursa locală, sfidând tabloul de un roșu aprins din Europa și America

Dividendele, pavăză pentru investitorii de la BVB într-o perioadă de restriște pentru bursele mari. Profitul de la BRD a tras în sus bursa locală, sfidând tabloul de un roșu aprins din Europa și America

Sursa foto: Shutter999 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 feb 2018

Creștere de 3,4% a acțiunilor BRD în ziua în care a raportat un profit net de 1,4 miliarde lei pentru 2017, în creștere cu 85%, și a promis o rată de distribuire a acestuia sub formă de dividende de 83%. Prefigurarea unor dividende generoase și de la companiile de stat a ținut întreaga piață în teritoriu pozitiv, în contextul în care principalii indici ai burselor mari au avut deprecieri de aproximativ 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După etapa de la începutul săptămânii, în care bursa românească a fost afectată de șocul din piețele eterne, iar indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a avut cel mai mare declin nominal din istoria sa, acum piața locală încearcă o tevenire atât din punctul de vedere al cotațiilor, cât și din punctul de vedere al volumelor.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 40,30 milioane lei (8,66 milioane euro), sub media activității de tranzacționare de anul trecut și de la începutul acestui an, dar în revenire față de ședințele precedente de gripaj. De asemenea, indicele s-a stabilizat deasupra reperului de 8.000 de puncte, după ce a găsit o confluență de suporturi în aceste zile, date de retrageri Fibonacci relevante și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

„Nu e rău”, comentează Liviu Moldovan, analist financiar la furnizorul de servicii financiare Admiral Markets, care compară sesiunea de pozitivă de la BVB, cu declinul cvasigeneralizat din piețele externe. Într-adevăr, cu excepția indicelui PX de la Praga care a închis cu 0,06% peste referință, în Europa, am avut deprecieri pe linie: +1,76% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,93% pentru indicele FTSE100 de la Londra, 1,82% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,60% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,23% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +2,30% pentru indicele BUX de la Budapesta. La New York, indicele Dow Jones s-a tranzacționat în cea mai mare parte a sesiunii la niveluri cu peste 2% sub închiderea de ieri.Moldovan mizează pe faptul că mișcările abrupte în sens negativ din piața americană sunt un episod care va fi depășit rapid și că acesta nu trebuie supradimensionat. „Nu este o vijelie sau o furtună, ci doar o zgâlțâială”, a declarat Moldovan, care timp de 10 ani a tranzacționat pe piețele internaționale din partea unei case de brokeraj românești.

Șocul bursier trece, dar gândurile investitorilor rămân la riscuri ce pot fi chiar mai mari decât în 2008 și 1929. „Este începutul unui cutremur”. Pierderi consistente pentru Buffett, Zuckerberg, Bezos, Gates CITEȘTE ȘI Șocul bursier trece, dar gândurile investitorilor rămân la riscuri ce pot fi chiar mai mari decât în 2008 și 1929. „Este începutul unui cutremur”. Pierderi consistente pentru Buffett, Zuckerberg, Bezos, Gates

 

Este foarte probabil ca valul de vânzări de pe bursele mature să se încheie într-o săptămână sau 2 săptămâni. De regulă, bursa americană tinde să crească înainte de publicarea rezultatelor financiare ale corporațiilor listate, se înscriu într-o fază corectivă la jumătatea perioadei de raportare, pentru ca după trecerea acesteia creșterile să se reia. Cum sezonul de raportări este în cea mai mare parte consumat și corecțiile ar putea să fie pe sfârșite. Toate vor rămâne bune atât timp cât indicele Dow Jones nu va străpunge decisiv nivelul de 24.000 de puncte, care echivalează cu pragul de suport reprezentat de retragerea Fibonacci de 23,6% a mișcării ascendente inițiate la începutul lui 2016, indicată pe graficul de mai jos.

Dividendele, pavăză pentru investitorii de la BVB într-o perioadă de restriște pentru bursele mari. Profitul de la BRD a tras în sus bursa locală, sfidând tabloul de un roșu aprins din Europa și America

La București, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,61%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,66%, până la nivelul de 8.067,56 de puncte. Este un impuls susținut de creșterea pe știre a acțiunilor BRD Groupe Societe Generale (BRD) a căror activitate de tranzacționare de 25,86 milioane lei a reprezentat 64,14% din întreg rulajul pieței de acțiuni.

BRD a raportat astăzi că a obținut anul trecut un profit net de 1,41 miliarde lei, în creștere cu 85% față de cel din exercițiul financiar precedent. Nu este singura veste bună pentru piață. Directorul executiv François Bloch, a anunțat și o distribuție de 83% a acestui câștig sub formă de dividende, dar și faptul că o astfel de politică a dividendelor generoase ar urma să se permanentizeze.

Piața a reacționat pozitiv la aceste informații, iar titlurile BRD au crescut cu 3,41%, până la prețul de 13,34 lei/acțiune, imprimând o mișcare pozitivă a întregii burse. Piața românească ar urma, în general, să fie marcată de vânătoarea de dividende, după modelul care a marcat creșterile bursiere din prima jumătate a anului trecut, spune Moldovan, timp ce peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme econmice și bursiere.

O știre în acest sens vine dinspre Palatul Victoria. Guvernul pregătește un nou memorandum conform căruia să solicite companiilor unde este acționar majoritar, în cea mai mare parte din domeniul energetic, dintre care unele listate, o distribuire a dividende în echivalentul a 90% din profit, după cum s-a întâmplat și în anul precedent. Moldovan nu exclude, de asemenea, ca, la fel ca în anul 2017, statul să ceară inclusiv dividende suplimentare din câștigurile nerepartizate în anii anteriori și trecute la rezerve.

Aprecieri sub media pieței pentru acțiunile din domeniul energetic și cele ale fondurilor închise

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,92 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), cdare s-au urcat cu 0,11%, până la nivelul de 0,8950 lei/acțiune, cu 4,28% sub prețul ofertei de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul o derulează pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii până pe data de 23 februarie. Titlurile SIF au avut, deopotrivă, o zi anemică, fapt pentru care indicele financiar BET-FI a închis cu numai 0,02% peste referință, la nivelul de 40.817,15 puncte.

În același timp, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,38%, într-o zi în care către finalul sesiunii londoneze prețul petrolului de tip Brent a coborât până la un nou minim al ultimelor 9 luni, sub reperul de 65 dolari/baril. Cel mai lichid emitent de pe acest segment a fost Romgaz Mediaș (SNG), titlurile producătorului de gaze naturale staționând pe nivelul de preț de 33,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,32 milioane lei.

Tot în staționare au fost și titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 11,90 lei/acțiune o ședință de tranzacționare în care a cumulat schimburi de 1,43 milioane lei. Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,86%, până la prețul de 0,2925 lei/acțiune, pe volume de 1,07 milioane lei.

„BVB-ul n-are legătură cu BNR-ul”

Interes a existat și pentru acțiunile listate recent. Astfel, titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) au crescut cu 0,61%, până la prețul de 33,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,39 milioane lei. De asemenea, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au închis la prețul de 37,80 lei/acțiune, în staționare față de sesiunea anterioară, pe volume echivalente cu aproximativ 949.000 de lei.
O activitate de tranzacționare neobișnuit de redusă pentru respectiv emitent, de numai 1,01 milioane lei, am consemnat pe titlurile Băncii Transilvaia (TLV) care au urcat cu 0,44%, până la prețul de 2,2600 lei/acțiune. Moldovan remarcă faptul că acțiunile românești, spre deosebire de cele din piețele mature, nu se corelează cu politica monetară. Reacția este, din acest punct de vedere, modestă, la ridicarea de către Banca Națională a României joi a dobânzii-cheie la 2,25%, de la 2,00%. „BVB-ul n-are legătură cu BNR-ul”, conchide analistul financiar.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
admiral markets
bvb
bursa
brd
dividende
fondul proprietatea
romgaz