EXCLUSIV ASF: Anunțarea și apoi retragerea ofertei de răscumpărare a Fondului Proprietatea intră în sfera abuzului de piață

EXCLUSIV ASF: Anunțarea și apoi retragerea ofertei de răscumpărare a Fondului Proprietatea intră în sfera abuzului de piață
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mar 2016

La 50 de zile după ce a reclamat retragerea de către Fondul Proprietatea a documentației privind derularea unei oferte de răscumpărare, un investitor primește de la Autoritatea de Supraveghere Financiară un răspuns că cele sesizate de el "se circumscriu sferei abuzului de piață" și fac obiectul unei analize de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA, REI Grup și BRD.
1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ezitarea Fondului Proprietatea (FP) legată de derularea unei oferte de răscumpărare accelerate - anunțată și apoi retrasă înainte de a primi aprobarea reglementatorului pieței - și un investitor care a reclamat "din principiu" ar putea să-i atragă emitentului cu cea mai mare vizibilitate de la Bursa de Valori București un verdict negativ din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Dumitru Miheș, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească, care a formulat o sesizare la supraveghetor chiar în ziua retragerii documentației de către Fond, în ziua de 25 ianuarie, a primit un răspuns de la ASF potrivit căruia "aspectele semnalate se circumscriu sferei abuzului de piață și fac obiectul unei analize de specialitate, urmând ca ulterior finalizării acesteia să fie dispuse măsurile care se impun".

De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP CITEȘTE ȘI De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP

Documentul Autorității formulat în data de 15 martie nu reprezintă o antepronunțare, dar delimitează sfera în care se regăsește sesizarea. Miheș este de acord cu această încadrare la abuz de piață. "Așa mi s-ar părea și mie", a declarat pentru Profit.ro investitorul.

Inițial, el era nemulțumit de faptul că ASF a lăsat să treacă luna pentru a formula ulterior, în data de 26 februarie, un răspuns general: "Cu privire la sesizarea dvs. privind emitentul Fondul Proprietatea SA, înregistrată la ASF cu nr. RG/5080/26.01.2016, vă comunicăm faptul că aceasta face obiectul unei analize de specialitate, urmând ca ulterior finalizării acesteia să fie luate măsurile care se impun".

"Iată un răspuns foarte concret și la obiect după 30 de zile", comenta ironic petiționarul. El a formulat sesizarea chiar în după-amiaza zilei în care Fondul Proprietatea a anunțat că nu va mai derula oferta. "Vă rog analizați dacă nu este vorba de o manipulare a pieței de capital și dacă o astfel de situație este normală la BVB, eu neîntâlnind pană acum un exemplu de acest fel la BVB", spunea Miheș în e-mail-ul de sesizare.

Până la urmă a ieșit bine pentru investitor

El indica faptul că a cumpărat acțiuni FP din piața reglementată exact în baza anunțului inițial al Fondului Proprietatea din data de 14 ianuarie potrivit căruia emitentul urma să deruleze o ofertă publică accelerată de răscumpărare a titlurilor proprii.

Sub aspectul impactului asupra portofoliului, investitorul nu ar avea de ce să fie nemulțumit întrucât nu a rezultat niciun prejudiciu. Piața a mers în favoarea sa. Față de momentul de intrare, care ar trebui să fie în zona 0,70-0,72 lei/acțiune, în prezent cotația titlurilor FP se află cu 8-10% mai sus.

EXCLUSIV ASF: Anunțarea și apoi retragerea ofertei de răscumpărare a Fondului Proprietatea intră în sfera abuzului de piață

Miheș poate marca astfel în piața reglementată un profit, chiar dacă nu îl poate obține într-o ofertă publică accelerată de răscumpărare pe care miza anterior. El urmărește, însă, în continuare, demersul său pe lângă ASF.

Dacă primul răspuns semnat de Ciprian Copariu, directorul Direcției Emitenți, Monitorizare, Tranzacții și Abuz de Piață a ASF, era foarte general, în cel de-al doilea se menționează că faptele sesizate de Miheș intră la abuz de piață. Documentul din 15 martie este semnat de directorul Direcției pentru Protecția Consumatorilor, Călin Rangu.

Cum argumentează Fondul Proprietatea retragerea ofertei

Explicații cu privire la retragerea ofertei au fost oferite către piață prin intermediul Profit.ro de către managerul Fondului Proprietatea Greg Konieczny chiar a doua zi după retragerea documentației de la ASF. Pasul înapoi ar fi fost făcut tactic, în contextul turbulențelor existente în piețele financiare internaționale la acest început de an. "Trebuie să fim cu mare băgare de seamă față de condițiile de piață", declara atunci Konieczny.

Condițiile de fluctuații puternice ale cotației nu erau propice derulării unei oferte care presupune o piață stabilă. În plus, climatul investițional dominat de incertitudine impune un management mai prudent al cash-ului. Finalmente, tocmai volatilitatea bursieră este cea care arată că are mai mult sens economic ca răscumpărările să fie realizate în piața reglementată pentru a stabiliza întrucâtva cotația.

De la reluarea programului de buy-back prin achiziții în piața reglementată în data de 28 ianuarie, Fondul Proprietatea a răscumpărat un număr de 40,06 milioane titluri proprii, reprezentând aproape 0,36% din numărul de acțiuni. Valoarea răscumpărărilor din intervalul 28 ianuarie - 18 martie se ridică la 30,31 milioane lei (7,6 milioane dolari), prețul mediu de achiziție fiind de 0,7566 lei/acțiune, cu 5-8% peste cel al achizițiilor lui Miheș.

Explicațiile lui Konieczny au sens prin prisma pieței și răscumpărările din piața reglementată arată un angajament al emitentului față de programul de răscumpărări, însă este de văzut în ce măsură ezitările de la jumătatea lunii ianuarie privind posibilitatea derulării unei oferte accelerate de buy-back nu va atrage pentru Fondul Proprietatea un verdict negativ de abuz de piață din partea ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
greg konieczny
dumitru mihes
bvb
bursa