Efecte contrare ale ajustării ofertei Alro. Ordine retrase de retail, declin al cotației în piața secundară

Efecte contrare ale ajustării ofertei Alro. Ordine retrase de retail, declin al cotației în piața secundară
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 iul 2018

După ce intermediarii ofertei de listare a Alro au amendat prospectul de ofertă în sensul stabilirii coridorului de ofertă între 3,50 lei/acțiune și 4,00 leiacțiune, prețul în piața secundară a coborât către palierul minim al operațiunii de piață, iar, în confuzie, investitorii de retail au retras ordine pentru un sfert din acțiunile care erau subscrise ieri. Este de urmărit în ce măsură aceste mișcări reprezintă un simplu proces tehnic legat de reintroducerea ordinelor la noul preț sau o repliere a investitorilor în măsura în care au sesizat o slăbiciune a ofertei care s-a prelungit cu 3 zile, până joia viitoare. Investitorii de retail pot introduce ordine până în ultima zi a ofertei, urmând să beneficieze de discountul de 7% care înainte de amendarea prospectului fusese valabil numai până la 5 iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Amendarea ofertei Alro operată ieri pare a fi prins pe picior greșit cel puțin investitorii individuali, iar replierile au creat efecte contrare dorinței intermediarilor de a spori participarea, care, la finalul zilei de ieri, era cu puțin sub 11% pe tranșa de retail. Dimpotrivă, delimitarea intervalului de subscriere în zona 3,50-4,00 lei/acțiune, după ce anterior plasamentele investitorilor persoane fizice se realizau la prețul maxim de 6,18 lei/acțiune, a creat confuzie în piață.

Ordine acoperind un sfert din acțiunile subscrise până ieri au fost retrase până la jumătatea sesiunii de azi. Astfel, în terminalul bursei sunt în prezent 358 de ordine plasate pentru 4,65 milioane acțiuni, valoarea plasamentelor fiind de 18,60 milioane lei (3,99 milioane euro). La finalul orarului de subscriere de ieri, erau introduse 353 de ordine pentru 6,23 milioane acțiuni, reprezentând 10,83% din tranșa de retail, în valoare însumată de 38,50 milioane lei (8,26 milioane euro).

Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate” CITEȘTE ȘI Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate”

Amendarea prospectului aprobată ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut efect și în piața secundară. Cotația s-a repliat către zona de minim al ofertei. Dacă ieri închiderea a fost la prețul de 3,6800 lei/acțiune, astăzi cea mai mare parte a tranzacțiilor din jurul prânzului se realizat la 3,50-3,52 lei/acțiune. Sunt valori departe de explozia de preț către un maim local ex-dividend de 4,76 lei/acțiune care ancora sus așteptările legate de prețul de închidere al ofertei prin care acționarii majoritari Vimetco și Conef vizează înstrăinarea unei participații de aproape 53,77% din capitalul social al producătorului de aluminiu.

În continuare, așa cum raporta Profit.ro în zilele anterioare, sunt investitori mici care preferă să cumpere acțiuni din piața secundară, fără să mai aștepte închiderea operațiunii de piață intermediată de un consorțiu format din Deutsche Bank, UBS, BT Capital Partners, BCR și Groupe Société Générale.

Reacția din piața secundară pare a contura o închidere în zona inferioară de preț a ofertei, ceea ce ar da producătorului de aluminiu o valoare de piață de aproximativ 2,50 miliarde lei (536 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
deutsche bank
ubs
bt capital partners
brd
bcr
ubs