EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm
scris 7 mai 2020

Celebrul CEx al PSD din perioada guvernelor controlate indirect de Liviu Dragnea a votat fără împotriviri ca senatorul Daniel Zamfir, promotorul mai multor legi de protecție a consumatorului, să fie propunerea partidului pentru poziția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. Cu precedente în a obține majorități largi pentru proiectele sale legislative, Zamfir are șanse mari să treacă cu girul unor parlamentari din mai multe partide având în vedere că votul este secret, însă punerea acestuia pe ordinea de zi este incertă. Proiectul PNL care prevede că șeful ASF poate pierde mandatul la picarea raportului de activitate în Parlament ar fi cu dedicație pentru îndepărtarea autorului Legii dării în plată în cazul în care acesta ar dobândi poziția.

Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Într-o etapă prelungită, în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este decapitată de la părăsirea poziției de președinte de către Leonardo Badea pentru a ocupa o poziție în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, pentru prima dată se profilează un nume cu șanse pentru preluarea șefiei instituției care are reglementarea și supravegherea piețelor financiare nebancare. Este vorba despre senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul celebrei legi a dării în plată care a catalizat dezbaterile cu privire la piața bancară la cumpăna anilor 2015-2016.

Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale CITEȘTE ȘI Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale

Potrivit unor informații Profit.ro, Zamfir a fost singurul care și-a prezentat candidatura pentru poziția de președinte al ASF în cadrul intern al partidului și a obținut un vot fără împotriviri. Este o decizie în celebrul CEx care cenzura deciziile guvernelor PSD în timpul în care conducerea acestuia a fost deținută de Liviu Dragnea.

FOTO Ce este stilul business casual și cum îl obținem CITEȘTE ȘI FOTO Ce este stilul business casual și cum îl obținem

Varianta cu promovarea pe acest post a fostului ministru al Finanțelor Publice Eugen Teodorovici a picat întrucât partidul nu îl vrea. Este văzut ca individualist, ca jucând foarte distanțat de partid, drept un personaj care consideră că le știe pe toate, „că toți ceilalți sunt proști, iar el este de pe altă planetă”, rezumă percepția o persoaană apropiată discuțiilor. Informații obținute din piața de capital încă din decembrie 2019 de Profit.ro indicau faptul că opțiunea a existat, că Teodorovici și-ar fi dorit funcția, dar cum partidul nu îl dorea, decizia a fost mutată către anul acesta.

Partidul de la guvernare PNL îl are în rezervă pentru această poziție pe Nicu Marcu, vicepreședinte al Curți de Conturi, unde, în cazul eliberării poziției, aceasta ar urma să-i revină fostului ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, ca parte într-o înțelegere mai complexă între liberali și Partidul Pro România condus de Victor Ponta. Este o variantă avansată pentru Profit.ro încă din luna decembrie de un reprezentant din zona de administrare a activelor financiare.

Problema este că, la momentul de față, PNL nu are masa critică de voturi pentru a impune șeful ASF. Zamfir are de partea sa nu numai partidul cu cei mai mulți parlamentari, dar și relații colegiale cu senatori și deputați din mai multe partide, istoricul inițiativelor sale legislative arătând o capacitate de a aduna susținere din mai multe zone ale spectrului politic. În cazul în care decizia privind numirea șefului ASF ajunge în plenul Parlamentului, șansele ca, la votul secret, Zamfir să obțină câștig de cauză sunt foarte mari, cu atât mai mult cu cât acesta ar avea și susținere de la parlamentarii UDMR.

Acționarii TeraPlast Bistrița aprobă majorarea de capital cu acțiuni gratuite CITEȘTE ȘI Acționarii TeraPlast Bistrița aprobă majorarea de capital cu acțiuni gratuite

Zamfir ar fi primit propunerea de a prelua șefia ASF, ca parte a înțelegerii de trecere a sa de la ALDE la PSD, încă de anul trecut de la fostul premier Viorica Dăncilă și Teodorovici în eforturile lor de a consolida majoritatea parlamentară într-un răstimp în care guvernul PSD avea un risc – ulterior materializat – de a fi îndepărtat în Parlament. Inițiatorul Legii dării în plată și-a dorit încă de la momentul propunerii această poziție, iar susținerea s-a menținut și pe parcurs în principal dn anumite zone dn partid, inclusiv din partea fostului ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Senatorul de Brașov Zamfir și-a câștigat notorietate prin promovarea mai multor legi care vizează protecția consumatorilor de servicii financiare, precum cea a dării în plată care a fost inspirată de avocatul Gheorghe Piperea sau Legea privind conversia creditelor în franci la cursul istoric. În ultimii ani, el a presat pentru ce a numit legile anti-cămătărie, respectiv modificări la Legea privind leasingul, o lege de plafonare a dobânzilor, după cum a contribuit la înlocuirea de la calculul dobânzilor la credite a indicelui indicativ ROBOR cu unul care are ca reper efectiv tranzacțiile realizate în piața interbancară. Sunt legile care i-au adus un nucleu dur de susținători din rândul persoanelor care se simt abuzate de industria bancară.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor: Companiile de stat cu dificultăți de finanțare pot fi sprijinite prin majorări de capital. Creditele cu posibilitatea conversiei în acțiuni vor fi pentru companii mari

Că Zamfir are șanse la preluarea șefiei ASF este trădat și de un proiect de lege promovat recent de PNL și care aparent ar fi făcut cu dedicație pentru împiedicarea accesului său sau imediata debarcare în cazul în care reprezentanții actualei guvernări vor avea câștig de cauză la alegerile parlamentare din toamnă. Astfel, proiectul de lege privind Autoritatea care a trecut deja de Camera Deputațlor prevede ca președintele ASF să își piardă mandatul atunci când raportul său pică în Parlament. Este o variantă pe care merg cei de la PNL, partid din care senatorul Zamfir a făcut parte, pentru ca acesta să poată fi debarcat ulterior dacă obține mandatul de la această legislatură.

O altă prevedere din lege pare de a fi, de asemenea, cu dedicație, aceasta adăugând cerința ca șeful ASF să fie finanțist, iar aici promotorul Legii dării în plată nu ar întruni criteriile, fiind de formație inginer-constructor.

Zamfir este de așteptat să aibă un lobby negativ și din zona corporațiilor financiare, după ce în promovarea proiectelor sale de legi a ostilizat multe dintre acestea și a fost perceput ca fiind „anti-bănci”. Problema mai mare pentru cel propus de PSD pentru șefia ASF nu vine nici de la lobby-ul bancar și nici de la inițiativa PNL, ci este legată de momentul în care majoritatea parlamentară controlată încă de PSD va pune votul pe ordinea de zi a plenului. Sub acest aspect, președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, ar putea avea numeroase presiuni. Una dintre acestea ar putea include susținerea variantei pentru președinția ASF a fostului ministru al Finanțelor Publice Ionuț Mișa. Ultimul a scandalizat în vara anului 2017 investitorii de pe bursă când declarațiile sale despre desființarea fondurilor de pensii au condus la prăbușiri abrupte ale cotațiilor. "A fost prăpăd!", spunea pentru Proft.ro atunci un investitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
parlament
psd
daniel zamfir