EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă

EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 iun 2017

Câteva cereri de retragere ale acționarilor care au votat împotriva fuziunii cu Sibex la AGA din aprilie ar urma să fie onorate de Bursa de Valori București după un raport de evaluare care urmează să fie realizat în septembrie. Așteptările sunt pentru un preț superior celui din piață și peste cel de 35,8724 lei/acțiune dat de evaluarea precedentă aferentă lunii decembrie 2016, având în vedere sporirea de 7 ori a profitului la T1, majorarea cu o treime a rulajelor în ultimele luni și perspectiva promovării BVB la statutul de piață emergentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fuziunea dintre Bursa de Valori București și Sibex a dat investitorilor atenți o posibilitate de a arbitra o diferență de aproximativ 15-20% între prețul de piață din momentul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, în care a fost votat pentru tranzacție, și evaluarea operatorului de piață BVB de 35,8724 lei/acțiune. Această oportunitate semnalată la vremea respective de Profit.ro nu a fost, însă, aparent exercitată într-o proporție importantă de investitorii care nu au participat la AGEA sau cei care au votat „împotrivă”.

Există, însă, cel puțin două cereri de retragere, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, iar acestea au fost depuse până la termenul-limită de 15 mai. Emitentul i-a notificat pe aceștia – document care nu este postat de BVB la secțiunea raportărilor curente a companiilor listate la BVB – că, în termen de 4 luni, evaluatorul va veni cu un preț de retragere pentru acționarii care și-au exprimat această opțiune.

EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă

De la AGEA, unde a fost decisă fuziunea într-un raport  de schimb de 83 acțiuni Sibex la 1 acțiune BVB, diferențialul între prețul de piață de atunci, de aproximativ 30-31 lei/acțiune, a fost în cea mai mare parte acoperit de creșterea prețului în piață al acțiunilor operatorului de piață, așa cum se vede pe graficul atașat. Un maxim intraday de 35,50 lei/acțiune a fost atins pe 11 mai, cotație cu numai 1,04% mai mică față de prețul evaluării care stă la baza fuziunii cu Sibex.

EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă

Deși cotația s-a retras pentru o închidere la nivelul de 33,70 lei/acțiune la finele săptămânii trecute, vânzarea în piață ar putea fi, așadar, o alternativă la așteptarea celor 4 luni, însă și parametrii noi ai activității bursiere procesate de BVB pot indica o nouă evaluare, superioară celei din aferente lui decembrie 2016.

Astfel, profitul net deja s-a ameliorat, rezultatele la primul trimestru indicând un rezultat de 2,83 milioane lei, în creștere de 7 ori față de perioada similară a anului trecut. Rulajele din prima jumătate a anului și procesarea ofertei Digi Communications (DIGI), operațiune de piață de 944,59 milioane lei (207,46 milioane euro), indică cel puțin o menținere a trendului și la finele primului semestru.

Intercapital Invest se retrage de pe piață după 22 ani de activitate și recomandă clienților să își transfere conturile la Tradeville CITEȘTE ȘI Intercapital Invest se retrage de pe piață după 22 ani de activitate și recomandă clienților să își transfere conturile la Tradeville

Dacă anul trecut valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fost de 35,53 milioane lei (7,91 milioane euro), în ultimele săptămâni, în condițiile urcării prețurilor acțiunilor de pe bursă, rulajul pieței de acțiuni a depășit frecvent reperul de 10 milioane de euro, cu unele ședințe chiar excepționale. Sunt rezultate doar temporare și tranzitorii pe care evaluarea ar trebui să le ignore? Chiar directorul general al Bursei de Valori București, polonezul Ludwik Sobolewski, consideră că nu. Într-o comunicare publică de la începutul acestei luni, el spunea că bursa nu se află în bubble și că prețurile la care se tranzacționează (și care, implicit, asociate volumelor, dau rulaje de peste 10 milioane euro) reprezintă „o nouă normalitate”.

Perspectiva promovării într-un orizont de 1 an a pieței locale de capital la statutul de piață emergentă, atât sub criteriile Morgan Stanley, cât și a FTSE Russell, după listarea Digi ca a 4-a companie cu o capitalizare care să depășească reperul unei capitalizări bursiere de 1,26 miliarde dolari dat de MSCI, este, de asemenea, în măsură să dea speranțe investitorilor, care au optat pentru retragere, pentru o evaluare superioară celei care a venit pentru fuziunea cu Sibex.

„Suntem deja în tranziție, spre o ligă superioară, și asistăm la un proces al aprecierii companiilor listate, provenind din acest avans și din continuarea sa așteptată. Este o noua normalitate care se formează”, declara, cu numai câteva săptămâni în urmă, Sobolewski.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
sibex
morgan stanley
ftse russell
ludwik sobolewski