Etapă nouă în scandalul SIF Oltenia: Boardul ignoră decizia ASF și respinge iar convocarea AGA pentru revocarea președintelui Ciurezu. Acesta acuză ASF de abuz de putere și complicitate cu SIF1

Etapă nouă în scandalul SIF Oltenia: Boardul ignoră decizia ASF și respinge iar convocarea AGA pentru revocarea președintelui Ciurezu. Acesta acuză ASF de abuz de putere și complicitate cu SIF1

STOP! Fără AGA la SIF Oltenia.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 aug 2019

Consiliul de Administrație al SIF Oltenia respinge pentru a 3-a oară solicitarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia de convocare a Adunării Generale în care i se cere capul președintelui Tudor Ciurezu. Acesta acuză „acțiunea în conivență a ASF-ului cu SIF1”: „Sunt complice unul cu celălalt în încercarea de a dărâma SIF Oltenia.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Conducerea SIF Oltenia (SIF5) ignoră decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și respinge solicitarea de convocare a Adunării Generale a Acționarilor venită din partea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) și care avea pe ordinea de zi propunerea de revocare a 4 membri ai CA, inclusiv a președintelui Tudor Ciurezu. Motivarea Consiliului de Administrație este că entitățile solicitante au coborât sub pragul de 5% care le dă dreptul declanșării procedurilor pentru desfășurarea AGA și că nu s-au îndelpinit condițiile legale de formă și fond ale cererii respective.

Sunt, practic, mențiuni care reiterează argumentațiile din precedentele 2 respingeri și care au fost deja contrazise de dispuneri ale supraveghetorului pieței. ASF a comunicat obligativitatea ținerii AGA, afirmând că, la data înregistrării cererii, solicitanții aveau participații depășind 5%. În plus, a arătat ASF, eventuale condiții de formă și fond, nelămurite de conducerea SIF Oltenia în corespondența cu Autoritatea, nu cad în sarcina Consiliului de Administrație, o pronunțare asupra acestor obiecții căzând în sarcina acționarilor. 

Reiterăm faptul că administratorii societății au dreptul să-și prezinte opinia cu privire la punctele de pe ordinea de zi a AGA, acționarii fiiind singurii în drept să respingă sau să aprobe respectivele propuneri”, afirma ASF în ultima decizie.

Operațiune majoră Digi: se împrumută cu 150 milioane euro de la un sindicat de bănci. Facilitatea de credit pe un an poate urca la 250 milioane euro CITEȘTE ȘI Operațiune majoră Digi: se împrumută cu 150 milioane euro de la un sindicat de bănci. Facilitatea de credit pe un an poate urca la 250 milioane euro

Chiar cu riscul căderii sub unele sancțiuni, majoritatea membrilor boardului SIF Oltenia au respins pentru a 3-a oară solicitarea de convocare a AGA pentru care Autoritatea de resort instituise obligativitate. În paralel, în instanță a fost înaintată o acțiune care contestă măsura ASF, iar la Curtea de Apel Craiova este fixat un termen pentru marțea viitoare.

Președintele Ciurezu și-a pierdut încrederea și acuză "acțiunea în conivență a ASF-ului cu SIF1". Înregistrarea SIF Banat Crișana ca intervenient în procesul intentat contra ASF este argumentul menționat în acest sens. "De ce Autoritatea are nevoie pentru a justifica decizia neapărat de SIF1? Nu poate singură să se apere?! Trebuie să intervină principalul subiect în declanșarea conflictului ca să apere Autoritatea?", a lansat întrebările, într-o discuție cu Profit.ro, cel care a condus peste un sfert de veac activitatea SIF Oltenia. "Ce altă dovadă mai grăitoare poate fi decât asta că acționează în mod concertat, că sunt complice unul cu celălalt în încercarea de a dărâma SIF Oltenia?", acuză mai departeCiurezu.

OMV Petrom și-a majorat cu peste 50% profitul în prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu peste 50% profitul în prima jumătate a anului

Decizia de neconvocare a AGA și obstacolele procedurale ridicate până în prezent arată că Ciurezu înțelege că a pierdut majoritatea voturilor care să îl asigure că propunerea de revocare va fi respinsă. În luna mai, contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au arătat că au masa critică de voturi, impunând adoptarea unei modificări a Actului Constitutiv care amputează puterea lui Ciurezu asupra hotărârilor investiționale. AGA respectivă a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Între cele 2 societăți a escaladat un conflict care care părea neanunțat atunci când SIF Banat Crișana și SIF Muntenia  ceruseră inițial, aparent, doar implementarea unor reguli de guvernanță corporativă ca filtru pentru deciziile majore de politici investiționale ale SIF Oltenia. La jumătatea lunii trecute, SIF Banat Crișana solicitase convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, unde viza o ordine de zi ce includea revocarea din Consiliul de Administrație al societății cu sediul la Craiova a președintelui Tudor Ciurezu și a 3 membri ai boardului apropiați acestuia, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian.

În aceeași AGA ar fi urmat să fie alegeri pentru locurile eventual vacantate cu persoane ale căror mandate ar urma să expire în aprilie 2021, odată cu ale celorlalți membri aleși anul trecut.

Reprezentanții actualei conduceri caută să evite confruntarea directă într-o AGA, pe care au respins-o în pofida deciziei ASF. „Reiterăm faptul că administratorii societății au dreptul să-și prezinte opinia cu privire la punctele de pe ordinea de zi a AGA, acționarii fiiind singurii în drept să respingă sau să aprobe respectivele propuneri”, spune Autoritatea în precedenta sa decizie.

Șeful de la SIF Oltenia nu este de acord: "Cei puși să evalueze îndeplinirea condițiilor legale de convocare a unei adunări generale făcute de către acționari sunt membrii Consiliului de Administrație al societății." El reclamă un "abuz de putere" prin respectiva decizie. "Nu poate Autoritatea să impună Consiliului de Administrație să nu mai realizeze evaluarea îndeplinirii condițiilor legale în ceea ce privește convocarea Adunării Generale. Sunt niște atribute date de către lege Consiliului pe care nu poate Autoritatea să i le ridice", a declarat președintele Ciurezu, pentru Profit.ro.

Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria \'investment grade\' CITEȘTE ȘI Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria 'investment grade'

O bătălie dintre cele 2 SIF-uri s-a consumat la Arad, unde acționarii au respins solicitarea SIF Oltenia pentru îndepărtarea lui Drăgoi din fruntea SIF Banat Crișana. În motivarea demersului, reprezentanții SIF-ului de la Craiova îi acuzau pe șefii de la SIF Banat Crișana de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori.

Președintele Drăgoi declara, însă, pentru Profit.ro, chiar înainte de AGA, că acest demers este "o perdea de fum" ridicată de Ciurezu pentru a masca principalele probleme care, de fapt, sunt la SIF Oltenia. El invoca faptul că, prin tertipuri juridice, conducerea societății a împiedicat intrarea în vigoare a hotărârilor AGA, însă pe lista sa, de săptămâna aceasta, s-ar putea adăuga și actuala respingere a convocării unei noi AGOA.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu se laudă cu rezultatul unor prețuri ce au ajuns acum în piață la peste 40% peste cele de achiziție.

După ce s-a arătat nemulțumit la începutul verii de faptul că ASF nu a identificat concertări ale SIF Banat Crișana, care în opinia sa ar acoperi până la 29% din drepturile de vot ale SIF Oltenia, acum Ciurezu invocă un nou argument împotriva supraveghetorului pieței în implicarea SIF Banat Crișana în procesul de la Curtea de Apel Craiova. "Acțiunea de intervenție în sprijinul ASF demonstrează clar că cei 2 acționează în conivență împotriva SIF Oltenia", susține șeful societății cu sediul la Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi