EXCLUSIV Asociația Investitorilor: Risc de manipulări de piață cât timp ASF amână aprobarea reducerii de capital la FP

EXCLUSIV Asociația Investitorilor: Risc de manipulări de piață cât timp ASF amână aprobarea reducerii de capital la FP

Sursa foto: Aedka123 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2017

AIPC solicită supraveghetorului pieței aprobarea cât mai rapidă a reducerii de capital social, astfel încât să nu existe speculații de piață pe seama acestei operațiuni care să creeze artificial câștigători și pierzători. În cazul întârzierii, Asociația își rezervă dreptul de a sesiza procurorii DIICOT pentru investigarea unui posibil caz de abuz de piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) solicită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) aprobarea cât mai rapidă a operațiunii de reducere a capitalului social a Fondului Propritatea (FP) aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din octombrie 2016. Amânarea deciziei de avizare chiar și după data de înregistrare de 7 martie la care acționarilor li se conferă dreptul de a beneficia de returnarea de aport de capital social de 0,05 lei/acțiune lasă loc unor speculații asimilate abuzului de piață. Prin neavizare, „ASF deschide calea speculării acțiunilor FP în mod nelegal”, spune scrisoarea Asociației remisă supraveghetorului pieței și obținută de Profit.ro.

Sesizarea face referire la faptul că după data de înregistrare, acțiunile Fondului Proprietatea s-au corectat pentru a include în preț cash-ul ce ar urma să fie încasat cu dată a plății 27 martie, iar o eventuală neavizare ar da peste cap tranzacțiile inițiate de investitori în funcție de parametrii operațiunii prezentați de FP.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

„În vederea asigurării unei piețe ordonate și pentru evitarea oricăror consecințe privind specularea acțiunilor FP ar fi fost de așteptat ca ASF să procedeze la avizarea respectivei reduceri a capitalului social al FP înainte de data de înregistrare, respectiv înainte de 7 martie 2017”, spune documentul citat. Aceasta ar fi fost nu numai legală, dar și în concordanță cu practica de până acum a ASF, ce a aprobat operațiuni similare derulate de FP.

Cum poate influența decizia ASF evoluția prețurilor acțiunilor FP

La ce face trimitere AIPC? După data de înregistrare, cotația FP s-a corectat cu peste 4%, din zona de 0,9200 lei/acțiune, către reperul de 0,8800 lei/acțiune, în care se regăsește și astăzi, conform graficului orar atașat. Este un element luat în calcul și de compania de administrare a Fondului, Franklin Templeton, atunci când a lansat prețul ofertei de răscumpărare la 0,9100 lei/acțiune. Managerul Greg Konieczny declara pentru Profit.ro că a vizat ca oferta să fie făcută la un preț care se depășească prețul titlurilor FP de după corecția de piață ce urma să survină, după data de înregistrare, pentru dreptul de a încasa aportul la capitalul social de 0,05 lei/acțiune.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor: Risc de manipulări de piață cât timp ASF amână aprobarea reducerii de capital la FP

 

Asociația Investitorilor explică mecanismul corecției de piață. Așteptarea investitorilor în acțiuni FP este ca, după data de înregistrare, acestea să se tranzacționeze cu luarea în considerare a noii valori de tranzacționare de 0,8800 lei. Acționarii care au fost înregistrați la data de înregistrare și au vândut după această data nu vor suferi o pierdere pentru că vor încasa, în compensare, sumele aferente reducerii de capital social. Iar acționarii care au cumpărat după această dată vor cumpăra acțiunile la valoarea lor nouă de piață, ajustată după implementarea reducerii de capital.

„Amânarea deciziei ASF asupra avizării reducerii capitalului social al FP, dă naștere, după data de 7 martie 2017, posibilității speculării prețului acțiunilor FP. Această ipoteză este cu atât mai plauzibilă în cazul în care ASF nu va aviza respectiva operațiune sau va întârzia în mod nepermis această avizare”, mai spune scrisoarea către supraveghetorul pieței a Asociației aliată la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance).

Potrivit acesteia, există riscul major ca persoane care vor cumpăra acțiunile FP la valoarea de 0,88 lei să obțină un câștig major în situația în care ASF nu va aviza respectiva operațiune, datorită faptului că acțiunile FP vor reveni automat la nivelul anterior datei de 7 martie 2017. La fel, există riscul major ca acționarii care au vândut acțiunile FP după data de 7 martie 2017 (cu așteptarea legitimă că vor primi sumele aferente reducerii capitalului social) să înregistreze o pierdere, datorită faptului că au vândut acțiunile la noul preț de 0,88 lei, dar nu vor primi sumele aferente reducerii de capital social.

„Întârzierea avizării ar putea avea motive oculte”

Cu cât mai mult ASF va prelungi avizarea respectivei reduceri de capital social, investitorii vor tinde să-și ajusteze comportamentul de piață întrucât „orice asemenea întârziere (dublată de lipsa oricărei explicații a ASF) va sădi în mințile investitorilor temerea că ASF nu va aviza respectiva reducere de capital social, ceea ce se va reflecta în revenirea prețului acțiunilor FP la nivelul anterior datei de 7 martie 2017”.

AIPC spune că aspecte formale precum culpa sau eroarea FP sunt puțin probabile atât timp cât acest emitent a parcurs proceduri similare până în prezent și nu a avut operațiuni respinse. „Dimpotrivă, ne temem că întârzierea avizării ar putea avea motive oculte, în vederea speculării acțiunilor FP, în maniera descrisă mai sus, de persoane interesate”, spune documentul AIPC semnat de președintele Laviniu Beze.

Astfel, Asociația „solicită în mod imperativ ASF să procedeze de îndată la avizarea reducerii capitalului social al FP conform hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor FP din 31 octombrie 2016”. În încheierea scrisorii, AIPC afirmă că „își rezervă dreptul de a sesiza organele de urmărire penală (DIICOT), în vederea cercetării incidenței unor infracțiuni privind abuzul de piață și tragerii la răspundere penală a celor vinovați”.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc; fondul proprietatea
asf
laviniu beze
abuz de piata
diicot
bursa
bvb
greg konieczny